Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Πολιτισμός

Αφιέρωμα στον Νίκο Αστρανίδη από το ΠΑΜΑΚ και το Μέγαρο Μουσικής

Published

on

Ήταν διεθνούς φήμης πιανίστας, αλλά και συνθέτης, διευθυντής χορωδίας και μουσικοπαιδαγωγός

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (ΤΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τον Όμιλο Φίλων Νίκου Αστρινίδη, τιμούν την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του εμβληματικού συνθέτη, αρχιμουσικού, πιανίστα και παιδαγωγού παρουσιάζοντας (Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021, ώρα 21.00, αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, κτήριο Μ2) έργα μουσικής δωματίου που φέρουν τη δική του υπογραφή.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τα έργα: Κυπριακή Ραψωδία (σόλο πιάνο), Danse Antillaise (για 4 χέρια), Deux pieces en style Grec (για βιολί και πιάνο), τον κύκλο τραγουδιών Ελληνικές Νύχτες (για δυο γυναικείες φωνές και πιάνο), αποσπάσματα από τον κύκλο Ο Έρωτας κι ο Θάνατος μέσα στην κούπα του κρασιού (για φωνές και μικρό οργανικό σύνολο), τραγούδια για σοπράνο και πιάνο, Ελληνική ραψωδία κοντσέρτου (για βιολί και πιάνο).

Ερμηνεύουν οι φοιτήτριες και φοιτητές του ΤΜΕΤ:

-Σοφία Βασιλειάδου (σοπράνο)

-Γλυκερία Ροϊλίδη (σοπράνο)

-Άντρια Προκοπά (σοπράνο)

-Ευαγγελία Κουτσοδήμου (βιολί)

-Θεοδώρα Παπανικολάου (βιολί)

-Ναταλία Γιαννάκη (πιάνο)

-Χρυσή Τιμιάνη (πιάνο)

-Δημήτρης Φαρμάκης (πιάνο)

Οργανικό Σύνολο Δωματίου:

-Δωρίνα Παπανικολάου (βιολί)

-Αθηνά Βρεττού (βιολί)

-Αντώνης Τζιβένης (βιόλα)

-Σοφία Βρεττού (βιολοντσέλο)

-Χάρης Γρηγοριάδης (κοντραμπάσο)

-Δήμητρα Κατσάλη (φλάουτο)

-Κωστής Χασιώτης( Καθηγ. ΤΜΕΤ, όμποε)

-Δεβής Ράμα (κλαρινέτο)

-Ευαγγελία Χατζηνάσιου (φαγκότο)

-Κατερίνα Νέτσκα (κόρνο)

-Παντελής Φεϊζός (Διδάσκων ΤΜΕΤ, κόρνο)

Πιανιστική συνοδεία & μουσική διεύθυνση Γιάννης Ζγούρας, Επικ. Καθηγ. ΤΜΕΤ

Επιστημονικοί υπεύθυνοι, καλλιτεχνικός σχεδιασμός & συντονισμός Αγγελική Καθαρίου, Επικ. Καθηγ. ΤΜΕΤ και Ιγκόρ Πέτριν, Αναπλ. Καθηγ. ΤΜΕΤ

Θερμές ευχαριστίες στον Όμιλο Φίλων Νίκου Αστρινίδη για την παραχώρηση της άδειας εκτέλεσης των έργων, καθώς και στη Βιβλιοθήκη του ΤΜΕΤ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τη Βιβλιοθήκη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη».

Βιογραφικό Νίκου Αστρινίδη

Ο Νίκος Αστρινίδης (1921-2010) ανήκει στο πάνθεον των κορυφαίων μουσικών δημιουργών μας. Έλληνας της βαλκανικής διασποράς ήταν διεθνούς φήμης πιανίστας, αλλά και συνθέτης, διευθυντής χορωδίας και μουσικοπαιδαγωγός. Διακρίθηκε διεθνώς ως σολίστ του πιάνου και συνοδός (ακομπανιατέρ) διάσημων σολίστ.

Στη Θεσσαλονίκη εγκαταστάθηκε μόνιμα στα τέλη της δεκαετίας του 1950 συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση της μουσικής φυσιογνωμίας της, ενώ εργάστηκε ακατάπαυστα για την ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου της.

Σύμφωνα με τον μουσικολόγο Γιώργο Λεωτσάκο «η μουσική του προσφεύγει συχνά στο δημοτικό τραγούδι, περιέχει ιμπρεσιονιστικά στοιχεία και διακρίνεται για την εύστροφη ενορχήστρωσή της».

Κατά τον Θεσσαλονικιό συνθέτη και μουσικολόγο της διασποράς, Ηλία Χρυσοχοΐδη, η μουσική γλώσσα του Αστρινίδη είναι εν πολλοίς δραματική επειδή προδιαθέτει τον ακροατή για μια ηχητική περιπέτεια με αναγνωρίσιμα υποκείμενα και ευδιάκριτες μεταπτώσεις.

Ο Νίκος Αστρινίδης άρχισε να συνθέτει από το 1937 («Ο Βασιλιάς Σιμούν» για πιάνο) ακολουθώντας συνθετική διαδρομή 70 ετών, έως το έσχατο Κοντσέρτο για κιθάρα και ορχήστρα του 2007.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Μουσικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος και διετέλεσε μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1978-80). Υπήρξε ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της κίνησης για τη δημιουργία Όπερας στη Θεσσαλονίκη. Διηύθυνε μερικές από τις πρώτες παραστάσεις της και αργότερα ίδρυσε και διηύθυνε τις παραστάσεις της Όπερας Δωματίου Βορείου Ελλάδος και της Χορωδίας Όπερας. Το 1979 ανέλαβε και διηύθυνε επίσης, τη Μαντολινάτα Θεσσαλονίκης. Από το 1980 διετέλεσε διευθυντής του Μακεδονικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (έως το 1994).

Τιμές εισιτηρίων

10€, 5€ (μειωμένο)

Τα εισιτήρια διατίθενται μόνο ηλεκτρονικά.

http://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=2723

Συναυλία Covid Free

Οι θεατές εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο χώρο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 μέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο, με ισχύ έως 180 ημέρες μετά από αυτόν, τα οποία πρέπει να υπάρχουν είτε εκτυπωμένα είτε να είναι αποθηκευμένα ψηφιακά σε κινητή συσκευή του θεατή.

Ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας πραγματοποιείται με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διπλώματος οδήγησης ή διαβατηρίου ή άλλου αποδεικτικού ταυτότητας.

Οι παραπάνω υποχρεώσεις αφορούν και ανηλίκους, δώδεκα (12) ετών και άνω. Οι ανήλικοι θεατές έξι (6) έως έντεκα (11) ετών, δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου self-test τελευταίου 24ώρου.

Κατά τη διεξαγωγή όλων των εκδηλώσεων θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με βάση τις ισχύουσες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ:

–           Η χρήση μάσκας από τους θεατές είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους σε όλους τους χώρους του Μεγάρου Μουσικής.

–           Κατά την είσοδο και έξοδο του κοινού, αλλά και όπου αλλού χρειάζεται, θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου.

–           Ο συντονισμός της ροής και η τοποθέτηση των θεατών στις θέσεις τους γίνεται μόνο από τους ταξιθέτες.

–           Δεν προβλέπεται διάλειμμα.

–           Η ηλεκτρονική προμήθεια εισιτήριων είναι υποχρεωτική.

–           Η είσοδος στις εκδηλώσεις θα επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν εισιτήρια τυπωμένα ή αποθηκευμένα στο κινητό τους σε μορφή pdf.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση μπορείτε να διαβάσετε στο www.tch.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement