Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Δέλτα

Η ΑΝΕΘ ενισχύει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στον τομέα της αλιείας

Published

on

Προσκλήσεις για την ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα της αλιείας

Δυο προσκλήσεις για την ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα της αλιείας, με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών της Θεσσαλονίκης, εξέδωσε η Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης (ΑΝΕΘ ΑΕ), συνολικού προϋπολογισμού 2,3 εκ. ευρώ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αλιεία και Θάλασσα 2014 – 2020».

Οι προσκλήσεις αφορούν σε:

1.Αλιείς ή ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών (φυσικά ή νομικά πρόσωπα), που ασκούν επαγγελματικά την αλιεία επί ενεργού αλιευτικού σκάφους, (με επαγγελματική αλιευτική άδεια σε ισχύ), συμπεριλαμβανομένων αυτών της αλιείας εσωτερικών υδάτων, για επενδύσεις που συμβάλλουν στη διαφοροποίηση δραστηριοτήτων και στη συμπλήρωση του εισοδήματός τους (μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις).

2.Μη αλιείς (φυσικά και νομικά πρόσωπα) για ίδρυση ή εκσυγχρονισμό πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων.

Η πρώτη πρόσκληση αφορά στην περιοχή του Δήμου Χαλκηδόνος και τμήματος του Δήμου Δέλτα, όπου υλοποιείται το τοπικό πρόγραμμα CLLD/LEADER και οι επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτηθούν πρέπει να βρίσκονται εντός της επιλέξιμης περιοχής παρέμβασης, η οποία περιλαμβάνει τις περιοχές Κυμίνων, Νέων Μαλγάρων και Χαλάστρας (εντός του ορίου των 10 χλμ. από την ακτή). Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη για τη συγκεκριμένη πρόσκληση είναι 900.000 ευρώ.

Η δεύτερη πρόσκληση αφορά στην περιοχή των Δήμων Λαγκαδά και Βόλβης και τμημάτων των Δήμων Ωραιοκάστρου, Θέρμης, Θερμαϊκού, Πυλαίας – Χορτιάτη και Δέλτα, όπου υλοποιείται επίσης το τοπικό πρόγραμμα CLLD/LEADER. Οι επιλέξιμες περιοχές στις οποίες πρέπει να βρίσκονται οι επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτηθούν (στο όριο των 10 χλμ. από την ακτή) είναι: Ασπροβάλτας, Βρασνών, Σταυρού, Διαβατών (μόνο η εκτός σχεδίου περιοχή εξαιρουμένου του οικισμού «Αγία Σοφία»), Καλοχωρίου, Νέας Μαγνησίας, Σίνδου, Επανoμής, Μεσημερίου, Αγγελοχωρίου, Νέας Κερασιάς, Νέας Μηχανιώνας. Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη για τη συγκεκριμένη περιοχή είναι 1.392.008 ευρώ.

Και στις δύο προσκλήσεις η δημόσια δαπάνη καλύπτει το 50% του συνολικού προϋπολογισμού κάθε επιλέξιμης επένδυσης. Ωστόσο, πράξεις που υλοποιούνται από οργανώσεις παραγωγών, ενώσεις οργανώσεων παραγωγών ή διακλαδικών οργανώσεων, μπορούν να λάβουν αύξηση κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες (δηλαδή ποσοστό δημόσιας δαπάνης 75%).

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΑΝΕΘ ΑΕ, Θωμάς Βράνος, «η ΑΝΕΘ ΑΕ υλοποιεί τα προγράμματα LEADER του νομού Θεσσαλονίκης, ενισχύοντας την τοπική επιχειρηματικότητα, προσελκύοντας επενδύσεις στην ύπαιθρο του νομού Θεσσαλονίκης και συνεισφέροντας αποφασιστικά στην ανάπτυξη κυρίως του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος είναι βασικός πυλώνας της τοπικής, περιφερειακής και εθνικής οικονομίας. Με τις δυο νέες προσκλήσεις καλύπτουμε το μισό κόστος ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα της αλιείας, επιδοτώντας τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα εταιριών και φυσικών προσώπων, φροντίζοντας παράλληλα για την αειφόρο και διατηρήσιμη ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών της Θεσσαλονίκης. Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τις ενώσεις παραγωγών, οι επενδύσεις των οποίων επιδοτούνται σε ποσοστό 75%. Ανάπτυξη και περιβάλλον μπορούν να συμβαδίσουν και το μήνυμά μας είναι ότι μπορούμε με την ορθή αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων και να στηρίξουμε τις αλιευτικές κοινότητες και να προστατεύσουμε τον φυσικό πλούτο της περιοχής μας, που στην περίπτωση αυτή αφορά στο θαλάσσιο περιβάλλον και την παράκτια ζώνη. Καλούμε τους συμπολίτες μας να αξιοποιήσουν τις δυο νέες προσκλήσεις, να ιδρύσουν νέες ή να εκσυγχρονίσουν υφιστάμενες επιχειρήσεις, υλοποιώντας έργα που θα δώσουν ώθηση στον αλιευτικό τουρισμό, στις υδατοκαλλιέργειες, στη μεταποίηση των αλιευτικών προϊόντων, αλλά και στη φιλοξενία, στην εστίαση, τον εναλλακτικό τουρισμό, τις βιοτεχνικές μονάδες και το λιανεμπόριο».

Η επιδότηση αφορά σε τέσσερις τομείς – δράσεις:

-Συμπληρωματικές δραστηριότητες αλιέων με έμφαση στον αλιευτικό τουρισμό: Ελάχιστο όριο προϋπολογισμού 2.000 ευρώ και μέγιστο όριο 150.000 ευρώ.

-Εκσυγχρονισμός – μετεγκατάσταση παραγωγικών επενδύσεων στην υδατοκαλλιέργεια: Ελάχιστο όριο προϋπολογισμού 20.000 ευρώ και μέγιστο όριο 600.000 ευρώ.

-Ίδρυση – Εκσυγχρονισμός – Επέκταση επιχειρήσεων μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας: Ελάχιστο όριο προϋπολογισμού 20.000 ευρώ και μέγιστο όριο 600.000 ευρώ.

-Ενίσχυση επιχειρήσεων (ίδρυση και εκσυγχρονισμός) που συνδέονται με τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα (Υποδομές διανυκτέρευσης, Χώροι εστίασης, Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών για τον εναλλακτικό τουρισμό, Βιοτεχνικές μονάδες, Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και λιανικού εμπορίου): Ελάχιστο όριο προϋπολογισμού 20.000 ευρώ και μέγιστο όριο 400.000 ευρώ.

Η αίτηση στήριξης υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας Πληροφορικού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) (www.ependyseis.gr) και προϋποθέτει να έχει προηγηθεί διαδικασία απόκτησης προσωπικών κωδικών πρόσβασης από τον/την δυνητικό δικαιούχο.

Χρόνος υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης:

-Έναρξη υποβολής αιτήσεων στο ΠΣΚΕ: 15/10/2021 ώρα 13:00’

-Λήξη υποβολής αιτήσεων στο ΠΣΚΕ: 15/12/2021 ώρα 15:00’.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement