Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

Βοτανικός Κήπος: Ένα κόσμημα υπερτοπικού ενδιαφέροντος

Πάνω από 1.000 φυτά βρίσκονται στον Βοτανικό Κήπο

Μια όαση πρασίνου μέσα στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό βρίσκεται στη δυτική Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στον δήμο Παύλου Μελά. Ο λόγος για τον Βοτανικό Κήπο, στους χώρους του οποίου υπάρχει μια συλλογή 1.000 και πλέον φυτών.

Είναι ο ένας από τους δέκα Βοτανικούς Κήπους σε όλη την ελληνική επικράτεια και καταλαμβάνει έκταση πέντε στρεμμάτων στην περιοχή Άνω Ηλιούπολης που περικλείεται από τις οδούς Κ. Κωνσταντινίδη, Ολύμπου, Περικλέους.

Ο Βοτανικός Κήπος, είναι ένας περιφραγμένος χώρος και οργανώνεται εσωτερικά από διαδρομές, που επιτρέπουν στον επισκέπτη να παρατηρεί τα φυτά από κοντά και να έχει πρόσβαση σε ειδικούς χώρους.

Περιλαμβάνει βραχόκηπους, τριανταφυλλεώνα, συλλογές κωνοφόρων, όπως κέδρους, έλατα, κυπαρίσσια, πεύκα, αγρωστώδη, βολβώδη και εποχιακά φυτά, κάκτους και παχύφυτα, φοινικοειδή και μεσογειακά φυτά. Ο τρόπος φύτευσης έγινε με διαφορετικά κριτήρια. Τα φυτά ταξινομούνται είτε κατά οικογένειες, είτε σύμφωνα με χαρακτηριστικές τους ιδιότητες (αναρριχώμενα, φυτά εδαφόστρωσης, εποχιακά, υδροχαρή, υδρόβια),είτε βάση τύπων κήπων (βραχόκηπος, τριανταφυλλεώνας), είτε σύμφωνα με τις βιολογικές πρώτες ύλες που παράγουν (αρωματικά, ρητινοφόρα, ελαιοδοτικά κλπ. φυτά).

Θερμοκήπιο

Στο κέντρο του χώρου δεσπόζει ένα επιβλητικό θερμοκήπιο διαστάσεων 21 x 15μ και ύψους 6 μ. Φιλοξενεί τροπικά, υποτροπικά, επίφυτα, σαρκοφάγα φυτά.

Στο κεντρικό του τμήμα υπάρχουν 3 λιμνούλες με υδρόβια και υδροχαρή και μια κατασκευή από βράχια όπου ρέει ένας μικρός καταρράχτης ανάμεσα σε πτεριδόφυτα και ορχιδέες. Επίσης υπάρχουν διαδρομές για να βλέπει ο επισκέπτης από κοντά όλα τα φυτά.

Κιόσκι

 Είναι κατασκευασμένο σε τεχνητό λοφίσκο στο σημείο της καλύτερης θέας. Οκτώ πέτρινες κολόνες στηρίζουν τη θολωτή μεταλλική κατασκευή στην οποία αναρριχώνται δέκα ποικιλίες γλυτσίνιας. Τα πρανή του λοφίσκου καλύπτονται από φυτά εδαφόστρωσης.

Στον Βοτανικό Κήπου πραγματοποιούνται ξεναγήσεις μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις επισκέψεις των φοιτητών της σχολής Γεωπονίας του ΑΠΘ και των μεταπτυχιακών φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Τοπίου οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να επιτελέσουν άρτια τα εργαστηριακά τους μαθήματα λόγω της άριστης συνεργασίας του Βοτανικού με τους εκπαιδευτικούς φορείς.

Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης εγκαινιάστηκε στις 4, Ιουνίου, του 2002 επί Δημαρχίας Σπύρου Μπαρούτα. Η δημιουργία του είχε ξεκινήσει από το 1996. Σχεδιάστηκε από τη γεωπόνο Αθηνά Χατζηαθανασιάδου και τον αρχιτέκτονα Γιάννη Μήρτσιο, υλοποιήθηκε από το τμήμα πρασίνου και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Σταυρούπολης και συνεχίζει να συντηρείται αποκλειστικά από πόρους του Δήμου Παύλου Μελά.

Επικοινωνία

Διεύθυνση: Οδός Περικλέους 9Α,
Σταυρούπολη Τ.Κ. 56431, Θεσσαλονίκη
Tηλ.
2310600717 και 6946502434
Fax: 2310607121και 2313302320
Email: botanic.gard@pavlosmelas.gr
Υπεύθυνη: Φάνια Περσάκη (Γεωπόνος – Αρχιτέκτων Τοπίου)

Ώρες Λειτουργίας & Είσοδος

(Τελευταία Ενημέρωση 7 Αυγούστου 2015)

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή : 9.00 – 13.30
Είσοδος: δωρεάν
Ξενάγηση: 1 ευρώ κατά άτομο (δωρεάν η ξενάγηση για τους μαθητές των σχολικών μονάδων του Δήμου)

Οι Σχολικές ομάδες γίνονται δεκτές κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement