Συμβουλές από την Ελένη Αλεξανδρίδου, Διατροφολόγο – Διαιτολόγο της Δομής Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας «Παιδική Ομπρέλα» της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Παύλου Μελά
Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι μία δύσκολη διατροφικά περίοδος τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Γλυκές και αλμυρές λιχουδιές βρίσκονται παντού.
Ειδικά φέτος, που οι περισσότεροι, εν μέσω καραντίνας, μαγείρευαν πυρετωδώς αλμυρά και γλυκά. Τα παιδιά, φυσικά, συμμετείχαν σε όλη αυτή τη γιορτινή ατμόσφαιρα χωρίς περιορισμούς.
*Συμβουλές από την Ελένη Αλεξανδρίδου, Διατροφολόγο – Διαιτολόγο της Δομής Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας «Παιδική Ομπρέλα» του Δήμου Παύλου Μελά
Πώς όμως θα επιστρέψουν τα παιδιά στο κανονικό τους διαιτολόγιο;
Η μετάβαση από το “φάε ό,τι θέλεις” στο “φάε ό,τι πρέπει” πρέπει να γίνει ομαλά.
Οι βασικές κατευθύνσεις για να επιτευχθεί αυτό είναι οι ακόλουθες:
➢ Η κατανάλωση πρωινού είναι σημαντική, γιατί διεγείρει το μεταβολισμό, βοηθά στις σχολικές επιδόσεις και εφοδιάζει τον οργανισμό με ενέργεια.
➢ Η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών (5 μερίδες/ημέρα) που αποτελούν τροφές φτωχές σε θερμίδες, αλλά πλούσιες σε νερό και φυτικές ίνες, χορταίνουν γρήγορα τον οργανισμό και μειώνουν την απορρόφηση λίπους. Εάν τα παιδιά δεν τα καταναλώνουν ευχάριστα βρείτε έξυπνους τρόπους να τα προσθέσετε σε φαγητά ή ροφήματα. Μια καλή ιδέα είναι να τα προσφέρετε πριν το μεσημεριανό γεύμα όταν τα παιδιά είναι πεινασμένα.
➢ Η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων
➢ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ! Πίνετε 6 -8 ποτήρια νερό την ημέρα!
➢ Ο περιορισμός της κατανάλωσης γλυκών σε 1-2 φορές την εβδομάδα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα γλυκά με ξηρούς καρπούς, μπισκότα ολικής αλέσεως, φρούτα και γαλακτοκομικά.
➢ Αν στο σπίτι έχουν μείνει ακόμα γλυκά, χαρίστε τα. Μην τα κρατάτε επειδή τα λυπάστε, γιατί ουσιαστικά είναι σαν να περνάτε το μήνυμα ότι είμαστε υποχρεωμένοι να τρώμε ό,τι περισσεύει.
➢ Μην αφήνετε τα παιδιά πολλές ώρες νηστικά, διότι τα επίπεδα σακχάρου μειώνονται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναζητούν γρήγορη τόνωση και ενέργεια από γλυκές λιχουδιές.
➢ Μην παραγεμίζετε το πιάτο του παιδιού σας. Σερβίρετε το φαγητό σε παιδικό πιάτο και αφήστε να ζητήσει επιπλέον φαγητό εάν εξακολουθεί να πεινάει.
➢ Αυξήστε τη φυσική δραστηριότητά τους (περπάτημα και παιχνίδια στην ύπαιθρο).
➢ Φροντίστε να γυρίσετε στο συνηθισμένο διαιτολόγιο. Βάλτε ξανά στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα όσπρια, λαδερά, ψάρια και σούπες.
➢ Δώστε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας! Γίνετε πρότυπο διατροφής και υγείας για τα παιδιά. Η σωστή διατροφή ξεκινά από τους γονείς!