Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Αλλαγή σκηνικού από το Σάββατο, έντονο κρύο την Κυριακή

Θα ζήσουμε κάτι από χειμώνα το Σαββατοκύριακο

Αίσθηση χειμώνα θα έχει ο καιρός το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται σύμφωνα με την ανάλυση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη.

Παρόλα αυτά η κακοκαιρία αυτή με κύριο χαρακτηριστικό την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και τους θυελλώδεις βοριάδες θα είναι εξπρές σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο οποίος σημειώνει ότι από τις αρχές της εβδομάδας επιστρέφει η άνοιξη «τουλάχιστον θερμοκρασιακά».

Στην ανάρτησή του εξηγεί, τέλος, πού οφείλεται ο «καιρικός λήθαργος» ο οποίος αν συνεχιστεί «δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι το αξιόλογο και για το υπόλοιπο του μήνα πέραν από “εξπρές” διαταραχές».

Η ανάρτηση Μαρουσάκη για τον καιρό των επόμενων ημερών

Με τον καιρό να συνεχίζει να αμφιταλαντεύεται και να δυσκολεύεται να εναρμονιστεί με το ημερολόγιο, αναμένεται να κυλήσουν και οι επόμενες ημέρες της εβδομάδας όπου στο τελείωμα αυτής θα ζήσουμε κάτι από Χειμώνα λες και χορτάσαμε από Φθινόπωρο. Και αν νομίζουμε ότι ο Χειμώνας θα έρθει για να μείνει, μάλλον είμαστε γελασμένοι γιατί από τη νέα εβδομάδα ξανά προς την Άνοιξη τραβά τουλάχιστον θερμοκρασιακά.

Σε τι οφείλεται όμως αυτός ο καιρικός λήθαργος?

Η απάντηση δίνεται παρατηρώντας τον πρώτο μας χάρτη όπου απεικονίζεται το αέρινο τείχος του αεροχειμάρρου και το οποίο στην ουσία χωρίζει τη Γηραιά ήπειρο σε δύο τμήματα, όπου προς τα βόρεια επικρατεί το Φθινόπωρο με εξάρσεις Χειμώνα, ενώ νοτιότερα η Άνοιξη με εξάρσεις Φθινοπώρου.

Αυτό λοιπόν το αέρινο τείχος στην ουσία εμποδίζει τις κακοκαιρίες να κινηθούν από βορρά προς νότο (μεσημβρινή ροή), δίνοντας μία έντονη δυτική ροή (ζωνική κυκλοφορία) και η οποία δίνει απάντηση και στο γιατί οι όποιες κακοκαιρίες μας έρχονται είναι σύντομες και δεν κρατάνε πάνω από μια δύο ημέρες μιας και αυτό το αέρινο ποτάμι τις ωθεί με ταχύτητα να κινηθούν ανατολικότερα.

Άλλη μια εξπρές κακοκαιρία

Παρατηρώντας λοιπόν τον πρώτο χάρτη και στο τελείωμα του βίντεο, βλέπουμε ότι αυτό το αέρινο τείχος κάνει μια “κοιλιά” η οποία και θα επιτρέψει στον ψυχρό αέρα (μπλε βέλη) να κατέβει προς τα μέρη μας.

Παρατηρώντας τον δεύτερο χάρτη μας βλέπουμε το γαλάζιο χρώμα να πλησιάζει τα βόρεια Βαλκάνια και τη χώρα μας κι έτσι λοιπόν το διήμερο Σάββατο – Κυριακή ο καιρός θα κάνει μια πρόβα προς το χειμωνιάτικο. Τι σημαίνει αυτό?

  1. Ο υδράργυρος θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση. Στους χάρτες 3 και 4 απεικονίζονται οι θερμοκρασίες το ξημέρωμα της Κυριακής αλλά και το μεσημέρι. Βλέπουμε ότι η Κυριακή θα ξημερώσει με πολύ κρύο σε όλη σχεδόν τη χώρα, ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στα κεντρικά και βόρεια η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 14 με 16 βαθμούς, νοτιότερα τους 16 με 18.
  2. Μετά από πάρα πολύ καιρό θα επικρατήσουν θυελλώδεις – παγεροί βοριάδες όπως φαίνεται και στον χάρτη 5.
  3. Σύντομο πέρασμα βροχών θα δεχτούν αρκετές περιοχές το Σάββατο όπως φαίνεται και στον τελευταίο χάρτη μας με τα φαινόμενα να είναι εντονότερα σε περιοχές του Αιγαίου αλλά και της ηπειρωτικής χώρας που βρέχονται από αυτό οπότε θα συναντήσουμε και καταιγίδες. Την Κυριακή πάντως τα φαινόμενα θα έχουν υποχωρήσει σχεδόν παντού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη αυτή εξέλιξη που μόλις περιγράψαμε θα φέρει και τα πρώτα χιόνια σε βουνά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας.

Κλείνοντας και για να μην ξεχνιόμαστε από βδομάδα Άνοιξη άντε να το πούμε και προς Φθινόπωρο, με το κρύο να επιμένει τις πρωινές και βραδινές ώρες το οποίο όμως θα “μαλακώνει” μέρα με τη μέρα.

Αν αυτό το αέρινο τείχος που παρουσιάσαμε στον πρώτο μας χάρτη δεν αλλάξει θέση – μορφή, δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι το αξιόλογο και για το υπόλοιπο του μήνα πέραν από “εξπρές” διαταραχές.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement