Connect with us

Δήμος Αμπελόκηπων Μενεμένης

Σχεδιάζεται μια μεγάλη ανάπλαση στην περιοχή της Μενεμένης

Published

on

Ένα αστικό πάρκο σε έκταση 6,5 στρεμμάτων, το καινούργιο καλλιτεχνικό σχολείο και μία νέα εκκλησία στην περιοχή της Μενεμένης, στη δυτική Θεσσαλονίκη

Μία μεγάλη ανάπλαση που θα μεταμορφώσει τη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης προχωρά ο δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης, ο οποίος σε μια μεγάλη έκταση σχεδιάζει τη δημιουργία ενός αστικού πάρκου, το νέο καλλιτεχνικό Γυμνάσιο και Λύκειο «Δημήτρης Χορν» καθώς και τη νέα εκκλησία «Αγ. Πολυκάρπου».

Πρόκειται για την περιοχή του Βοσπόρου στη Μενεμένη, η οποία βρίσκεται απέναντι από το ξενοδοχείο Grand Palace και δίπλα από την υπόγεια διάβαση στην οδό Αγ. Παρασκευής. Το έργο έχει λάβει ήδη έγκριση για χρηματοδότηση, ύψους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ από Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου κάνει λόγο για μια σημαντική ανάπλαση της περιοχής με καινούργια πεζοδρόμια, διάδρομοι, πράσινο. «Στο οικόπεδο απέναντι από το ξενοδοχείο θα γίνει ένα σύγχρονο πάρκο και θα κατασκευαστεί ο νέος ναός Αγ. Πολυκάρπου που είναι κάτω από τη γέφυρα καθώς και το καλλιτεχνικό Γυμνάσιο και Λύκειο», τόνισε. Μάλιστα, για τη δημιουργία του σχολείου, ο δήμος βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή το αστικό πάρκο θα δημιουργηθεί σε έκταση 6,5 στρεμμάτων, σε άλλα 4,5 στρέμματα το καλλιτεχνικό σχολείο και σε 4 στρέμματα ο νέος ιερός ναός.

Το σχέδιο ανάπλασης

Ο χώρος βρίσκεται εκτός της αναπτυγμένης οικιστικά περιοχής της δημοτικής ενότητας Μενεμένης με ασυνέχεια του αστικού ιστού λόγω των σιδηροδρομικών γραμμών. Είναι πολύ κοντά σε βασικούς οδικούς άξονες της δυτικής εισόδου της πόλης και οι υφιστάμενες χρήσεις είναι κυρίως εμπορικές με λίγες κατοικίες.

Με βάση την πρόταση της δημοτικής αρχής σχεδιάζονται τα εξής:

Ο χώρος του αμφιθεάτρου

Ο χώρος του αμφιθεάτρου διαμορφώνεται αξιοποιώντας τη φυσική κλίση του εδάφους και βασικός στόχος είναι να μην αποτελεί αυστηρά χώρο εκδηλώσεων. Γι΄ αυτόν το λόγο σκοπίμως διαπερνάται από τον βασικό άξονα περιπατητικό μονοπάτι που συνδέει τη Βορειά με τη Νότια είσοδο.
Στη βορειοανατολική πλευρά, που συνορεύει με τη ράμπα ανάβασης των αρωματικών κήπων και του παρατηρητηρίου, διαμορφώνεται τοίχος τσιμέντου με λαβές αναρρίχησης, ενώ παράλληλα σχηματίζεται διαδρομή δακτύλιος με ράμπες διαφόρων κλίσεων ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε με πατίνια είτε για δημιουργικό παιχνίδι. Στο συγκεκριμένο τμήμα πρόκειται να διαμορφωθεί χώρος παιχνιδιού.

Πάρκο σκύλων: Ψυχαγωγίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων

Το πάρκο σκύλων διαμορφώνεται σε σχήμα τραπεζίου στη νοτιανατολική πλευρά του οικοπέδου και έχει συνολικό εμβαδό 572,76τμ. Από τη μελέτη προτείνεται μέσα στο χώρο να τοποθετηθούν μια σειρά από ξύλινα όργανα εκγύμνασης και ανάπτυξης δεξιοτήτων για σκύλους ώστε οι χρήστες να περνούν ποιοτικό χρόνο μέσα σε αυτό.

Χώρος ποδηλατόδρομου για παιδιά προσχολικής ηλικίας 0-5 ετων

Ο χώρος βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του πάρκου και αποτελείται κατά το πλείστον από φυσικό χλοοτάπητα. Στο κέντρο είναι τοποθετημένο φωτιστικό σωμα led ιστού 4μ δημιουργώντας έτσι ένα είδος κυκλικού κόμβου δευτερεύουσας διαδρομής.

Κήπος αρωματικών καλλωπιστικών φυτών, βοτάνων και φρούτων & παρατηρητήριο (solarium)

Ο χώρος βρίσκεται πίσω από το χώρο του αμφιθεάτρου, παράλληλα με τον πεζόδρομο (οδός Ι. Σιχλετίδη) και το σιδηροδρομικό άξονα. Η πρώτη, βασική διαδρομή, ξεκινώντας από τη βόρεια είσοδο ανεβαίνει κατά 2μ με ράμπες πεζών, φτάνει στο σημείο παρατηρητήριο/solarium και κατεβαίνει με σκάλα στο επίπεδο -0.60 προς την ανατολική είσοδο. Η δεύτερη, που εξυπηρετεί κυρίως το δακτύλιο της «διαδρομής ζωής» έχει αμελητέες υψομετρικές διαβαθμίσεις, ξεκινά από τη βόρεια είσοδο, περνά ανάμεσα από τη φύτευση, κάτω από μεταλλική πέργκολα και φτάνει στην πλευρά της ανατολικής εισόδου. Κατά τη διαδρομή αυτή είναι τοποθετημένες και στάσεις με όργανα άσκησης. Το σημείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν «υπαίθριο φυσικό αμφιθέατρο» και για διδακτικούς σκοπούς από τα γειτονικά σχολεία όλων των βαθμίδων. Πέραν των μονοπατιών ο κήπος περιέχει δένδρα φρούτων, καλλωπιστικούς θάμνους, πολυετή και ετήσια φυτά, καθώς και αρωματικά βότανα.

Χώρος νερού

Ο χώρος του νερού βρίσκεται κοντά στην ανατολική είσοδο, έναν από τους βασικούς άξονες πρόσβασης στο πάρκο από το οικιστικό κέντρο της περιοχής. Στην κοντινότερη προς την ανατολική είσοδο περιοχή τοποθετούνται 2 βασικές αβαθείς υδάτινες λεκάνες εκ των οποίων η μία συνεχίζει ως κανάλι, διασχίζει την νησίδα με διακλαδώσεις μικρών καναλιών προς το χώρο της νησίδας με τα καθιστικά και συνεχίζει μέχρι το χώρο του πάρκου σκύλων όπου και καταλήγει σε πίδακα. Παράλληλα σε άλλο σημείο θα τοποθετηθεί σύστημα εκτόξευσης νερού σε μορφή αψίδας . Το νερό διαπερνά το διάδρομο δημιουργώντας ένα υδάτινο τούνελ μέσα στο οποίο μπορεί κάποιος να περπατήσει χωρίς να βρέχεται. Από την άλλη πλευρά πάνω στους κυβόλιθους τοποθετούνται 8 πίδακες νερού στο δάπεδο με εκτόξευση νερού στα 2μ με μορφή αφρώδη για παιχνίδια με το νερό.

Χώρος στάθμευσης

Κατά μήκος της οδού ήπιας κυκλοφορίας (οδός Σ. Καραντίνου) θα δημιουργηθούν 19 θέσεις στάθμευσης, εκ των οποίων 4 θέσεις Α.Μ.Ε.Α. για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του πάρκου. Κατά μήκος του πεζοδρομίου τοποθετείται δενδροστοιχία 11 δένδρων – για σκίαση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες- με χαλύβδινη προστατευτική κυκλική σχάρα. Η πρόσβαση στο πάρκο από το χώρο στάθμευσης γίνεται μέσω των 3 μονοπατιών σύνδεσης, ενώ ο φωτισμός επιτυγχάνεται με φωτιστικά σώματα λαμπτήρων led. Οι κήποι βροχής είναι τοποθετημένοι κατά μήκος του πεζοδρομίου στην πλευρά των θέσεων στάθμευσης.

Χώροι κεντρικών νησίδων

Οι χώροι αυτοί περιλαμβάνουν τις τέσσερις νησίδες μεταξύ του αμφιθεάτρου, του χώρου ποδηλατόδρομου παιδιών 0-5, του χώρου νερού και των κήπων βροχής. Στις νησίδες θα βρίσκονται μεταξύ άλλων το τραπέζι πινγκ πόνγκ, ένα τραπεζοειδές καθιστικό τοιχίο, τραπέζια με σχεδιασμένα σκάκι στην επιφάνειά τους, καθιστικοί πάγκοι που θα διαθέτουν ακόμα και θυρίδα φόρτισης συσκευών δια μέσου φωτοβολταικών πανελ.

Χώρος «διαδρομής ζωής» (fitness)

Η διαδρομή αυτή είναι ένας δακτύλιος περιμετρικά του πάρκου. Η βασική φιλοσοφία είναι να δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες του πάρκου να γυμναστούν στην ύπαιθρο με σχετικό προγραμματισμό και καθοδήγηση. Αποτελείται από 16 σταθμούς χωροθετημένους με ξύλινες πινακίδες οι οποίες περιέχουν πληροφορίες και υποδείξεις για τις ασκήσεις κάθε σταθμού.

Πηγή: Voria.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement