Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

Παραμύθια, ιστορίες, μουσικές στους Βυζαντινούς Νερόμυλους

Η είσοδος είναι δωρεάν

Τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης και να απολαύσουν συναρπαστικά δρώμενα θα έχουν μικροί και μεγάλοι στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου.

Το Τμήμα Πολιτισμού, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Σεπτέμβριος… όπως Πολιτισμός» προσκαλεί τα παιδιά και τους συνοδούς τους, το διήμερο 9 & 10 Σεπτεμβρίου, με δωρεάν είσοδο, στους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης, για να ξεναγηθούν στον ιστορικό χώρο στις 19.00 και να απολαύσουν μετά τις 19.30 τα συναρπαστικά δρώμενα των διοργανωτών στο Ανοιχτό Θέατρο των Βυζαντινών Νερόμυλων, με το παρακάτω εμπνευσμένο πρόγραμμα:

1η ΜΕΡΑ, ΠΕΜΠΤΗ 9.9, 19.30

Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Παύλου Μελά

Με ποικίλα μουσικά όργανα και ρεπερτόριο ελληνικής, ξένης αλλά και παραδοσιακής μουσικής, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου αφηγείται ιστορίες και διαδίδει το μήνυμα της μουσικής μέσα από τις νότες.


Κουκλοθίασος ΝΙΣΤΑ

Α΄ ενότητα «Η μύγα»: Μια μύγα αποδεικνύεται πολύ ενοχλητική για τη γριά μάγισσα… κάτι πρέπει να κάνει για να απαλλαγεί από αυτήν. Παράσταση για μια μάγισσα που προσπαθεί ανάμεσα στον κόσμο να πιάσει την μύγα που δεν την αφήνει σε ησυχία. Σκοπός της; Να κάνει τον κόσμο άνω κάτω!

Α΄ ενότητα «Το σποράκι»: Τι μπορεί να συμβεί όταν δύο παιδιά βρουν ένα σποράκι; Το κάθε ένα το θέλει για δικό του και τραβώντας το, το κόβουν στη μέση! Μια υπέροχη παντομίμα με μάσκες και μουσική.


Ανθή Θάνου, αφήγηση λαϊκού παραμυθιού με ζωντανή μουσική

“Παραμύθια του γλυκού και του αλμυρού νερού” (για μικρούς και μεγάλους): Παραμύθια για βασιλόπουλα, ψαράδες, γοργόνες, για το νερό που κοιμάται, αλλά και εξηγήσεις γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή.

Σημείωση: Το λαϊκό παραμύθι, μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, φωτογραφίζει και καταγράφει με τρόπο μαγικό την καθημερινότητα των ηρώων, πραγματεύεται τους αιώνιους προβληματισμούς της ανθρωπότητας που δεν είναι τίποτα άλλο από τις δοκιμασίες της ζωής. Πορευόμαστε μαζί με τους μαγικούς ήρωες συμπάσχουμε, παλεύουμε, και ελπίζουμε να ζήσουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!

Αφήγηση: Ανθή Θάνου, Μουσική & Τραγούδι: Αλέξανδρος Μακρής


2η ΜΕΡΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.9, 19.30

Ιωάννα Μαμακούκα με κλόουν, μιμική, κουκλοθέατρο

“Μια παράσταση χωρίς λόγια”. Καροτοπάντζαρο, ντοματοπράσσο, μαϊντανομαρούλι, κι ένα κρεμμύδι λείπει (λύπη;)

Μαγικά λόγια, για μια παράσταση “χωρίς λόγια”… όπου ένας κλόουν-μάγειρας προσπαθεί να μαγειρέψει λαχανικά με άκρως θεαματικούς τρόπους, τσίρκο, χορό, θέατρο, όπερα, πολεμικές τέχνες. Όλα τα κουζινικά επιστρατεύονται από τον ίδιο κι από τους συνεργάτες του. ‘Ομως… τα λαχανικά ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΟΥΝ με την προτροπή και τη βοήθεια του κουκλοπαίχτη-επαναστάτη και τα “μαγειρέματα” ανατρέπονται με την ενεργή συμμετοχή των θεατών. Ταχυδακτυλουργίες, τελετές, ζωντάνεμα των λαχανικών συντελούν στην ευτυχή και αισιόδοξη έκβαση της ιστορίας μας.

Το έργο απευθύνεται σε ευρύ κοινό που περιλαμβάνει και τις πολύ νεαρές (προσχολικές ηλικίες) καθώς και για κοινό που δεν μιλάει ελληνικά.

Σενάριο: Δαμιανός Κωνσταντινίδης, Ιωάννα Μαμακούκα, Σκηνοθεσία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης, Ερμηνεία: Ιωάννα Μαμακούκα, Σκηνικά – Κοστούμια: Απόστολος Αποστολίδης, Μουσική επιμέλεια: Κώστας Βοζίκης Δαμιανός Κωνσταντινίδης, Ιωάννα Μαμακούκα, Κατασκευή σκηνικού: Κωνσταντίνος Ζαϊμάκης, Εκτέλεση κοστουμιών: Φούλη Βουτσά


Redicolo, Παράσταση Θεάτρου Κούκλας με Γιγαντόκουκλες

“Ο κύκλος με την κούκλα”: Ένα καλομαθημένο πλουσιοκόριτσο, η Λολίτα, καταστρέφει την κούκλα της και την πετάει. Ένα άλλο κορίτσι, φτωχότερο σε παιχνίδια αλλά πλουσιότερο σε αγάπη, η Πάκα, τη βρίσκει, τη φτιάχνει και την κάνει δική της. Ξαφνικά, όμως, η Λολίτα εμφανίζεται και τη θέλει πίσω! Ποια από τις δύο είναι δίκαιο να κρατήσει την κούκλα; Οι κουκλοπαίκτες είναι ορατοί στο κοινό και συμμετέχουν στην παράσταση ως μουσικοί ή αφηγητές. Οι κούκλες κινούνται ελεύθερα στη σκηνή, αλληλεπιδρούν με τους κουκλοπαίκτες και προσκαλούν τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά στη θεατρική διαδικασία ώστε να απαντηθεί το δύσκολο αυτό ερώτημα και να δοθεί η «σολομώντεια λύση».

Βασισμένο στο κλασικό αριστούργημα «Ο κύκλος με την κιμωλία», το έργο φέρνει, με απλότητα και ευαισθησία, τα σημαντικά ζητήματα της ιδιοκτησίας και της δικαιοσύνης στον κόσμο των παιδιών, μέσα από μια παράσταση, στην οποία πρωταγωνιστούν οι ΓΙΓΑΝΤΟκουκλες!

Συγγραφέας: Αλφόνσο Σάστρε, Σκηνοθεσία, Πρωτότυπη μουσική, Κατασκευές, Εμψύχωση: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος, Παραγωγή: Θέατρο Κούκλας Redicolo


Ξεναγήσεις για τα παιδιά στον αρχαιολογικό χώρο των Βυζαντινών Νερόμυλων

Ξεναγηθείτε στους Βυζαντινούς Νερόμυλους με τη μουσειολόγο Αθανασία Πρωτοψάλτη δηλώνοντας συμμετοχή στα τηλέφωνα 2313 302 835, 937, 938 ή στην ηλεκτρονική φόρμα

ΕΔΩ

Μεταφορά των πολιτών με το Λεωφορείο του Δήμου Παύλου Μελά στους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης για το διήμερο ‘’Σσσς… αρχίζει’’

Για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης, προκειμένου να παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι το διήμερο αφήγησης παραμυθιών και ιστοριών “ Σσσς ..αρχίζει”, στις 9 & 10 Σεπτεμβρίου, το λεωφορείο του δήμου θα πραγματοποιήσει δρομολόγια προς και από τους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης, κάνοντας στάσεις σε τρία κεντρικά σημεία των δημοτικών ενοτήτων.

Το ίδιο λεωφορείο θα επιστρέψει μετά το τέλος των εκδηλώσεων στο σημείο αφετηρίας και θα αποβιβάσει τους επιβαίνοντες στις ίδιες στάσεις.

Πρόγραμμα δρομολογίων

Αφετηρία: Ευκαρπία, Πλατεία Δημοκρατίας, Αναχώρηση ώρα 18:15

1η Στάση: Δημαρχείο Σταυρούπολης (μπροστά στη στάση οδού Λαγκαδά), ώρα 18:30

2η Στάση: Δημαρχείο Πολίχνης (σκαλάκια – πιάτσα ταξί), ώρα 18:45

Άφιξη Βυζαντινούς Νερόμυλους: ώρα 19:00

Επιστροφή: στο τέλος της εκδήλωσης, αποβίβαση στα ίδιες στάσεις

Επικοινωνία – Πληροφορίες: Τμήμα Πολιτισμού

Τηλεφωνα: 2313302835, 937, 938

Email: grpol@pavlosmelas.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement