Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Κουβαλώντας σακιά άμμου δοκιμάζονται τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ

Αναμένεται μέσα στον Μάϊο να κυκλοφορήσουν στους δρόμους

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να τεθούν τις επόμενες εβδομάδες στη διάθεση του επιβατικού κοινού τα ηλεκτρικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Βάσει της σύμβασης για την προμήθειά τους, τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία, τύπου YUTONG E12 (140 σε Αθήνα και 110 σε Θεσσαλονίκη), θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει διαδρομές 18 ωρών ημερησίως -χωρίς επιβάτες- έως ότου συμπληρώσουν 5.000 χλμ. σε καθημερινές συνθήκες κυκλοφορίας.

   Δρομολόγια που γίνονται με σακιά άμμου, βάρους 2,5 τόνων, ώστε να προσομοιάζουν στο βάρος του επιβατικού κοινού, για πάρουν το «πράσινο φως» και να υποδεχτούν επιβάτες. Παράλληλα, έχει ήδη αρχίσει η εγκατάσταση της τηλεματικής και των μηχανημάτων επικύρωσης εισιτηρίων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία για την εγκατάσταση εκδοτικών μηχανημάτων, με σκοπό να εκδίδονται εισιτήρια με ηλεκτρονικές πληρωμές εντός των αστικών.

   Η εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, οδηγεί στην επόμενη ημέρα των Συγκοινωνιών και υλοποιεί, επί της ουσίας, το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.

   Τα ηλεκτρικά λεωφορεία είναι 12μετρα, 75 επιβατών. Φορτίζονται σε περίπου τρεις ώρες. Βάσει των προδιαγραφών του διαγωνισμού, πρέπει να έχουν αυτονομία τουλάχιστον 180 χιλιομέτρων. Ωστόσο, έως τώρα τα δοκιμαστικά δρομολόγια, έχουν δείξει ότι η αυτονομία των λεωφορείων αγγίζει και τα 300 χιλιόμετρα.

   Διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, εξαερισμού, ανακλινόμενα παράθυρα. Έχουν ράμπα για την πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρίες στη μεσαία θύρα και ειδική θέση για αναπηρικό αμαξίδιο. Είναι οικολογικά και μηδενικών εκπομπών ρύπων και είναι αθόρυβα.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement