Προ των πυλών ο κίνδυνος να «πνιγεί» η πόλη στα σκουπίδια – Φεύγουν οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα
Στους δήμους της Θεσσαλονίκης το προσωπικό αυτό ξεπερνά τις 3.500 – Κρίσιμο το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου
Σοβαρά προβλήματα με τα σκουπίδια στους δρόμους και μάλιστα εν μέσω καλοκαιριού και πανδημίας, αναμένεται να αντιμετωπίσει η Θεσσαλονίκη, καθώς την επόμενη εβδομάδα απολύονται χιλιάδες συμβασιούχοι που απασχολούνταν στις υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου.
Η λήξη των συμβάσεων για περισσότερους από 3.500 συμβασιούχους στους 14 δήμους του νομού, που είχαν προσληφθεί μέσω τους προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, αλλά και μέσω των διαδικασιών ΑΣΕΠ, σημάνει ήδη συναγερμό στους δήμους, κυρίως στους τουριστικούς, καθώς …εν μια νυκτί θα ξεμείνουν από αναγκαίο προσωπικό για την αποκομιδή των σκουπιδιών.
Δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι τονίζουν την ανάγκη μιας επιπλέον παράτασης από αυτή που δόθηκε τον Απρίλιο για τους δύο επόμενους δήμους, έως ότου αρχίσει το επόμενο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που ήδη εξήγγειλε το υπουργείο Εργασίας.
«Είναι βέβαιο ότι θα απειληθεί η καθαριότητα σε όλη την πόλη και τα σκουπίδια μέσα στο καλοκαίρι και κάτω από υψηλές θερμοκρασίες να μην μπορούν να μαζεύονται, καθώς το 40% του προσωπικού μέσω της κοινωφελούς και στο δικό μας δήμο απασχολείται στην καθαριότητα και το πράσινο» τόνισε μιλώντας στο makthes.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη Γιάννης Καρτάλης.
Ανέφερε ακόμη ότι στο συγκεκριμένο δήμο απασχολούνταν σε όλους τους τομείς, μέσω της κοινωφελούς εργασίας 300 άτομα, από τα οποία τα 150 στην καθαριότητα και το πράσινο.
«Θα είναι αναμφισβήτητα ένα δύσκολο καλοκαίρι, γιατί οι δήμοι στηρίζονται στους συμβασιούχους, κυρίως στο κομμάτι της καθαριότητας. Και αν αντιμετωπίσει προβλήματα ένας αστικός δήμος, μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα γίνει σε τουριστικούς παραθαλάσσιους που έχουν και τους τουρίστες» σχολίασε ο κ. Καρτάλης.
Παράταση, αλλιώς… σκουπίδια στους δρόμους
Οι συμβάσεις των οκταμηνιτών λήγουν εντός των επόμενων ημερών, γεγονός που οδηγεί σε αδιέξοδο τους δήμους, καθώς σε αυτήν τη φάση δεν έχουν εναλλακτική.
Μέχρι και σήμερα οι υπηρεσίες καθαριότητας μπορούν και λειτουργούν χάρη στην κοινωφελή εργασία, αφού το προσωπικό καλύπτει τα κενά που υπάρχουν, ενώ ενδεικτικό είναι ότι μόνο στο δήμο Θεσσαλονίκης, απασχολούνται 500 και πλέον άτομα, στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη 320, ενώ στο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης φτάνουν τα 230 άτομα.
Αντιδήμαρχοι Καθαριότητας τονίζουν ότι είναι απολύτως αναγκαία η παράταση του προγράμματος, ειδικά εν μέσω πανδημίας, αφού το προσωπικό αυτό μπορεί να μην ανεβαίνει στα απορριμματοφόρα, ωστόσο βοηθά στην αποκομιδή, το σκούπισμα δρόμων και πεζοδρομίων και τη σάρωση που συμβάλλουν στην ευπρεπισμένη εικόνα κάθε περιοχής.
Το θέμα της παράτασης των συμβάσεων έχουν θέσει επανειλημμένα τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης ΚΕΔΕ και ΠΕΔ της χώρας, ενώ η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) μετά από εισήγηση του δημάρχου Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη, αποφάσισε ομόφωνα να υποβάλει στο υπουργείο Εργασίας αίτημα για έκδοση σχετικής ΚΥΑ με την οποία θα προβλέπεται ότι παρατείνονται για δύο μήνες οι οκτάμηνες συμβάσεις εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων, κατά παρόμοιο τρόπο, όπως θεσμοθετείται για τους εργαζομένους στα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ.
Πιέζουν κι άλλο οι δήμαρχοι
Και ενώ η κυβέρνηση προγραμματίζει να προκηρύξει νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα προσφέρει πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας, φτάνοντας μόλις τις 20.000 – 21.000 από τις 35.000 που κάλυψε το προηγούμενο. Ο φόβος των αιρετών μάλιστα εντείνεται και από το γεγονός ότι μαζί με τους “κοινωφελίτες” φεύγουν και συμβασιούχοι που προσλήφθηκαν, μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ για οκτώ μήνες, αποκλειστικά στη καθαριότητα των δήμων, ενώ την πόρτα της εξόδου θα δυο άμεσα και οι συνάδελφοι τους που προσλήφθηκαν για λίγους μήνες για τις ανάγκες του covid.
Το γεγονός του μικρότερου αριθμού συμβασιούχων επιβεβαίωσε σε πρόσφατη συνεδρίαση της ΠΕΔΚΜ ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, λέγοντας πως η νέα κοινωφελή θα προβλέπει περί τις 21.000 θέσεις εργασίας, έναντι των 35.000 που προέβλεπε το αντίστοιχο του 2020.
Στο προηγούμενο πρόγραμμα το πρόβλημα λύθηκε με την δίμηνη παράταση που δόθηκε στους συμβασιούχους προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των δήμων.
Ωστόσο το δίμηνο αυτό, το οποίο τελειώνει μέσα στην εβδομάδα, δεν είναι αρκετό για να καλύψει όλες τις θερινές ανάγκες και οι δήμαρχοι πιέζουν το υπουργείο να προχωρήσει άμεσα το νέο πρόγραμμα ή να δώσει νέα παράταση για το υπάρχον.