Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Η ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης στο επίκεντρο ημερίδας για τη Δυτ.Θεσσαλονίκη

Published

on

Τα θέματα στα οποία αναφέρθηκαν ο περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας και οι δήμαρχοι

Ζητήματα και προκλήσεις που σχετίζονται με το θέμα της ισόρροπης ανάπτυξης της πόλης της Θεσσαλονίκης, δυτικά και ανατολικά, βρίσκονται στο επίκεντρο ημερίδας με θέμα «Δυτική Θεσσαλονίκη, η πρόκληση της ισόρροπης ανάπτυξης».

Στο θέμα του νέου ενιαίου θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στην εναρκτήρια ομιλία του, κάνοντας λόγο για ένα έργο που θα είναι το μεγαλύτερο πρότζεκτ δεκαετιών για τον τόπο και θα αποτελέσει, όπως είπε, τη νέα ταυτότητα της πόλης με νέους χώρους ανοιχτούς και προσβάσιμους σε όλους τους πολίτες. Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι σημειώνονται καθυστερήσεις στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, σχολίασε ότι αυτό δεν οφείλεται στην Περιφέρεια και γνωστοποίησε ότι μετά από συζητήσεις που είχε με τους αρμόδιους για να επιταχυνθεί η διαδικασία, πλέον, με τη στήριξη του υφυπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, αναμένονται νεότερα από την κυβέρνηση.

   Ο Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει το νέο συνεδριακό κέντρο της Περιφέρειας στα κτίρια της παλιάς εταιρείας φωταερίου, ενώ υπογράμμισε ότι μπαίνει σε φάση υλοποίησης το Μουσείο Ολοκαυτώματος, για το οποίο η Περιφέρεια δέσμευσε πόρους, ώστε να αναβαθμιστεί η ευρύτερη περιοχή πέριξ του μουσείου.

   Παράλληλα επισήμανε ότι η Περιφέρεια δε συμβιβάστηκε ποτέ με την επιβάρυνση και την υποβάθμιση της δυτικής Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι στη δυτική Θεσσαλονίκη υλοποιείται το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα που έγινε ποτέ στην περιοχή με έργα και δράσεις σε όλους τους τομείς και πρόσθεσε: «Στον πυρήνα της στρατηγική μας και για τη νέα προγραμματική περίοδο θα βρίσκεται η δυτική Θεσσαλονίκη».

   Σ. Καλαφάτης: «Η έγνοια για την πόλη μας είναι χρέος στο σήμερα και στο αύριο»

   Χαιρετίζοντας την ημερίδα, που διοργάνωσε η εφημερίδα «Μακεδονία» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με την υποστήριξη του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης υπογράμμισε ότι «η έννοια για την πόλη μας είναι χρέος στο σήμερα και στο αύριο».

   Όπως είπε, απόδειξη του κοινωνικού αποτυπώματος των δράσεων της κυβέρνησης για την περιοχή είναι η απόφαση της κυβέρνησης να διατεθεί το Στρατόπεδο Ζιάκα για την ανάπτυξη κοινωνικών κατοικιών. «Η κυβέρνηση, σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια, τους Δήμους, την επιχειρηματική κοινότητα, τους συλλογικούς φορείς, δρομολόγησε και υλοποιεί ένα συγκροτημένο σχέδιο εξέλιξης της πόλης μας, που απλώνεται σε όλους τους τομείς και περιλαμβάνει πάνω από 30 έργα για τη Θεσσαλονίκη του 2030», πρόσθεσε.

   Χαιρετισμοί στην ημερίδα

   Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ανέφερε ότι η γενιά του μεγάλωσε με τη διάκριση μεταξύ δυτικής και ανατολικής Θεσσαλονίκης με την ανατολική να παίρνει το θετικό πρόσημο, τόνισε ότι η αυτοδιοίκηση εργάζεται για ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης δυτικά και ανατολικά και επισήμανε ότι το μεγάλο αναπτυξιακό στοίχημα για την περιοχή είναι τα έργα υποδομής που χρειάζονται για να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στις δύο πλευρές της πόλης.

   Για την επέκταση του Μετρό σχολίασε ότι «πρέπει να γίνει …χθες», ενώ για το παιδιατρικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης είπε: «Όλοι ελπίζουμε από χθες ότι υπάρχει μια προσωρινή άνω τελεία στη λειτουργία του, δεν μπορούμε να σκεφτούμε ότι αυτό το νοσοκομείο δε θα προχωρήσει, πιστεύουμε ότι σύντομα θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες και θα τρέξει με ταχύτερους ρυθμούς».

   «Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει έλλειψη οράματος για τη δυτική Θεσσαλονίκη» είπε λίγο αργότερα η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, σημειώνοντας ότι τα πράγματα αλλάζουν με ουσιαστική και αποφασιστική δουλειά, αλλά το πιο σημαντικό είναι η συνεργασία όλων. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» και τη στροφή του, όπως είπε, στο δυτικό τμήμα της πόλης με έργα και αναπλάσεις πρασίνου. Χαιρετισμό απηύθυνε και η βουλευτής Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου ενώ στους παρευρισκόμενους απευθύνθηκε κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας ο Πρόεδρος του ΔΣ της «Μακεδονία Ενημέρωση ΑΕ» Αθανάσιος Σαββάκης, χαρακτηρίζοντας τη δυτική Θεσσαλονίκη ως την πιο δυνατά αναπτυσσόμενη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

   Τα προβλήματα των δήμων της δυτικής Θεσσαλονίκης

   Τα προβλήματα των δήμων της δυτικής Θεσσαλονίκης παρουσίασαν οι δήμαρχοι Ευόσμου – Κορδελιού Κλεάνθης Μανδαλιανός, Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου. Στα θέματα που έθεσαν περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα έργα υποδομών, θέματα βιομηχανικής δραστηριότητας, ζητήματα σχολικής στέγης, προβλήματα περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, η ανάγκη για αθλητικούς χώρους και η σημασία της ανάπλασης ελεύθερων χώρων.

   Για τη δυτική Θεσσαλονίκη και τις ανισορροπίες σε βάρος της μίλησε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας. «Σε έναν δημόσιο διάλογο ακούσαμε εμβρόντητοι – παρατηρητής και εγώ – να αποκαλείται αυτή η περιοχή που αγγίζει κοντά τους 500.000 ανθρώπους, ως “ο βάλτος” και κανείς δεν μας ζήτησε ποτέ συγνώμη μέχρι σήμερα», είπε. Τόνισε ότι η περιοχή υφίσταται έναν ταξικό ρατσισμό, χαρακτήρισε τον λαό της δυτικής Θεσσαλονίκης ως ολυμπιονίκες της καθημερινότητας και υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της διεκδίκησης για την ισόρροπη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement