Οι 14 άντρες έχασαν τη ζωή τους σαν σήμερα το 1944
Παρουσία του προξένου της Γερμανίας, Κάρστεν Μίλερ, πραγματοποιήθηκε το πρωί η ετήσια τελετή μνήμης για τους 14 άντρες που εκτελέστηκαν στις 31 Ιουλίου του 1944 στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά την τελετή, ο πρόξενος και αναπληρωτής γενικός πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη επισήμανε μεταξύ άλλων ότι τον συγκίνησαν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον κι οι αναφορές των παρευρισκομένων στα θύματα των πρόσφατων φονικών πλημμυρών στη Γερμανία, ενώ γνωστοποίησε ότι, με την ευκαιρία και της σημερινής τελετής, ετέθησαν τα θεμέλια για πολιτιστική συνεργασία και ανταλλαγές της γερμανικής πλευράς με τον Δήμο Παύλου Μελά.
«Είναι δυσάρεστη η περίσταση για την οποία παρευρίσκομαι σήμερα εδώ, καθώς οι Γερμανοί στρατιώτες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δημιούργησαν άσχημες καταστάσεις. Ωστόσο, επειδή βλέπω ότι οι άνθρωποι με υποδέχονται με πολύ φιλικό τρόπο, αυτό δίνει μια άλλη διάσταση, τόσο στη σημερινή εκδήλωση, όσο και σε όλες τις εκδηλώσεις που αφορούν τις τελετές μνήμης. Με συγκίνησαν πάρα πολύ οι αναφορές των παρευρισκομένων στα θύματα των τελευταίων καταστροφών στη Γερμανία. Επίσης, σήμερα θέσαμε τα θεμέλια για μια πολιτιστική συνεργασία και πολιτιστικές ανταλλαγές με τον δήμο Παύλου Μελά. Θα εξειδικεύσουμε πάνω στις λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας στην πορεία» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γερμανός πρόξενος και προσέθεσε:
«Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, πρέπει να δούμε τι είναι δυνατό να γίνει στις παρούσες συνθήκες και να λάβουμε υπόψη μας το χρονικό πλαίσιο. Δεδομένου ότι τώρα είναι καλοκαίρι, δεν πρόκειται να προχωρήσει κάτι σε αυτό το πεδίο μέχρι τον Σεπτέμβριο και μετά, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να γίνουν πολλά. Άρα αν θέλουμε να κάνουμε κάτι ήδη φέτος, πρέπει να δούμε τι θα μπορούσε να είναι αυτό στις τρέχουσες συνθήκες. Παράλληλα όμως, κοιτάζουμε και (τι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας) τα επόμενα χρόνια, μπορούμε να εξετάσουμε ένα μεγάλο εύρος πραγμάτων».
Κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή, ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, υπενθύμισε πως μέσα στο πρώην στρατόπεδο και αυριανό Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά θα δημιουργηθεί το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, στο οποίο «τα 14 παλικάρια της Ευκαρπίας θα έχουν πλέον ένα ακόμα σπίτι, που θα επισκέπτονται χιλιάδες Θεσσαλονικείς και θα μαθαίνουν για την αυταπάρνηση και τη θυσία τους. Επιδίωξή μας είναι η παράδοση της σκυτάλης της μνήμης στην επόμενη γενιά».
Ο κ.Δεμουρτζίδης εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στον Γερμανό πρόξενο και τον γερμανικό λαό για τα θύματα των πρόσφατων πλημμυρών στη Γερμανία, επισημαίνοντας ότι «η λύπη, η απώλεια ζωής δεν έχει εθνικά όρια και ο πόνος δεν κοιτά σύνορα και σημαίες».
Κατά την τελετή εψάλη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και Αγίου Χρυσοστόμου, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των 14 Παλικαριών, όπου απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων και πραγματοποιήθηκε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.
Οι 14 άντρες έχασαν τη ζωή τους σαν σήμερα το 1944, όταν τα στρατεύματα κατοχής συγκέντρωσαν τους κατοίκους στην πλατεία και ζήτησαν 17 ονόματα πατριωτών. Από αυτούς εντόπισαν τους 14 και, αφού τους ανέκριναν, χωρίς να καταφέρουν να πληροφορηθούν τα ονόματα των συνεργατών τους, τους εκτέλεσαν.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ