Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

«Τροφή για τον νου» θα παρέχει η αίθουσα νοητικής ενδυνάμωσης που εγκαινιάστηκε στη Σταυρούπολη

Published

on

Στον 4ο όροφο του κτηρίου που φιλοξενεί το ΚΑΠΗ της οδού Τζαβέλ

Ο Δήμος Παύλου Μελά συνεχίζει να χτίζει μια κοινότητα φιλική προς την άνοια καθώς εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 5 Μαΐου η ανακαινισμένη αίθουσα νοητικής ενδυνάμωσης «Εργαστήρι μνημοδοσίας», στον 4ο όροφο του κτηρίου που φιλοξενεί το ΚΑΠΗ της οδού Τζαβέλα 12, στη Σταυρούπολη, ένας χώρος που διαμορφώθηκε με τη γενναία υποστήριξη των ΕΠΙΠΛΩΝ ΜΑΡΜΑΡΙΔΗ και της οικογένειας ΜΑΡΜΑΡΙΔΗ εις μνήμην του πατέρα τους Κωνσταντίνου Μαρμαρίδη.

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης και η αρμόδια Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας & Προνοιακών θεμάτων, Χαρά Αμανατίδου, καλωσόρισαν δεκάδες μέλη των ΚΑΠΗ Δήμου Παύλου Μελά και άλλους προσκεκλημένους, στην εκδήλωση που ξεκίνησε με την τέλεση αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα.

Η τελετή διοργανώθηκε από το Τμήμα Δομών Υγείας και Τρίτης Ηλικίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής, παρουσία των μελών της οικογένειας Μαρμαρίδη, της Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου, της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μελίνας – Μαρίας Δερμεντζοπούλου, του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Παύλου Μελά, Κίμωνα Σαραφίδη και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και των Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου Παύλου Μελά.

Η Νευρολόγος Φανή Αρίδα φιλοξενήθηκε στην εκδήλωση και αφού πραγματοποίησε μια άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση, ανέπτυξε διάλογο και συνομίλησε με το κοινό.

Ο νέος χώρος δημιουργήθηκε στο πλαίσιο λειτουργίας του Συμβουλευτικού Σταθμού Άνοιας του Δήμου Παύλου Μελά, με στόχο την ενημέρωση και πρόληψη για την νόσο της άνοιας, αλλά και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, με ιδιαίτερη αφοσίωση, υποστήριξη και επαγρύπνηση, κυρίως για την ‘’Τρίτη Ηλικία’’, η οποία εμφανίζει τη μεγαλύτερη συχνότητα στη νόσο.

Να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2019 έγινε το πρώτο βήμα στον Δήμο Παύλου Μελά για μια κοινότητα φιλική προς την άνοια, με την πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής και κατόπιν εξαιρετικής συνεργασίας με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, την ΚΕΔΕ, και την εταιρεία Αλτσχάιμερ Αθηνών, που είχε σαν αποτέλεσμα να ξεκινήσει η λειτουργία του Συμβουλευτικού σταθμού για την Άνοια.

Σε δηλώσεις τους ο Δήμαρχος και η Αντιδήμαρχος τόνισαν μεταξύ άλλων τα εξής:
«Από τους πρώτους μήνες του 2019 δημιουργήσαμε τον Συμβουλευτικό Σταθμό Άνοιας για να δώσουμε ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΥ, να ενισχύσουμε την πρόληψη για τη νόσο ALZHEIMER και να εκπαιδεύσουμε την κοινότητα μας ώστε να γίνει πιο φιλική με όσους εμφανίζουν συμπτώματα άνοιας.

Αρχικά καταγράψαμε τους δημότες με προβλήματα άνοιας, στη συνέχεια φροντίσαμε για την πολύπλευρη φροντίδα τους και φυσικά για την υποστήριξη του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Στο συμβουλευτικό σταθμό λειτούργησαν μια σειρά από υπηρεσίες για τα άτομα με άνοια, ενώ παράλληλα υποστηρίξαμε τη δικτύωση και τη διασύνδεση με εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, διασφαλίζοντας το συνεχές της φροντίδας.
Συγχρόνως, ο δήμος έθεσε τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό του, ούτως ώστε να παρέχει ένα πολύπλευρο δίκτυο φροντίδας που αφενός θα καλύπτει τις σημαντικότερες ανάγκες του ασθενούς αφετέρου θα ελαχιστοποιεί το κόστος για τον πολίτη.

Η παγκόσμια υγειονομική κρίση έβαλε φρένο στη δραστηριότητα του Σταθμού μας αλλά δεν πέρασε ούτε στιγμή από το μυαλό μας ότι θα πάψουμε να υποστηρίζουμε και να εξυπηρετούμε τους συμπολίτες μας που έχουν προβλήματα μνήμης.
Είμαστε λοιπόν σήμερα εδώ για να στηρίξουμε έμπρακτα την πρόληψη για την άνοια, να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των ανθρώπων που νοσούν και των οικογενειών τους και να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Συνεχίζουμε να δημιουργούμε νέες κοινωνικές δομές και να αναβαθμίζουμε τις υπάρχουσες διαμορφώνοντας ένα υγιές κοινωνικό πλαίσιο, που θα απλώνει ένα χέρι ανακούφισης σε όσους έχουν ανάγκη».

Η αίθουσα νοητικής ενδυνάμωσης δημιουργήθηκε με στόχο τη διατήρηση και την ενίσχυση της μνήμης και τη νοητική ενδυνάμωση, κατόπιν πρωτοβουλίας της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Χαράς Αμανατίδου και με την αγάπη του προσωπικού των κοινωνικών υπηρεσιών και ιδιαίτερα των Επαγγελματικών Υγείας του Συμβουλευτικού μας Σταθμού, της Κυριακής Καρυπίδου και της Δήμητρας Κίραλη.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement