Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Ωραιοκάστρου

Αρνητική απάντηση κατά του φωτοβολταϊκού πάρκου που προωθείται στον δήμο Χαλκηδόνας

Ξεκάθαρη απάντηση ενάντια στο γιγαντιαίο φωτοβολταϊκό πάρκο που προωθείται σε κοινότητες του δήμου Χαλκηδόνας

Σε μια συνεδρίαση που αποκάλυψε ουσιαστικές πτυχές της αντιπαράθεσης γύρω από την «πράσινη μετάβαση», εξελίχθηκε η συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις 18 Φεβρουαρίου. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε το θέμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την ενιαία περιβαλλοντική αδειοδότηση και τροποποίηση εννέα αδειοδοτημένων περιβαλλοντικά φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΦΣΠΗΕ), συνολικής ισχύος 236.731 MW, σε κοινότητες του δήμου Χαλκηδόνας, της εναέριας γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 400kV, και του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) 33/400 kV, σε κοινότητες του δήμου Ωραιοκάστρου.

Το σώμα, τελικά, γνωμοδότησε αρνητικά. Η πλειοψηφία της Διοίκησης εμφανίστηκε να τοποθετείται κατά, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχε γνωμοδοτήσει θετικά μαζί με τις ψήφους της ΧΑ για την τμηματική αδειοδότηση των φωτοβολταϊκών πάρκων. Τώρα τοποθετήθηκε αρνητικά στην ενιαία αδειοδότηση του έργου, επικαλούμενη αρνητικές γνωμοδοτήσεις των εμπλεκόμενων δήμων, την έλλειψη φυτοτεχνικής μελέτης, την οπτική ρύπανση που θα προκληθεί και τέλος το γεγονός ότι η εν λόγω εταιρεία ζητά έγκριση για μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με συσσωρευτές που συνδέονται με το ΚΥΤ.

Ο ελιγμός της Διοίκησης ενισχύει την άποψη ότι κλιμακώνεται η αντιπαράθεση που υπάρχει μεταξύ ανταγωνιστικών συμφερόντων και επιβεβαιώνει ότι δέχεται πίεση από τις αντιδράσεις του λαού της περιοχής.

Οι εκπρόσωποι της σοσιαλδημοκρατίας προσπάθησαν να κρυφτούν προβάλλοντας τη θέση για την ανάγκη κατάρτισης νέου χωροταξικού σχεδίου, τη βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας δήθεν υπέρ του λαού, με ενισχυμένο ρόλο στις ενεργειακές κοινότητες. Παράλληλα, εξέφρασαν τη συμφωνία τους για τη συνέχιση της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων. Έτσι λοιπόν, αναφέρθηκαν σε «έργο που ξεπερνά τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, περιβαλλοντική, κοινωνική, οικονομική», που είναι «εκτός πνεύματος βιώσιμης ανάπτυξης», και άλλα τέτοια.

Σταθερά κατά της καταστροφής του περιβάλλοντος η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θύμισε καταρχάς, ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε εξαρχής τοποθετηθεί αρνητικά και ολοκληρωμένα στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, το 2021, γι’ αυτό το πραγματικά τεράστιο έργο φωτοβολταϊκών πάρκων, που καλύπτει έκταση πολλαπλάσια από ολόκληρα χωριά της περιοχής.

Θύμισε σε όσους σήμερα, όψιμα, αντιδρούν στα συγκεκριμένα έργα ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός περαιτέρω ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Ενέργειας προς όφελος των ομίλων στο όνομα της προστασίας δήθεν του περιβάλλοντος στηρίχθηκε από διαδοχικές κυβερνήσεις, τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και άλλες δυνάμεις.

Στάθηκε επίσης, στην επίδραση της ανεξέλεγκτης αδειοδότησης και εγκατάστασης μεγάλων μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στις αλλαγές στις χρήσεις γης, που έχουν πολλαπλές επιπτώσεις. «Ολόκληρη αυτή η περιοχή του δήμου Χαλκηδόνας και όμορων εκτάσεων στην ΠΕ Κιλκίς αλλά και άλλες περιοχές στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στην υπόλοιπη Ελλάδα μετατρέπονται σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής Ενέργειας.

Έτσι, χάνονται μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης, στη συγκεκριμένη περίπτωση γης που παράγει σιτηρά και άλλα προϊόντα, με αρνητικές συνέπειες στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών της χώρας και το εισόδημα των βιοπαλαιστών αγροτών της περιοχής».

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του συγκεκριμένου έργου, είπε πως «δεσμεύεται και καλύπτεται μια τεράστια περιοχή. Το γεγονός αυτό, προκαλεί τεράστια αλλοίωση της όψης του φυσικού περιβάλλοντος και οπτική όχληση. Η τελευταία θα είναι ιδιαίτερα έντονη στους άμεσα γειτονικούς οικισμούς, που θα απέχουν μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα από τα φωτοβολταϊκά πάνελ.

«Η αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος δεν αφορά μόνο την όψη του»

Η αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος δεν αφορά μόνο την όψη του. Η ανάκλαση του φωτός στις επιφάνειες των φωτοβολταϊκών πάνελ μπορεί να επηρεάσει το μικροκλίμα μιας περιοχής, ανεβάζοντας τοπικά τη θερμοκρασία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, που σχεδιάζεται να καλυφθεί μια τόσο μεγάλη περιοχή, η σχετική επίπτωση θα είναι ακόμα εντονότερη. Μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, τις καλλιέργειες, τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Πρόκειται για μια τεράστια επέμβαση που γειτνιάζει σε προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000».

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «η “Λαϊκή Συσπείρωση” θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις για να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την ανεξέλεγκτη επέκταση των ΑΠΕ στην περιοχή της Περιφέρειας, για ουσιαστικά μέτρα απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια. Αλλά και συνολικά, για να ανοίξει μια άλλη προοπτική για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης και έναν άλλο ενεργειακό σχεδιασμό που θα έχει στο επίκεντρο την ολόπλευρη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος».

Πηγή: Oraiokastro24.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement