Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Απόψεις

Δ.Βαραδίνης: Οι πραγματικές διαστάσεις της βίας

Published

on

‘Αρθρο του δικηγόρου Παρ’ Αρείω Πάγω, Διδάκτωρ Νομικής ΑΠΘ, Δημήτρη Βαραδίνη

Το τραγικό γενονός της δολοφονίας του νεαρού Άλκη, και κυρίως ο τρόπος και η βαναυσότητα με την οποία έλαβε χώρα το γεγονός αυτό, σόκαραν την κοινή γνώμη και προκάλεσαν εύλογα τη γενική κατακραυγή. Είναι πραγματικά αδιανόητο να χάνεται μια ανθρώπινη ζωή και να βυθίζεται μια οικογένεια στο πένθος, γιατί τα χρώματα της ομάδας που αγαπούσε και υποστήριζε ο νεαρός Άλκης δεν ήταν αρεστά στους δράστες της στυγερής αυτής δολοφονίας.

Δυστυχώς η αδόκητη αυτή συμφορά αναδεικνύει για πολλοστή φορά την έξαρση της βίας ως φαινομένου, το οποίο δεν περιορίζεται εντός και εκτός των γηπέδων της χώρας αλλά εξαπλώνεται πλέον ενδημικά και επηρεάζει το σύνολο της κοινωνίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περιστατικά έμφυλης βίας σε βάρος των γυναικών έχουν παρουσιάσει ραγδαία αύξηση, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικός είναι και ο αυξανόμενος αριθμός δολοφονιών γυναικών από συζύγους είτε από ερωτικούς συντρόφους. Στα σχολεία και στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας τα φαινόμενα σωματικής βίας και ψυχολογικής κακοποίησης κάνουν ολοένα και συχνότερα την εμφάνισή τους και δημιουργούν ένα κλίμα ανησυχίας για την ασφάλεια των παιδιών μας, ενώ προβληματίζει η ακραία συμπεριφορά νέων ανθρώπων. Εκφάνσεις βίαιης συμπεριφοράς συναντάμε ολοένα και συχνότερα στην καθημερινότητά μας, όχι εξαιτίας των συνθηκών εγκλεισμού που βιώσαμε λόγω έξαρσης της πανδημίας, αλλά ως απόρροια του ελλείμματος παιδείας και της απουσίας ενός οργανωμένου σχεδίου από την πλευρά της πολιτείας για την συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η δολοφονία του 19χρονου συνανθρώπου μας που συγκλόνισε το πανελλήνιο δείχνει να έχει αφυπνίσει τις διωκτικές αρχές οι οποίες διακηρύττουν την αποφασιστικότητά τους να τιμωρήσουν τις δράστες του ειδεχθούς αυτού εγκλήματος. Η αποτελεσματική ωστόσο καταπολέμηση του φαινομένου απαιτεί διαρκή, συντονισμένη και μακροπρόθεσμη δράση και όχι επικοινωνιακού χαρακτήρα μέτρα τα οποία μετά από λίγο καιρό θα λησμονηθούν. Η δε δράση αυτή δεν πρέπει να εξαντλείται στην καταστολή του εγκλήματος αλλά να εστιάζει στην πρόληψη. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλουμε να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, γονείς, δάσκαλοι και ακαδημαϊκοί, αθλητικοί δημοσιογράφοι και φυσικά η πολιτική ηγεσία του τόπου. Να γίνουμε επιτέλους κοινωνοί των προβλημάτων, των ανησυχιών, και του αισθήματος απογοήτευσης που βιώνουν τα νέα παιδιά σήμερα και τα οποία συχνά τα οδηγούν στη βία στο περιθώριο. Να υιοθετηθεί εθνικό σχέδιο δράσης στα σχολεία όλης της χώρας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών σχετικά με την ανάγκη σεβασμού των θεμελιωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων του ανθρώπου. Να θεσπιστούν στοχευμένα επιμορφωτικά προγράμματα για την πρόληψη του φαινομένου με τη συμμετοχή φορέων της πολιτείας, ως μέσου αποτροπής εμφάνισής του.

Αυτές οι σκέψεις παρατίθενται γιατί θεωρώ ότι το οφείλουμε ως κοινωνία απέναντι στον Άλκη, στους γονείς του, καθώς σε όλους τους γονείς που έχουν χάσει τα παιδιά τους από παρόμοια φαινόμενα βίας. Ας μην χαθεί και αυτή η ευκαιρία!

Δημήτρης Βαραδίνης

Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω, Διδάκτωρ Νομικής ΑΠΘ

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement