‘Αρθρο του δημοτικού συμβούλου Κορδελιού Ευόσμου, Λευτέρη Αλεξανδρίδη, στο ditika.gr για τη σχολική στέγη
Ποια είναι αλήθεια η αίσθηση των συνδημοτών – γονέων για την κατάσταση της σχολικής στέγης και αντίστοιχα της παιδείας στο Δήμο μας; Υπόγειες αίθουσες, προκατασκευασμένοι οικίσκοι για δημοτικά σχολεία, αλλά και για την προσχολική ηλικία (προνήπια), καταστήματα που λειτουργούν σαν σχολεία και ιδιαίτερα το Ειδικό σχολείο στο οποίο φοιτούν τα παιδιά που απαιτούν μεγάλη φροντίδα και προσοχή, τάξεις με περισσότερα παιδιά από όσα προβλέπουν οι σύγχρονες ευρωπαϊκές πρακτικές διδασκαλίας, είναι μερικά από τα προβλήματα.
Η αναφορά μας στην έλλειψη βιβλιοθηκών, χημείων, σωστών προαύλιων χώρων, εστιατορίων και χώρων ολοήμερων απασχολήσεων των παιδιών μας, είναι θέματα πιο εξειδικευμένα που προϋποθέτουν τα προαναφερθέντα βασικά. Το πρόβλημα που απασχολεί πιο έντονα είναι η διπλή βάρδια, στην οποία οδηγούμαστε εξαιτίας της ολιγωρίας της διοίκησης του Δήμου στην κατασκευή καινούργιων σχολείων. Σήμερα οικοδομείται ένα σχολείο μετά από πολλά χρόνια και αυτό είναι αμφίβολο αν θα λειτουργήσει την επόμενη σχολική χρονιά. Πολλές υποσχέσεις στους διοικούντες έδωσε το Υπουργείο, όπως μας λέει ο Δήμαρχος και ότι θα δημοπρατήσει ακόμη ένα σχολείο. Το ίδιο όμως έλεγαν και πέρσι και πρόπερσι. Τελικά ποιος πιστεύει ποιόν και ποιος παραπλανά ποιόν;
Η αλλαγή λειτουργίας των σχολείων με την καθιέρωση δεύτερης βάρδιας μας γυρίζει 25-30 χρόνια πίσω. Η διοίκηση του Παναγιώτη Αλεξανδρίδη ήταν αυτή που καθιέρωσε την πρωινή και μόνη βάρδια λειτουργίας των σχολείων. Η τεράστια ανοικοδόμηση που είχε ο Δήμος μας τον τριπλασίασε πληθυσμιακά. Έγινε εφικτό παρ΄όλα αυτά να διατηρηθεί η πρωινή λειτουργία των σχολείων με την κατασκευή πολλών νέων σχολείων. Κάθε χρόνο απαλλοτρίωναν οικόπεδα, διεκδικούσαν από τα υπουργεία χρήματα για την παιδεία και έχτιζαν σχολεία σε αντίθεση με τη σημερινή διοίκηση του κ. Κλεάνθη Μανδαλιανού που δεν έχει καταφέρει να κατασκευάσει ούτε μία αίθουσα διδασκαλίας και προσπαθεί με μεταφορές σχολείων από κτήριο σε κτήριο να διαχειρισθεί το πρόβλημα της έλλειψης αιθουσών.
Η ζωή των δημοτών θα αλλάξει άρδην αν αυξηθούν οι βάρδιες των σχολείων, θα υπάρξει αντίκτυπο στην εργασία τους, στην τοπική αγορά, αλλά και στην επιλογή των πολιτών για κατοικία. Το κοινωνικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί θα είναι μεγάλο. Τα σχολεία είναι οριακά σήμερα και δεν είμαστε περήφανοι για τις συνθήκες εκπαίδευσης που παρέχουν στους μαθητές αλλά και στους εκπαιδευτικούς. Η ανοικοδόμηση που περιμένουμε να έρθει στο Δήμο μας και ειδικότερα στην περιοχή άνωθεν του περιφερειακού πρέπει να μας ανησυχεί και να μας οδηγεί σε εγρήγορση, πρόβλεψη και προγραμματισμό γι΄αυτό που έρχεται. Αλήθεια πως σχεδιάζει ο Δήμος να καλύψει εκπαιδευτικά με αίθουσες και σχολεία; Έχουμε ήδη υστερήσει στην κατασκευή σχολείων και η αγανάκτηση που θα δημιουργηθεί στον κόσμο θα είναι μεγάλη και δικαιολογημένη για τη σημερινή και τις επόμενες δημοτικές αρχές.
Η παιδεία είναι η επένδυση του ανθρώπου στο μέλλον του. Όλα μπορούμε να τα αντέξουμε, αλλά για τα παιδιά μας επιβάλλεται να κάνουμε τη μεγαλύτερη θυσία. Μήπως αυτή η αφόρητη κατάσταση αποστρέψει το ενδιαφέρον για την εγκατάσταση νέων δημοτών στο Δήμο μας και το χειρότερο να δημιουργήσει και ρεύμα φυγής; Ανάπτυξη χωρίς σχολεία, χωρίς παιδεία, χωρίς μέριμνα για τα παιδιά δεν μπορεί να υπάρξει.
Χτίζοντας σχολεία, χτίζουμε την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας, διαμορφώνουμε το μέλλον μας, εκπαιδεύουμε σωστά τους αυριανούς δημότες – πολίτες, φέρνουμε νέους κατοίκους στο δήμο μας. Πρέπει να δώσουμε στην παιδεία αυτό που χρειάζεται και της πρέπει. Αλλιώς η συρρίκνωση του Δήμου και η οικονομική ύφεση που θα έρθει σαν συνακόλουθο, θα είναι η τιμωρία μας. Σήμερα πρέπει να διεκδικήσουμε μια οργανωμένη, μεγάλη οικοδόμηση σχολείων, πρέπει να ετοιμάσουμε την επόμενη δεκαετία του δήμου μας, φτιάχνοντας νέα σύγχρονα σχολεία που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες. Ταυτόχρονα να αναβαθμίσουμε και αυτά που έχουμε.
Η εκπαίδευση και τα σχολεία είναι το μέλλον μας και αυτό το μέλλον μπορούμε και πρέπει να το υπηρετήσουμε με συνέπεια.
Του Λευτέρη Αλεξανδρίδη, δημοτικού συμβούλου Κορδελιού Ευόσμου, αντιπροέδρου του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος και μέλους του Δ.Σ. του ΕΕΘ