Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Μητροπολίτης Βαρνάβας: Εύχομαι φέτος να αναστηθούμε και ‘μεις μαζί με τον Χριστό

Το πασχαλινό μήνυμα του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως

Την ευχή να «αναστηθούμε κι εμείς μαζί με τον Χριστό» σε αυτή την δύσκολη εποχή της πανδημίας εκφράζει ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας, στο πασχαλινό του μήνυμα πορς τους πιστούς.

Ο σεβασμιότατος στέκεται σε 4 σημεία -στον φονικό ιό και τη μάχη των συνανθρώπων μας στα νοσοκομεία, στην κοινωνική απόσταση που έχει τραυματίσει βαθιά τις ψυχές, στην αβεβαιότητα και την αμφιβολία από ειδήσεις που κατακλύζουν το διαδίκτυο και διάφορα ΜΜΕ, αλλά και στους σχεδιασμούς για το μέλλον- όπου η Εκκλησία επιμένει στο «Αληθώς Χριστός Ανέστη».

Αναλυτικά το μήνυμα του Μητροπολίτη:

  • Ενώ η Οικουμένη ολόκληρη ανεβαίνει «Γολγοθά» και στενάζει πολιορκούμενη από τον φονικό ιό, με χιλιάδες συνανθρώπους μας να «σβήνουν» στην διασωληνωμένη μοναξιά των εντατικών, η αγία μας μητέρα Εκκλησία επιμένει:

Αληθώς Χριστός Ανέστη!

  • Ενώ η κοινωνική απόσταση, που επιτάσσουν τα έκτακτα υγειονομικά μέτρα, έχει τραυματίσει βαθιά πια τις ψυχές μας, που διψούν για ανθρώπινες σχέσεις, η αγία μας μητέρα Εκκλησία επιμένει:

Αληθώς Χριστός Ανέστη!

  • Ενώ βουλιάζουμε καθημερινά μέσα στην αβεβαιότητα και την αμφιβολία που μας ποτίζουν ανενδοίαστα το διαδίκτυο και τα διάφορα Μέσα, η αγία μας μητέρα Εκκλησία επιμένει:

Αληθώς Χριστός Ανέστη!

  • Ενώ τίποτε απ’ όλα εκείνα για τα οποία καμάρωνε ο Δυτικός Πολιτισμός μας δεν είναι πια δεδομένο και οι σχεδιασμοί μας για το μέλλον μοιάζουν πλέον με αστείο, η αγία μας μητέρα Εκκλησία, με πίστη, με ελπίδα και με μια χαρά που δεν τη σκιάζει καμμιά αμφιβολία, πάλι και ξανά επιμένει:

Αληθώς Χριστός Ανέστη!

   Αδέλφια μου και παιδιά μου πολυαγαπημένα,

Να γιατί η Ανάσταση του Χριστού είναι για μας τους Ορθοδόξους η πιο λαμπρή γιορτή του χρόνου. Η Εκκλησία μας είναι αναστάσιμη! Το εκφράζει κάθε Λειτουργία της. Η ανάσταση είναι η βάση της πίστεώς μας και το αταλάντευτο θεμέλιο της ζωής μας. Το διακηρύσσει ο απόστολος Παύλος: «Ἄν ὁ Χριστός δέν ἀνασταινόταν ἡ πίστη μας θἆταν μάταιη». Η αγάπη του Θεού γίνεται η μυστική δύναμη αλλά και η τελική κατάληξη της ανθρώπινης ιστορίας. Η Ανάσταση του Χριστού γίνεται η αφετηρία της δικής μας ανάστασης, της δικής μας αναγέννησης, αφού ο Χριστός «παρεδόθη διὰ τὰ παραπτώματα ἡμῶν καὶ ἠγέρθη διὰ τὴν δικαίωσιν ἡμῶν»(Ρωμ, 4, 25).

  • Αναστήθηκε ο Χριστός και νίκησε η αγάπη, γι’ αυτό ο άλλος είναι πλέον η «δόξα ἡμῶν καὶ ἡ χαρά» (Α΄ Θεσ. 2, 20). «Χριστός Ἀνέστη, χαρά μου».
  • Αναστήθηκε ο Χριστός και νικήθηκε ο θάνατος, που γίνεται πλέον ένα από τα επεισόδια της ζωής, ένας μεγάλος ύπνος.

«ὁ Ἅδης          ἐπικράνθη…, ἐδεσμεύθη …, ἐνεπαίχθη…, κατηργήθη…, καθηρέθη…, ἐνεκρώθη…. Ἀνέστη Χριστός καί νεκρός οὐδείς ἐπί μνήματος».

 «Οι άνθρωποι κατεδίκασαν σε θάνατο τον Θεό, αλλά ο Θεός “κατεδίκασε” τους ανθρώπους σε αθανασία» (Αγ. Ιουστίνος Πόποβιτς).

Οι Χριστιανοί πλέον ξέρουμε και πιστεύουμε ότι αιωνιότητα δεν είναι κάτι, αλλά Κάποιος, και ότι πεθαίνοντας δεν πάμε κάπου, αλλά συναντάμε Αυτόν που είναι η Ζωή και η Ανάσταση,                   «Ἀπαρχή τῶν κεκοιμημένων»

           «Πρωτότοκος τῶν νεκρῶν».

  Αδέλφια μου και παιδιά μου πολυαγαπημένα,

«Θανάτου ἑορτάζομεν νέκρωσιν, Ἅδου τὴν καθαίρεσιν, ἄλλης βιοτῆς, τῆς αἰωνίου, ἀπαρχήν καὶ σκιρτῶντες ὑμνοῦμεν τὸν αἴτιον, τὸν μόνον εὐλογητὸν τῶν Πατέρων, Θεὸν καὶ ὑπερένδοξον».

«Μπορώ να σου δώσω μια συμβουλή;» ρωτάει κάποιον και εμάς ο “αναστάσιμος” άγιος των ημερών  μας, Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης.

«Σε κάθε θλίψη σου, σε κάθε αποτυχία σου να συγκεντρώνεσαι μισό λεφτό στον εαυτό σου και να λες αργά-αργά αυτό το τροπάριο. Θα βλέπεις ότι το μεγαλύτερο πράγμα στη ζωή σου –και στη ζωή του κόσμου όλου– έγινε. Η Ανάσταση του Χριστού, η σωτηρία μας. Τώρα δεν υπάρχει χάος, θάνατος, νέκρωση, Άδης. Τώρα, όλα χαρά, χάρις στην Ανάσταση του Χριστού μας. 

Και θα συνειδητοποιείς ότι η αναποδιά που σου συμβαίνει είναι πολύ μικρή για να χαλάσει τη διάθεσή σου».

Εύχομαι φέτος να αναστηθούμε και ‘μεις μαζί με τον Χριστό.

Πασχαλινοί στο βλέμμα και το ήθος, με μεγαλύτερη «ηλιοφάνεια» στο πρόσωπο και την καρδιά μας.

Χριστός Ανέστη!  Αληθώς Ανέστη!

Χρόνια πολλά. Ευλογημένα! Αναστάσιμα!

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement