Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Έρχεται «χαράτσι» στα σκουπίδια – Ειδικό τέλος για την ταφή τους από 1η Ιανουαρίου

Τι θα πληρώνουν οι δήμοι

Ακριβά θα κληθούν να πληρώσουν οι δήμοι τα σκουπίδια που εναποθέτουν στους κατά τόπους ΧΥΤΑ, καθώς από την 1η Ιανουαρίου τίθεται σε ισχύ το “χαράτσι” για την ταφή τους και προβλέπει επιπλέον 20 ευρώ ανά τόνο.

Η επιβολή περιβαλλοντικής εισφοράς (τέλος ταφής), η οποία αναμένεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά ως προς την ταφή των απορριμμάτων που οδηγούνται από τους δήμους σε ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ είναι ειλημμένη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), για τη σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων. Στην απόφαση αυτή μάλιστα συνηγορεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στην τελευταία συνάντηση με την ηγεσία της ΚΕΔΕ δήλωσε κατηγορηματικά ότι το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί, παρά την πρόθεση των δημάρχων να μεταθέσουν την εφαρμογή του δυο χρόνια αργότερα.

Εν ολίγοις ο πρωθυπουργός ήταν απολύτως ξεκάθαρος σε ότι αφορά στην αναβολή της επιβολής του τέλους ταφής απορριμμάτων, τονίζοντας ότι «καλό είναι να πληρώνεται το σκουπίδι ανάλογα με την παραγόμενη ποσότητα» καθώς και ότι υπάρχουν πολλές αιρεσιμότητες.

Τι θα πληρώνουν οι δήμοι

Βάσει του νόμου, το εν λόγω τέλος θα επιβαρύνει τους δήμους με επιπλέον 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων (αστικών, υπολειμμάτων Κέντρων Ανακύκλωσης ή Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων κ.λπ.) που οδηγείται στην ταφή.

Ο νόμος προβλέπει κλιμακωτές αυξήσεις του τέλους ταφής 5 ευρώ/τόνο ανά έτος, δηλαδή αύξηση στα 35 ευρώ ανά τόνο από 1η/1/2025 και έπειτα αυξήσεις ανά 10 ευρώ τον τόνο, κάτι που σημαίνει ότι από 1η/1/2026 κάθε τόνος που θάβεται θα κοστίζει επιπλέον 45 ευρώ και επιπλέον 55 ευρώ από 1η/1/2027, οπότε και η τιμή θα παραμείνει μεν σταθερή, αλλά σχεδόν θα διπλασιαστεί ή θα υπερδιπλασιαστεί ανάλογα με την τιμολόγηση του οικείου φορέα διαχείρισης απορριμμάτων.

Οι δήμαρχοι ήθελαν να βάλουν “φρένο”

Υπενθυμίζεται ότι “φρένο” στην επιβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων στους κατά τόπους ΧΥΤΑ της χώρας, που με βάση τη νομοθεσία πρέπει να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022, σε μια προσπάθεια να θάβονται λιγότερα απορρίμματα, επιχείρησαν να βάλουν επανειλημμένα οι δήμαρχοι, ζητώντας διετή τουλάχιστον αναβολή του μέτρου, να ισχύσει δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2024.

Το μέτρο που προβλέπεται στο νέο Νόμο 4819/2021, αφορά σε “τσουχτερές” προσαυξήσεις για τους δήμους με το κόστος να μετακυλίεται στους δημότες, μέσω των δημοτικών τελών, σε μια προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες να αυξήσουν την ανακύκλωση και να μην καταλήγει στην ταφή το 70%- 80% των απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ, όπως συμβαίνει σήμερα.

Στη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στο θέμα τοποθετήθηκε ο πρόεδροςΔημήτρης Παπαστεργίου, τονίζοντας ότι «είναι ένα άδικομέτρο, καθώς προκύπτει ένα πάρα πολύ σημαντικό κόστος, περίπου 200 εκατ. ευρώ για την επόμενη διετία, το οποίο θα επωμιστούν οι δήμοι και θα αναγκαστούν να το μετακυλήσουν στους δημότες».

Το “χαράτσι” δεν το επιβάλει ο ΦΟΔΣΑ

Με αφορμή την επιβολή του τέλους οι υπηρεσίες του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ) βρίσκονται σε πυρετό προετοιμασιών, καθώς το επόμενο διάστημα θα πρέπει να τροποποιηθεί ο προϋπολογισμός, με βάση τα νέα κίστη για τους δήμους, όπως και να τους ενημερώσουν αναλυτικά για τη διαδικασία, αλλά και τα νέα εργαλεία που θα έχουν στη διάθεση τους, προκειμένου να παράγονται λιγότερα σκουπίδια.

«Είναι μια διαδικασία που με βάση το νόμο προβλέπεται από το νόμο για τους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι δήμοι θα πρέπει να συμμορφωθούν με την απόφαση αυτή και να κάνουν χρήση, όλων των διαθέσιμων εργαλείων για να θάβονται όσο το δυνατό μικρότερες ποσότητες σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ» τόνισε στο makthes.grο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι το «χαράτσι δεν το επιβάλει ο Φορέας αλλά η ευρωπαϊκή νομοθεσία με την οποία εναρμονίζεται και η χώρα μας».

Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο ΦΟΔΣΑ έχει ετοιμότητα σε έργα και μελέτες και ως εκ τούτου κρίνεται σκόπιμο., όπως είπε, να υπάρξει μια πιο δίκαιη κατανομή τους τέλους για τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας. «Δεν μπορεί οι δήμοι που είναι στους κόλπους του ΦΟΔΣΑ να πληρώνουν το ίδιο με το ΦΟΔΣΑ άλλης περιφέρειας που δεν έχει καμία ετοιμότητα και ωριμότητα σε έργα διαχείρισης απορριμμάτων» υπογράμμισε ο κ. Γεράνης.

Υπενθυμίζεται ότι το τέλος ταφής θα πηγαίνει στο Πράσινο Ταμείο και ειδικότερα:

  • Το 50% για δράσεις στη διαχείριση απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος (π.χ. αναπλάσεις, πράσινα σημεία κλπ).
  • Το 10% για έρευνα και τεχνολογία στη διαχείριση απορριμμάτων.
  • Και το 40% για επιβράβευση στους δήμους που τα πηγαίνουν καλά στην ανακύκλωση.

Πηγή: makthes.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement