Κλιμάκιο με επικεφαλής τον περιφερειάρχη, τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως και δημάρχους της δυτικής Θεσσαλονίκης θα βρεθεί στο χώρο με αφορμή την έναρξη των εργασιών
Στις 9 Ιουλίου αρχίζουν οι πρώτες εργασίες για την εξυγίανση της έκτασης μεταξύ των πρώην βυρσοδεψείων και του Δενδροποτάμου στη δυτική Θεσσαλονίκη, που αποτελεί το “βάλτο” της πόλης, στο πλαίσιο του μεγάλου έργου για την αναβάθμιση μέρος του δυτικού παράκτιου μετώπου.
Την ερχόμενη Παρασκευή με βάση τον προγραμματισμό της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που υλοποιεί το έργο προϋπολογισμού 6,5 εκατ, ευρώ, υπό την επίβλεψη της αντιπεριφέρειας Περιβάλλοντος, με αφορμή την έναρξη των εργασιών, στο χώρο θα βρεθεί κλιμάκιο με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Κώστα Γιουτίκα, το Μητροπολίτη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, τους δημάρχους Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Δέλτα κ.κ Λάζαρο Κυρίζογλου και Γιάννη Ιωαννίδη, την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και υπηρεσιακών παραγόντων. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις που έγιναν ποτέ σε μια άκρως υποβαθμισμένη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ οι πρώτες εργασίες από τα συνεργεία του ανάδοχου εργολάβου αναμένεται να ξεκινήσουν από την έκταση των πρώην βυρσοδεψείων, 17 χρόνια αφότου έκλεισαν.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, σε πρώτη θα απομακρυνθούν τόνοι μπάζων, ποσότητες αμίαντου, δεκάδες βαρέλια με τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούσαν οι βυρσοδέψες και πολλά ακόμη χημικά απόβλητα που παραμένουν χρόνια, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά και τον αέρα, καθώς ακόμη και σήμερα η δυσοσμία στην περιοχή είναι αφόρητη. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση γίνεται στο πλαίσιο του στρατηγικού αναπτυξιακού στόχου της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αναβάθμιση και ανάδειξη του Δυτικού Παράκτιου Μετώπου της Θεσσαλονίκης.
Κλείνει η χαβούζα της δυτικής Θεσσαλονίκης
Ο ανάδοχος του μεγάλου αυτού έργου, που επιλέχθηκε μετά από σχετικό διαγωνισμό, αρχίζει τις δράσεις καθαρισμού και εξυγίανσης μια περιοχής στη Δυτική Θεσσαλονίκη, που λόγω της εγκατάλειψης και των επικίνδυνων υλικών που παραμένουν για χρόνια στο χώρο, μετατράπηκε σε χαβούζα. Όπως είχε τονίσει μιλώντας στο makthes.gr o αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Γιουτίκας, η εικόνα της περιοχής θα αλλάζει σταδιακά και η περιοχή θα αρχίσει να παίρνει ζωή, αναμορφώνοντας μεγάλο μέρος του παράκτιου δυτικού μετώπου της Θεσσαλονίκης. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντική παρέμβαση για την οποία χρειάστηκαν 2,5 χρόνια δουλειάς, προκειμένου η περιφέρεια να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις από τους φορείς που εμπλέκονται, μεταξύ αυτών η ΕΥΑΘ, ο ΟΛΘ, το λιμενικό, οι αρχαιολογικές υπηρεσίες κ.α. τα κονδύλια του έργου είναι εξασφαλισμένα από το ΕΣΠΑ, ενώ έχουν συναφθεί συμβάσεις μεταξύ της ΠΚΜ και των δήμων Δέλτα, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Θεσσαλονίκης, τα όρια των οποίων διασχίζει το παράκτιο δυτικό μέτωπο της πόλης.
Πηγή: makthes.gr