Ενημερωτικές εκδηλώσεις, με θέμα «Ένας κόσμος συνδεδεμένος – ένας κόσμος προστατευμένος», πραγματοποίησε από τις 4 έως τις 11 Φεβρουαρίου, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν το 1ο Δημοτικό και το Γυμνάσιο Χαλάστρας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ., οι κεντρικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, την εβδομάδα που προηγήθηκε, έλαβαν χώρα ενημερωτικές διαλέξεις σε, περίπου, 1.300 σχολικές μονάδες, δια ζώσης και διαδικτυακά, μέσω της υπηρεσίας τηλεδιάσκεψης του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Στόχος -η ενημέρωση εκπαιδευτικών, ειδικών ψυχικής υγείας αλλά και επαγγελματιών-, αναφορικά με τις σύγχρονες τάσεις του Κυβερνοεγκλήματος, που σχετίζονται με ανηλίκους καθώς και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις σύγχρονες μορφές απάτης που πραγματοποιούνται στον Κυβερνοχώρο.
Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» στο Δημαρχείο Πυλαίας – Χορτιάτη. Το “παρών” έδωσαν εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον, την εβδομάδα που προηγήθηκε, πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις σε διάφορες σχολικές μονάδες του Δήμου Αγίου Δημητρίου Αττικής, σε συνεργασία με το 1ο ΤΟΜΥ Αγίου Δημητρίου, και του Δήμου Χαλάστρας Θεσσαλονίκης.
Στις διαδικτυακές δράσεις, που συνδιοργανώθηκαν από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού συμμετείχαν περισσότεροι από -40.000- μαθητές και μαθήτριες.
Στο επίκεντρο των ενημερώσεων βρέθηκαν κρίσιμα ζητήματα. Ενδεικτικά, αναφέρονται τα ακόλουθα:
- Προκλήσεις, κίνδυνοι και αντιμετώπιση διαδικτυακών κινδύνων (π.χ. διαδικτυακός εξαναγκασμός και εκφοβισμός, διαδικτυακή παραπλάνηση μέσω των Social Media, αλλά και διαδικτυακών παιχνιδιών, πορνογραφία ανηλίκων, εκδικητική πορνογραφία και στοχοποίηση θυμάτων με προεκτάσεις και στον πραγματικό κόσμο κ.λπ.)
- Συνολικά, στις δράσεις, ενημερώθηκαν περισσότεροι από 45.000 πολίτες, για τις σύγχρονες τάσεις του κυβερνοεγκλήματος που σχετίζονται με ανήλικους, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ισχυρού πλέγματος προστασίας των ανηλίκων από επισφαλείς διαδικτυακές συμπεριφορές.
Τέλος, σημειώνεται ότι, η Ελληνική Αστυνομία, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υλοποιεί τα τελευταία χρόνια πλήθος δράσεων, οι οποίες ως στόχο έχουν την ενημέρωση μαθητών και ενηλίκων για τα θετικά και αρνητικά του Διαδικτύου καθώς και τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγησή τους σε αυτό.
Πηγή: Dpress.gr