Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης σε δράση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Τα παιδιά της ΣΤ τάξης θα συμμετάσχουν στο βιωματικό εργαστήρι με θέμα: “Ισότητα των δυο φύλων”

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Δυο Φύλων της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Παύλου Μελά σε συνεργασία με τις δομές του δήμου: Κοινωνικό Παντοπωλείο-Συσσίτιο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα ΡΟΜΑ και Παιδική Ομπρέλα, διοργανώνουν εκδήλωση εκπαιδευτικού και κοινωνικού χαρακτήρα για την ισότητα των δύο φύλων.

Η δράση απευθύνεται στα παιδιά της Στ΄τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης και θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της Μονής Λαζαριστών, την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021 και ώρες 8:00π.μ.- 12:30μ.μ.

Τα παιδιά της έκτης τάξης θα συμμετάσχουν στο βιωματικό εργαστήρι με θέμα: “Ισότητα των δυο φύλων”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων του Ψ.Ν.Θ. Το πρόγραμμα του εργαστηρίου είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και εντάσσεται στις θεματικές ενότητες του μαθήματος δεξιοτήτων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στο χώρο θα εκτίθενται έργα ζωγραφικής που δημιούργησαν τα παιδιά που εξυπηρετήθηκαν από τη δομή Παιδική Ομπρέλα.

Η 25η Νοεμβρίου ανακηρύχθηκε ως Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. με απόφαση που πάρθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1999. Ήδη όμως από το 1981 είχε καθιερωθεί από γυναικείες οργανώσεις σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας τριών πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, των αδελφών Μιραμπάλ, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όρισε ως γυναικοκτονία την ανθρωποκτονία γυναικών από πρόθεση με κριτήριο το φύλο.

Η βία κατά των γυναικών εκτός από την σωματική βία συμπεριλαμβάνει και άλλες μορφές όπως την ψυχολογική, σεξουαλική, συναισθηματική ή και οικονομική κακοποίηση. Δεν περιορίζεται μόνο στην ενδοοικογενειακή βία αλλά εκδηλώνεται και μέσα από την εμπορία ανθρώπων, τους εξαναγκαστικούς γάμους, τους ακρωτηριασμούς γυναικείων οργάνων, τις διαδικτυακές σεξουαλικές παρενοχλήσεις και τους βιασμούς.

Κατά μέσον όρο, 137 γυναίκες ανά τον κόσμο δολοφονούνται καθημερινά από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή τους, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα. Κατά την περίοδο της πανδημίας -και κυρίως στο διάστημα των περιοριστικών μέτρων -οι κλήσεις στις γραμμές υποστήριξης θυμάτων σε αρκετές χώρες πενταπλασιάστηκαν. Μόνο στην Ελλάδα το 2021, σε έντεκα μήνες, συνολικά 13 γυναίκες βρήκαν άγριο θάνατο από τα χέρια των νυν ή πρώην συντρόφων ή συζύγων τους.

Μέσα στο χρόνο η βία κατά των γυναικών έγινε ανεκτή, ενισχύθηκε, δικαιολογήθηκε, θεμελιώθηκε και παρέμεινε ζωντανή λόγω των στερεοτύπων και την προσήλωση σε άκαμπτους ρόλους των φύλων, δηλαδή, τι σημαίνει να είσαι αρσενικό και θηλυκό. Η εξάλειψη της μπορεί να γίνει μόνο με προληπτικές παρεμβάσεις που θα αφορούν στην αντιμετώπιση των κοινωνικών στερεοτύπων και την ενίσχυση της ισότητας των φύλων μέσω δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην οικογένεια, στο σχολείο αλλά και στο χώρο της εργασίας.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement