Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

«Ανάσα» σε 25.000 εργαζόμενους δίνει η παράταση της κοινωφελούς εργασίας μέχρι τις δημοτικές εκλογές

Οι συμβασιούχοι που θα στηρίξουν κρίσιμες υπηρεσίες των ΟΤΑ τους επόμενους δύσκολους μήνες, αναμένουν από μέρα σε μέρα την υπογραφή της απόφασης από τον υπουργό Εργασίας

«Ανάσα» σε 25.000 ωφελούμενους του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, που παρέχουν υπηρεσίες σε δήμους, περιφέρειες και άλλους φορείς του δημοσίου, θα δώσει η παράτασή του μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Οι εργαζόμενοι – συμβασιούχοι, πολλών από τους οποίους έχουν ήδη λήξει οι συμβάσεις, βρίσκονται σε αναμονή της υπογραφής της σχετικής απόφασης από τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος στις αρχές του τρέχοντος μήνα είχε γνωστοποιήσει τον τερματισμό του προγράμματος, ελλείψει χρηματοδότησης.

Ωστόσο τα καλά νέα γνωστοποίησε η πρώην υφυπουργός Εργασίας, νυν υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μηχαηλίδου, απαντώντας σε σχετικό αίτημα του δημάρχου Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη, που είχε αιτηθεί πριν ακόμη τις εθνικές εκλογές την παράταση των συμβάσεων των απασχολουμένων στις υπηρεσίες του δήμου του μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς εργασίας.

«Η κυβέρνηση μέσω της ηγεσίας του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη έκανε προσπάθεια πριν τις εκλογές της 25ης Μαϊου να παρατείνει το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας αλλά αυτό δεν κατέστη χρονικά εφικτό και τη λύση για την παράταση του Προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας έως τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 μπορεί να τη δώσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, συγκεκριμένα ο νυν υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης. «Έτσι λοιπόν η παράταση οσονούπω αναμένεται με σχετική απόφαση του κ. Γεωργιάδη», απάντησε η κ. Μηχαηλίδου.

Η απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει το πρόγραμμα μέχρι τις εκλογές θα «σώσει» πολλές κρίσιμες υπηρεσίες των δήμων, οι οποίες εν μέσω καλοκαιριού, θα υπολειτουργούσαν, ενώ η κατάσταση θα γίνονταν χειρότερη το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, οπότε θα έμεναν χωρίς προσωπικό κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Εξάλλου το αίτημα των ωφελούμενων του προγράμματος για μια ακόμη παράταση έχουν στηρίξει τόσο η ΚΕΔΕ όσο και οι κατά τόπους Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων, υποστηρίζοντας ότι είναι ανάγκη να διατηρηθεί το πρόγραμμα και το 2023 -μία δύσκολη χρονιά με πολλαπλές εκλογές- προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των δήμων και των δημοτών. Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου με επιστολή του στον τότε υπουργό Εργασίας ζητούσε να εξευρεθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση «προκειμένου να διασφαλιστεί η έναρξη ενός νέου κύκλου κοινωφελούς εργασίας ή η παράταση του ήδη υφιστάμενου προγράμματος, με στόχο να μην αποστερηθούν οι δήμοι το επόμενο κρίσιμο διάστημα που μεσολαβεί ως τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ένα τόσο χρήσιμο «εργαλείο» μέσω του οποίου διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία τους και την παροχή απαραίτητων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία των ωφελούμενων προέρχονται από μακροχρόνια ανεργία και επιλέχθηκαν με κοινωνικά κριτήρια (ανεργία, χαμηλό εισόδημα κ.λ.π.) και υπηρετούν σε δήμους σε θέσεις ανταποδοτικού χαρακτήρα, όπως καθαριότητα, πράσινο κ.λ.π.

Επιστολή – κραυγή αγωνίας

Πριν από δυο εβδομάδες, οι εργαζόμενοι του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, έστειλαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση, τον πρόεδρο της Βουλής και τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων, τονίζοντας ότι το εν λόγω πρόγραμμα είναι ιδιαίτερης σημασίας σε επίπεδο απασχόλησης και τοπικής ανάπτυξης, με σημαντικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στους ίδιους.

Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν, οι Δήμοι και αρκετοί φορείς του δημοσίου, καλύπτουν σήμερα, μεγάλο μέρος των αναγκών τους με εποχικό προσωπικό (λόγω μεγάλης υποστελέχωσης σε μόνιμο προσωπικό), προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και ευθύνες που απορρέουν από τις αρμοδιότητες που έχουν επωμιστεί από το Κεντρικό Κράτος σε νευραλγικούς τομείς (π.χ. καθαριότητα, πράσινο, τεχνικές αλλά και διοικητικές υπηρεσίες).

Σε περίπτωση μη παράτασης του προγράμματος, ανέφεραν οι ίδιοι, θα αυξηθούν σημαντικά τα προβλήματα στους τουριστικούς και μη τουριστικούς δήμους κατά τη θερινή περίοδο, αλλά και από τοπικά αναπτυξιακά έργα.

Παράλληλα, θα οδηγήσει ωφελούμενους που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα με κοινωνικά κριτήρια και ανήκουν ως επί το πλείστον σε ομάδες με δυσκολία επανένταξης στην αγορά εργασίας, στην ανεργία, σε μια περίοδο αφενός με ήδη κλεισμένες θέσεις εργασίας λόγω σαιζόν και αφετέρου με αυξημένο κόστος ζωής λόγω πληθωρισμού.

Πηγή: makthes.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement