Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

Tropa Verde: Κάθε κουτί μετράει για τον Δήμο Παύλου Μελά

Κάθε κουτί που ανακυκλώνουμε, τότε αυτό θα επιστρέψει στο ράφι σε μόλις 60 ημέρες

Πόσα είναι τα 900 κιλά καθαρού αλουμινίου; Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 66.700 χρησιμοποιημένα κουτιά αναψυκτικών και μπίρας, τα οποία συλλέχθηκαν μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Tropa Verde (595 κιλά) και του πιλοτικού προγράμματος «Ανακύκλωση με Διαλογή στην Πηγή στις σχολικές μονάδες του Δήμου Παύλου Μελά» (305 κιλά).

Οι ποσότητες αυτές παρελήφθησαν από την εταιρεία ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΑΕ, στις εγκαταστάσεις της οποίας θα γίνει η απαιτούμενη διαδικασία για την εκ νέου παραγωγή ύλης του ιδίου προϊόντος, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας στην οποία το αλουμίνιο πρωταγωνιστεί.

«Οι ιδιότητες του αλουμινίου είναι αναλλοίωτες και η επαναχρησιμοποίηση του μπορεί να γίνεται επ’ άπειρον. Σκοπός μας είναι η συνεχής μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος», επισήμανε στην ο Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε., Γιάννης Κουφοπάνος.

Αναλυτικότερα, η διαδικασία εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων αφορά στα εξής:

  • εξοικονόμηση φυσικών πόρων
  • ορθολογική διαχείριση πρώτων υλών
  • ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών εκπομπών (εκπομπές CO2)
  • ορθολογική διαχείριση αποβλήτων
  • αύξηση χρήσης δευτερογενών υλών

Αν τα κουτάκια αλουμινίου καταλήγουν στα σκουπίδια αυξάνουμε τον όγκο σκουπιδιών, σπαταλάμε φυσικούς πόρους και ενέργεια και συμβάλλουμε στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αν όμως ανακυκλώσουμε κάθε κουτί, τότε αυτό θα επιστρέψει στο ράφι σε μόλις 60 ημέρες. Επομένως, τα χρησιμοποιημένα κουτιά από αναψυκτικά, μπίρες κ.ά. δεν είναι άχρηστα αφού αποτελούν την πρώτη ύλη για ακόμα ένα κύκλο παραγωγής του ίδιου προϊόντος και μάλιστα προσφέρουν και χρήματα σε όσους τα ανακυκλώνουν. Ακόμη, μπορούν να ανακυκλωθούν αμέτρητες φορές χωρίς καμία απώλεια στην ποιότητα, δημιουργώντας έτσι ένα βιώσιμο περιβάλλον για όλους και για πάντα.

«Παράλληλα, με την ανακύκλωση του αλουμινίου, προστατεύουμε το περιβάλλον, εξοικονομούμε ενέργεια και περιορίζουμε τη σπατάλη πρώτων υλών. Η ανακύκλωση αλουμινίου σε σχέση με την παραγωγή του από την αρχή σημαίνει 95% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας», τόνισε ο κ. Κουφοπάνος.

Η διεθνής παραγωγή αλουμινίου είναι από τους βασικούς πρωταγωνιστές στην προσπάθεια για μείωση ενέργειας για παραγωγική διεργασία, περιορισμό και έλεγχο εκπομπών ρύπων και διατήρηση τουλάχιστον της ποιότητας του περιβάλλοντος. Η ανακύκλωση του αλουμινίου είναι το σημαντικότερο μέσο για την οικονομία ενέργειας και τη μείωση εκπομπών ρύπων. Αυτό συμβαίνει καθώς η ανακύκλωση αλουμινίου εξοικονομεί 95% ενέργεια σε σχέση με την παραγωγή του από πρώτες ύλες.

Η νέα συνεργασία που προέκυψε με τον δήμο Παύλου Μελά μέσα από διαγωνιστική διαδικασία με την ΕΛΒΑΛ και το πρόγραμμα «Κάθε Κουτί Μετράει» αφορά στην καλύτερη ενημέρωση και μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στην ανακύκλωση κουτιών αλουμινίου. 

Με το 90% των Ελλήνων να πιστεύει πως είναι πιο σημαντικό από ποτέ να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να ανακυκλώνουμε, η αποστολή του Κάθε Κουτί Μετράει είναι να συνεχίσει να ενημερώνει και να εμπνέει όλο και περισσότερους ανθρώπους να μπουν στον κύκλο της ανακύκλωσης, μέχρι το ποσοστό της πραγματικής ανακύκλωσης κουτιών αλουμινίου να φτάσει το 100%.

Ο κ. Κουφοπάνος υπογράμμισε τη σημασία να ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι την καλή πρακτική του δήμου Παύλου Μελά και να προχωρήσουν στην Ανακύκλωση με Διαλογή στην Πηγή. «Μας έχει εντυπωσιάσει η συμμετοχή των πολιτών του δήμου Παύλου Μελά σε προγράμματα Ανακύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή και θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω συνεργασία για τη μεγαλύτερη συλλογή κουτιών αλουμινίου», επισήμανε.

Η υπεύθυνη του προγράμματος Κάθε Κουτί Μετράει Ειρήνη Τοπουζίδου αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης του προγράμματος μέσα από έξυπνες δράσεις για την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών και των μαθητών στη συλλογή κουτιών αλουμινίου για ανακύκλωση.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Παύλου Μελά, Σάκης Λαζαρίδης υπεύθυνος για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος “Tropa Verde” αναφέρθηκε στα αισιόδοξα μηνύματα του πρώτου χρόνου λειτουργίας, όπου συλλέχθηκαν καθαρά υλικά σε αλουμίνιο 595 κιλά, χαρτί 3869 κιλά, πλαστικό 2472 κιλά, τηγανέλαιο 1130 λίτρα από τα 5 Πράσινα Σημεία που διατηρεί ο δήμος με συμμετοχή στη διαδικτυακή πλατφόρμα https://pavlosmelas.tropaverde.org/ 

Επιβραβεύοντας την ανακύκλωση!

Το Tropaverde είναι μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που στοχεύει να προωθήσει την ανακύκλωση και την περιβαλλοντική ευθύνη στους πολίτες, επιβραβεύοντας άμεσα τις καλές περιβαλλοντικές δράσεις, με ανταμοιβές, όπως βραβεία ή pavlosmelas.tropaverde.org 700 εγγεγραμμένων πολιτών και 40 τοπικών χορηγών.

Πηγή: Greenagenda.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement