Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Δέλτα

Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση για τη ενδοοικογενειακή  βία στο Δήμο Δέλτα 

Ηχηρό μήνυμα εστάλη από το συνεδριακό κέντρο της Σίνδου

Ηχηρό μήνυμα κατά της ενδοοικογενειακής βίας έστειλαν όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Δήμος Δέλτα το απόγευμα της Δευτέρας στην κατάμεστη αίθουσα στο συνεδριακό κέντρο της Σίνδου με οικοδεσπότη τον Δήμαρχο Γιάννη Ιωαννίδη και  τη συμμετοχή της υφ Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, της Γενικής Γραμματέας Ισότητας Καλυψώς Γούλα βουλευτών όλων των κομμάτων εκπροσώπων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αστυνομίας 

 «Η βία από αρχαιοτάτων χρόνων αποτελεί μέρος της καθημερινότητας μας  μάλιστα στις Ραψωδίες τού Ησίοδου παίρνει μορφή θεότητας . βαθιά ριζωμένη στις Κοινωνίες μας μέχρι σήμερα η  βία από όπου και αν προέρχεται προκαλεί αποτροπιασμό», τόνισε ο Δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης ανοίγοντας την εκδήλωση.  

Ο Δήμαρχος Δέλτα τόνισε ότι «η  Τοπική Αυτοδιοίκηση γνωρίζει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες εκεί όπου μπορεί να παρουσιαστεί κρούσμα βίας άλλα δεν αρκεί θέλουμε θέσπιση κ άλλων νομοθετικών ρυθμίσεων και στρατηγικών ενεργειών για να εξαλείψουμε αυτό το φαινόμενο» και αναφέρθηκε στις Πρωτοβουλίες του Δήμου με τη δημιουργία της Επιτροπής Ισότητας άλλα και τα προγράμματα ενίσχυσης ευάλωτων οικογενειών μέσα από τα οποία επιχειρείται η οικονομική βοήθεια σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα τονίζοντας ότι η ανέχεια προκαλεί αποδεδειγμένα ακραίες συμπεριφορές και είναι εν δυνάμει υπεύθυνη για ενδεχόμενη έκφραση βίας μέσα στην οικογένεια. Ο κ Ιωαννίδης στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Πολιτείας για την θεσμική αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων ενώ τόνισε την προσπάθεια που πρέπει να γίνει σε επίπεδο πρόληψης ώστε η νέα γενιά να μην εγκλωβιστεί σε στρεβλά πρότυπα και ακολουθήσει κακοποιητικές συμπεριφορές που ίσως έχει δει στο σπίτι ή στο ευρύτερο περιβάλλον . «Χρειάζεται δραστική παρέμβαση για να μπορέσει μια γυναίκα που έχει υποστεί κακοποιητική συμπεριφορά να καταφέρει να σταθεί στα πόδια της οικονομικά ανεξάρτητη για να βιοποριστεί  και να μεγαλώσει τα παιδιά της  μακριά από ένα περιβάλλον κακοποιητικό» υπογράμμισε ο δήμαρχος Δέλτα.

Σκοπός ζωής ο αγώνας κατά της βίας 

Ο  αγώνας κατά της βίας είναι προσωπικός σκοπός της ζωής μου  τόνισε η Υφ Μαρία Συρεγγέλα που απηύθυνε χαιρετισμό μέσω βίντεο υπογραμμίζοντας τη σημασία της εκδήλωσης του Δήμου Δέλτα για την προσπάθεια δημοσιοποίησης του προβλήματος της ενδοοικογενειακής βίας.

«Κάνουμε αγώνα να πείσουμε τις γυναίκες να μιλήσουν όπως και εσείς με τη δράση σας» τόνισε η υφυπουργός και υπογράμμισε ότι πλέον οι «φράσεις όπως δεν είναι δική μας δουλειά μην ασχολείσαι να  αντικαθίστανται από το Καμία Γυναίκα Μόνη» τόνισε και αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία των κλήσεων στο 15900.

Η  γενική γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Καλυψώ Γούλα, τόνισε τη σημασία της σύστασης της Επιτροπής Ισότητας στο Δήμο Δέλτα που όπως είπε είχε συζητήσει με τον Δήμαρχο Γιάννη Ιωαννίδη και την Αντιδήμαρχο Χρύσα Γεωργιάδου που της μετέφεραν την αναγκαιότητα συνεργασίας. Παράλληλα αναφέρθηκε σε μια σημαντική Πρωτοβουλία που αφορά στην εύρεση εργασίας γυναικών που προέρχονται αποδεδειγμένα από περιβάλλον κακοποίησης με  μοριοδότηση  40%.

Καλές οι πρωτοβουλίες αντιμετώπισης  άλλα χρειάζεται η ενημέρωση 

«Η γυναίκα που υφίσταται βία, την υφίσταται διαχρονικά. Έχει συνηθίσει να την ανέχεται και τη θεωρεί φυσιολογική. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γίνεται κατανοητό ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι φυσιολογική», είπε ο βουλευτής της ΝΔ  Δημήτρης  Βαρτζόπουλος και συγχαίροντας την πρωτοβουλία για την εκδήλωση αναφέρθηκε στην ανάγκη της δια ζώσης ενημέρωσης  που δίνει κουράγιο σε αδύναμες γυναίκες να δράσουν . «Καλά είναι τα panic buttons και αλλού είδους τεχνολογίες και πρωτοβουλίες, αλλά το σημαντικότερο όλων είναι η ενημέρωση» κατέληξε.

Στα νομοθετήματα και τις Πρωτοβουλίες που λείπουν από τον Εθνικό σχεδιασμό στάθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος τονίζοντας την ανάγκη να συνεχιστούν οι δράσεις και σε τοπικό επίπεδο για την κοινωνικοποίηση του προβλήματος «Η αβεβαιότητα προσθέτει αγωνία και αυτή κάποιες φορές γεννά βία. Να προστατεύσουμε τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών  και να μείνουμε κοινωνικά ενεργοί, σπάζοντας τη σιωπή. Να αντιμετωπίσουμε τις διακρίσεις και να ενισχύσουμε τις δημόσιες λειτουργίες του κοινωνικού κράτους».

«Να σπάσει η σιωπή και να  κοιτάξουμε στις αιτίες  του προβλήματος που προέρχονται από την πατριαρχική δομή της κοινωνίας μας» τόνισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ  – ΚΙΝΑΛ Κωνσταντίνα Αδάμου,  και πρότεινε τροποποίηση του ποινικού κώδικα, με ισόβια κάθειρξη σε περιπτώσεις γυναικοκτονίας».

Η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης  Βούλα Πατουλίδου  ξεδίπλωσε μια προσωπική της εμπειρία αναφερόμενη σε γυναίκα του περιβάλλοντος της που  χώρισε μετά από 30 χρόνια, αποκαλύπτοντας ότι ανέχονταν την κακοποίηση για χάρη των παιδιών της. «Να έχουμε εμπιστοσύνη στους θεσμούς που εργάζονται για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» σημείωσε.

Για όσα βλέπουμε να μην σιωπούμε 

Για τις κοινωνίες που  όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και  δεν πρέπει να κρύβουν όσα βλέπουν και ακούν μίλησε  η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μελίνα Δερμεντζοπούλου . «Θα πρέπει μέσω του νέου ΕΣΠΑ να δημιουργηθούν δομές σε όλες τις περιοχές της Θεσσαλονίκης όπως υπάρχουν στο δήμο Κορδελιού και στο Δήμο Θεσσαλονίκης, τόνισε  και ενώ υπογράμμισε και τη σημασία της πρόληψης. Όπως είπε χαρακτηριστικά είναι «γενναίο ένα κράτος όταν ασχοληθεί με τον θύτη και την πρόληψη».

Η  Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δημόσιας Υγείας  Βούλα Ελευθεριάδου αναφέρθηκε στα προγράμματα του Δήμου για την ενίσχυση του εισοδήματος κάποιων ευάλωτων οικογενειών ενώ τόνισε την στήριξη που παρέχουν οι ψυχολόγοι σε τέτοιες περιπτώσεις . 

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Αντιδήμαρχος Χρύσα Γεωργιάδου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ετοιμάζει  η επιτροπή για την πρόληψη των περιστατικών βίας με σειρά ομιλιών και δράσεων στα σχολεία του Δήμου Δέλτα. «Η νοοτροπία που ριζώνει στις συμπεριφορές των ανθρώπων από μικρή ηλικία πρέπει να μην έχει καλούπια και πρότυπα άλλα αγάπη σεβασμό και εκτίμηση προς τον  άνθρωπο και αποδοχή της διαφορετικότητας» τόνισε μεταξύ άλλων η κ Γεωργιάδου.

Στην εκδήλωση μίλησε η Αστυνόμος Β’ Κωνσταντίνα, Καπετανίδου που αναφέρθηκε στο ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας στη Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής Βίας με το ειδικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα μίλησαν η Δήμητρα Κογκίδου  Πρόεδρος  της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης « Γυναικοκτονίες».

Η Κούλα Γιαννακίδου πρωταθλήτρια Στίβου και πρώην Γ.Γ. Αθλητισμού αναφέρθηκε στα περιστατικά σεξουαλικής βίας στον αθλητισμό και τις προσπάθειες αντιμετώπισης τους μέσω της δημοσιοποίησης.

Ο Δημήτρης  Κοντούδης από το δίκτυο   Α21 και η δικηγόρος Δήμητρα Λάτσιου, συνεργάτιδα του Κέντρου «Διοτίμα». Στην εκδήλωση προβλήθηκε και μαρτυρία κακοποιημένης γυναίκα που δέχτηκε βοήθεια  μέσα από το δίκτυο Α 21.  Παραβρέθηκαν επίσης ο διευθυντής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Θανάσης Γλαβίνας, αντιδήμαρχοι του δήμου Δέλτα και του δήμου Χαλκηδόνος, πολιτευτές και πλήθος κόσμου.  Τους ομιλητές συντόνισε η Δημοσιογράφος Μαρία Σαμολαδά.

Στο φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου εκτίθονταν οι φωτογραφίες της φωτογράφου Πόπης Μπαϊρακτάρη που απαθανάτισε γυναίκες του Δήμου Δέλτα σε ρόλο θυμάτων κακοποίησης. 

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement