Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Αθώα δύο πρώην στελέχη των ΕΛ.ΠΕ. για ρύπανση και υποβάθμιση περιβάλλοντος 

Published

on

Η πράξη ήταν συνδεόμενη με τη λειτουργία του διυλιστηρίου της Θεσσαλονίκη

Αθώα κρίθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης δύο πρώην στελέχη των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛ.ΠΕ.), που κατηγορούνταν για ρύπανση και υποβάθμιση περιβάλλοντος, πράξη συνδεόμενη με τη λειτουργία του διυλιστηρίου της Θεσσαλονίκης. 

Η υπόθεση -η πρώτη από τις τρεις που πήραν τον δρόμο της Δικαιοσύνης- αφορούσε παραβάσεις και παραλείψεις, όπως περιγράφονταν στην πορισματική έκθεση που συνέταξαν Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και αφορούσαν το διάστημα από το 2016 έως τις αρχές του 2018. Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες αναφορές κατοίκων της περιοχής του Κορδελιού – Ευόσμου, που κατήγγειλαν έντονη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη. Στη δίκη παρέστησαν ως πολιτικώς ενάγοντες τόσο κάτοικοι όσο και ο δήμος. 

Υπό τις παραπάνω συνθήκες παραπέμφθηκαν να δικαστούν δυο πρώην διευθυντές των βιομηχανικών εγκαταστάσεων των ΕΛ.ΠΕ. στη Θεσσαλονίκη. Το κατηγορητήριο τούς καταλόγιζε -μεταξύ άλλων- υπερβάσεις στα όρια εκπομπών ατμών βενζίνης, όπως επίσης ότι δεν μερίμνησαν για την ορθή αποθήκευση των χημικών ουσιών και προϊόντων εντός του διυλιστηρίου, ότι δεν τήρησαν τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της αποτροπής διαρροής επικίνδυνων αποβλήτων (όπως π.χ. μαζούτ ) κι ότι δεν φρόντισαν για τη σύννομη διαχείριση των στερεών επικίνδυνων αποβλήτων. 

Οι δύο κατηγορούμενοι πρώην διευθυντές αρνήθηκαν την εις βάρος τους αποδιδόμενη κατηγορία, ενώ, επικαλούμενοι σχετικούς ελέγχους, τόνισαν πως η επιχείρηση τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους και πως ουδεμία ρύπανση τελέστηκε στον υδροφόρο ορίζοντα. Επισήμαναν δε ότι «η δυσοσμία δεν συνδέεται με την παραγωγική διαδικασία των ΕΛ.ΠΕ.». 

Σε ερώτηση του Δικαστηρίου για το πού οφείλεται η καταγγελλόμενη δυσοσμία, οι ίδιοι την συνέδεσαν με το φαινόμενο της «θερμοκρασιακής αναστροφής» και «την άναρχη δόμηση της Θεσσαλονίκης». «Η βίαιη, άτακτη και εσφαλμένη ανάπτυξη της πόλης “έκοψε” τον φυσικό αερισμό της», απολογήθηκε χαρακτηριστικά ένας εξ αυτών, θέση την οποία διατύπωσε κι ο δεύτερος. 

Την απαλλαγή τους είχε ζητήσει προηγουμένως ο εισαγγελέας της έδρας, πρόταση με την οποία συντάχθηκαν οι δικαστές. 

Υπενθυμίζεται ότι αυτές τις μέρες είναι σε εξέλιξη και δεύτερο δικαστήριο μετά από ανάλογες καταγγελίες κατοίκων, με κατηγορούμενο πρώην στέλεχος του Ομίλου, ενώ για τον προσεχή Μάρτιο προσδιορίστηκε να δικαστεί μία ακόμη αντίστοιχη υπόθεση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement