Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

«Μαχαίρι» στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας χιλιάδων υπαλλήλων δήμων

Ποιοι χάνουν τα περισσότερα

Κύκλο δυναμικών κινητοποιήσεων φαίνεται ότι ανοίγει στους δήμους και ευρύτερα στο δημόσιο τομέα το πόρισμα της Διϋπουργικής Επιτροπής, το οποίο προβλέπει δραματική μείωση στο επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας για χιλιάδες εργαζόμενους που από τον επόμενο μήνα θα δουν μείωση στο μισθό τους έως και 20%.

Η καταβολή αυτού του επιδόματος αφορά σήμερα σε περισσότερους από 15.000 εργαζομένους στο ευρύτερο δημόσιο, με τους μισούς να απασχολούνται σε υπηρεσίες δήμων και νομικών προσώπων των ΟΤΑ, όπως εργάτες αποχέτευσης, ασφαλτικών έργων, δημοτικών νεκροταφείων, καθαριότητας απορριμματοφόρων, συνοδοί απορριμματοφόρων, καθώς επίσης και καθαρίστριες σχολείων, εργάτες οικοδόμοι, εργάτες κήπου, βοηθοί υδραυλικοί.

Και ενώ οι εργαζόμενοι των παραπάνω κατηγοριών περίμεναν αύξηση του ποσού των 150 ευρώ που αντιστοιχεί στο επίδομα, εντούτοις διαπιστώνουν έκπληκτοι ότι το πόρισμα της Διϋπουργικής Επιτροπής που συστάθηκε για την αξιολόγηση και την επανεξέταση των κριτηρίων χορήγησής του, φέρνει ανατροπές, τόσο στο ύψος, όσο αλλά και στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στους κόλπους των δήμων και άλλων φορέων του δημοσίου με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να διαμηνύουν ότι δεν θα επιτρέψουν να περάσουν οι περικοπές, προαναγγέλλοντας απεργιακές κινητοποιήσεις για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Απαντούν με στάση εργασίας

Ήδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στου ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ) ζητά από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για νέες περικοπές μισθών που θα οδηγήσει στην εξαθλίωση και στην ανέχεια, ενώ καλεί τους εργαζομένους που εμπίπτουν σε αυτές στις κατηγορίες να συμμετάσχουν στην στάση εργασίας που αποφάσισε να πραγματοποιήσει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την Παρασκευή 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022, από τις 7.00 έως τις 11.00 το πρωί.

«Η κυβέρνηση αγνοώντας επιδεικτικά τους εργαζόμενους και αδιαφορώντας πλήρως για τις ανάγκες τους, θεωρεί πως η συγκυρία είναι ευνοϊκή προκειμένου να προχωρήσει σε πετσόκομμα του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε χιλιάδες σήμερα δικαιούχους» τονίζει σε ανακοίνωση της η ΠΟΕ – ΟΤΑ και προσθέτει πως η Επιτροπή συνέταξε το πόρισμά της, χωρίς να βασιστεί στις πραγματικές εργασιακές συνθήκες εργασίας και στους χώρους δουλειάς. «Καμιά μελέτη επαγγελματικού κινδύνου δεν ελήφθη υπόψη. Αδιαφορούν για το γεγονός πως τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) δεν δίνονται καν στους εργαζόμενους δικαιούχους, αγνοούν τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν συνολικά στις υπηρεσίες των ΟΤΑ, κυρίως από την έλλειψη του ανθρωπίνου δυναμικού, αλλά και την 10ετή απαξίωση με αποτέλεσμα κακοσυντηρημένο και απαξιωμένο μηχανολογικό εξοπλισμό που τον καθιστά συχνά επικίνδυνο» επισημαίνουν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών σωματείων εργαζομένων σε δήμους.

Ποιοι είναι οι χαμένοι

Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής, κάποιες ειδικότητες από τους σημερινούς δικαιούχους, δεν προβλέπονται καν στη χορήγηση του επιδόματος, ενώ στην πλειοψηφία των σημερινών δικαιούχων που λαμβάνουν το επίδομα των 150 ευρώ προτείνεται μείωση περισσότερο του μισού με την υποβίβαση της ειδικότητας τους σε οικονομικά υποδεέστερη κατηγορία.

Στην πρώτη κατηγορία φαίνεται να μένουν μόνο οι ειδικότητες που έχουν σχέση με την αποκομιδή απορριμμάτων, την αποχέτευση και τα νεκροταφεία (οδηγοί, εργάτες απορριμματοφόρων, οδοκαθαριστές, τεχνίτες-εργάτες αποχέτευσης, εργάτες-ταφής, εκταφής κ.λπ.).

Όλες οι άλλες ειδικότητες (καθαρίστριες σχολείων και εσωτερικών χώρων, εργάτες πρασίνου, δενδροκηπουροί, τεχνίτες και εργάτες οικοδόμοι κ.α.) υποβαθμίζονται στις οικονομικά μικρότερες κατηγορίες με σημαντική περικοπή του επιδόματος που λαμβάνουν σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι από τα 150 ευρώ οι εργαζόμενοι της τελευταίας κατηγορίας θα πάρουν επίδομα μόλις 70 ευρώ.

«Το Πόρισμα της Επιτροπής οδηγεί για ακόμη μία φορά σε μείωση αποδοχών, την στιγμή μάλιστα που το εισόδημα των εργαζομένων πλήττεται από την τεράστια άνοδο τιμών στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η., στα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης. Είναι απαράδεκτο και ως τέτοιο θα το αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι. Είναι προσχηματικό, κατευθυνόμενο και συνολικά απορριπτέο» επισημαίνει η ηγεσία της ΠΟΕ -ΟΤΑ.

Πηγή: makthes

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement