Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Αμπελόκηπων Μενεμένης

Παρουσίαση του βιβλίου της Μαργαρίτας Θεοδωράκη «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού», στο Καραπάντσειο

Την Κυριακή, 2 Ιουνίου 2024 στις 7:00 μ.μ

Την Κυριακή, 2 Ιουνίου 2024 στις 7:00 μ.μ, ο Δήμος Αμπελοκήπων –Μενεμένης, σε συνεργασία με το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου της Μαργαρίτας Θεοδωράκη «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού», στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο (Θεατρική Σκηνή Σοφία Βέμπο, Μεγάλου Αλεξάνδρου 24, Αμπελόκηποι)

Η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, με τον ιδιαίτερο συγγραφικό και ποιητικό λόγο της, αποτυπώνει στο χαρτί αναμνήσεις, σκέψεις και συναισθήματα που κουβαλάει από τα παιδικά της χρόνια μεγαλώνοντας δίπλα στον «δέσμιο άγριων λύκων», Μίκη Θεοδωράκη, βιώνοντας τις στρατιωτικές εφόδους στο σπίτι τους, τις εκτοπίσεις και τις φυλακίσεις . Με το αθώο παιδικό της ,τότε, βλέμμα παρακολουθεί τις θεόρατες φιγούρες του πατέρα της και των αμέτρητων φρουρών του, συμμετέχοντας κι η ίδια σ’ έναν αέναο «χορό αρχαίας τραγωδίας».

Την έναρξη της εκδήλωσης θα πραγματοποιήσει ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει και ο Πρόεδρος του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Τάσος Τζήκας, Πρόεδρος της ΔΕΘ και μέλος του ΔΣ του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, καθώς και η Σμαρώ Γεωργιάδου, δημοσιογράφος.

Την εκδήλωση συντονίζει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Κώστας Μπλιάτκας.

Αποσπάσματα από το βιβλίο της, θα διαβάσει και η ίδια η συγγραφέας, Μαργαρίτα Θεοδωράκη.

Στην εκδήλωση θα προβληθεί απόσπασμα από το ντοκυμαντέρ της βελγικής τηλεόρασης, «Μίκης Θεοδωράκης, για την ελληνική μουσική, 15 Ιουλίου 1963»,στο οποίο εμφανίζεται και η μικρή Μαργαρίτα, σε ηλικία 4 χρονών, καθώς και ο πολύ νέος ,τότε, Μίκης.

Στο δεύτερο μέρος, θα μας ταξιδέψουν μουσικά, η Παιδική-Νεανική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Αμπελοκήπων-Μενεμένης «Μίκης Θεοδωράκης». Υπεύθυνος της ορχήστρας και ερμηνευτής είναι ο καθηγητής του Ωδείυυ, κ. Κωνσταντίνος Γεκουσίδης.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και ο ερμηνευτής, Παναγιώτης Καραδημήτρης.

Link Βιβλίου: https://www.ianos.gr/anamnisis-enos-koritsiou-0506249

Απόσπασμα από το βιβλίο:

Κάποια στιγμή, τον Αύγουστο, σε πήρανε – ήταν 21 Αυγούστου. Ζήσαμε όλοι μαζί μία απίστευτη ιστορία. (Χρειάζονται εκατοντάδες σελίδες για να περιγράψω όλες τις στιγμές, γιατί θα ήθελα να τις περιγράψω δευτερόλεπτο δευτερόλεπτο!) Από τη στιγμή που ήρθαν και σου είπε, ενώ ήσουνα μαζί μας στον κήπο φορώντας το σορτς σου, τα σανδάλια σου κι ένα μπλουζάκι, ο χωροφύλακας, περιτριγυρισμένος από πολλούς άλλους χωροφυλάκους, πως πρέπει να σε πάρουν επιτόπου!

Η μαμά έτρεξε φουριόζα να φτιάξει μια βαλίτσα κι εμείς μείναμε κοντά σου, κολλήσαμε πάνω σου και τα δυο, τραβούσαμε μαζί σου σαν ένας μικρούλης Χορός αρχαίας τραγωδίας… Κάποια στιγμή μάς απομάκρυναν οι χωροφυλάκοι, αλλά μας άφησαν να παραμείνουμε εκεί κοντά, έως ότου σε βάλουνε μέσα στο αυτοκίνητο. Θυμάμαι, υπήρχε πολλή ανθρώπινη κίνηση γύρω μας˙ ήμασταν μέσα σε μια μόνιμη κίνηση. Βοή, βουή, βουητό, βούισμα στ’ αυτιά μου. Όλες οι ομιλίες τους βοή, βουή, βουητό, βούισμα, δεν θυμάμαι σαφείς ομιλίες, μόνο βοή, βουή, βουητό, βούισμα… Αλλά τα μάτια μου θυμούνται τα πάντα! Εκθαμβωτική ανάμνηση! Πάλι ο Χορός μας πήγαινε μια από δω μια από κει, έως ότου ο Ήρωας τοποθετήθηκε στην τελευταία θέση του, της τελευταίας του Σκηνής: Σ’ έβγαλαν από την είσοδο του κήπου έξω στον δρόμο. Οι μαστόροι ολόγυρα, ολόγυρα κι οι χωροφύλακες. […]

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Μαργαρίτα-Ασπασία Θεοδωράκη είναι κόρη του Μίκη Θεοδωράκη και της Μυρτώς Αλτίνογλου. Γεννήθηκε στο Παρίσι στις 30 Νοεμβρίου του 1958. Ακολούθησε την οικογένειά της σε όλες τις μετακινήσεις της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κι έζησε από κοντά όλα τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο «Sorbonne Paris VIII» στη Vincennes. Είναι μητέρα τεσσάρων γιων και έχει δύο εγγονούς. Εδώ και είκοσι πέντε χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Είναι επικεφαλής της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» που ως στόχο έχει τη διάδοση της μουσικής του συνθέτη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, ασχολείται με τις εκδόσεις «Ρωμανός», που έχουν ως αντικείμενο την έκδοση και προβολή των Απάντων των μουσικών έργων του πατέρα της. Στόχος των δραστηριοτήτων της είναι η ανάδειξη και η διάδοση του έργου του πατέρα της. Ασχολείται με το κέντημα και τα ψηφιδωτά. Στον ελεύθερο χρόνο της, εδώ και αρκετά χρόνια, ξεκίνησε να ασχολείται με το κέντημα και αργότερα άρχισε να συλλέγει σπασμένα αντικείμενα (πλακάκια, ποτήρια, πιάτα, διακοσμητικά κ.ά.) δημιουργώντας πρωτότυπα κολάζ. Ξεκίνησε από μικρές επιφάνειες και τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί σε ολόκληρους τοίχους και πατώματα εξωτερικού χώρου. Ζει μόνη. Κι όμως παρέα με τριάντα πέντε γάτες και είκοσι δύο σκυλάκια, που περιμάζεψε, εγκαταλελειμμένα κι απροστάτευτα μωράκια, από τα σκουπίδια και από έρημους δρόμους ανά την Ελλάδα, και τα περιέθαλψε. Άνεργη βιβλιοφάγος. Ελπίζει.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement