Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

‘Ανοιξαν οι κάλπες για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών

21.634 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα

Ανοιξαν στις 7 το πρωί οι κάλπες για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών της 25ης Ιουνίου και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023 και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων.

Τα 21.634 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα υποδέχονται τους εκλογείς που με την ψήφο τους θα αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση και τους 300 της νέας Βουλής.

Με βάση το Σύνταγμα και την εκλογική νομοθεσία, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι είναι άνω των 70 ετών, όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν για λόγους υγείας και οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν συστάθηκε εκλογικό τμήμα λόγω μη συμπλήρωσης του αριθμού των 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας.

Οι εκλογείς θα πρέπει να προσκομίσουν την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους, ακόμα κι αν έχει λήξει. Εναλλακτικά δεκτό είναι κάθε έγγραφο ταυτοπροσωπίας, όπως άδεια οδήγησης και ατομικό βιβλιάριο υγείας. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement