Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Μητροπολίτης Βαρνάβας: Τα νοσοκομεία φέτος είναι η φάτνη που γεννιέται η ευσπλαχνία

Published

on

Η μάχη των ασθενών στις ΜΕΘ και ο αγώνας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού συμπεριλαμβάνονται στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

Με ενότητα, αγάπη και αλληλεγγύη θα νικηθεί ο θάνατος και η πανδημία του κορωνοϊού, όπως μεταφέρει μέσα από το χριστουγεννιάτικο μήνυμά του προς τους πιστούς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ.Βαρνάβας.

Στο μήνυμα του, που θα διαβαστεί την ημέρα των Χριστουγέννων στις εκκλησίες, ο Μητροπολίτης τονίζει: «Αδελφοί μου, μέσα στην ταραχή και την αγωνία του θανάτου που σκόρπισε σε όλη την οικουμένη η φοβερή απειλή της πανδημίας, ακούγεται και πάλι σαν εγερτήριο σάλπισμα η φωνή του Αγγέλου που μας καλεί να ηρεμήσουμε, να γλυκάνουμε τις ψυχές μας και να καθησυχάσουμε μέσα μας κάθε φόβο για να νιώσουμε τη χαρά της εορτής».

Προσθέτει, δε, ο Σεβασμιώτατος πως η κρίση που βιώνουμε τώρα δεν αφορά μόνο την υγεία, αλλά και όλους τους θεσμούς, την πολιτική, την οικονομία και προπάντων τις ανθρώπινες σχέσεις.

«Ο κορωνοϊός, αυτή η νέα μάστιγα που τρώει τη σάρκα της ανθρωπότητας, δεν κάνει διακρίσεις, δεν αφορά μόνο μία ομάδα ανθρώπων, ξεπερνά τα σύνορα και εξαπλώνεται από τη μία στην άλλη άκρη της οικουμένης, απειλώντας τη ζωή κάθε ανθρώπου, ανεξάρτητα από καταγωγή, φυλή, γλώσσα και θρησκεία», συμπληρώνει.

Ο Μητροπολίτης δεν παραλείπει να σχολιάσει τα μέτρα που λαμβάνονται λόγω της πανδημίας, αλλά και τους ασθενείς που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίοι δίνουν σκληρή μάχη να κρατηθούν στη ζωή: «Τί κι αν κλείνουν τις πόρτες των Εκκλησιών, τί κι αν μας περιορίζουν στα σπίτια μας, η ψυχή μας είναι ελεύθερη, βρίσκει τον δρόμο για να συναντήσει τον νεογέννητο Χριστό στη φάτνη της καρδιάς μας, εκεί όπου γίνεται η κάθε ουσιαστική συνάντηση. Ισως αυτή τη συνάντηση φοβούνται οι ισχυροί της γης και δίκην Ηρώδου μας κλείνουν τον δρόμο. Γνωρίζουν ότι χωρίς Θεό όλα επιτρέπονται και τα κάνουν όλα για να μας εγκλωβίσουν στις απαιτήσεις του τεχνολογικού πολιτισμού και της διεθνούς οικονομίας, ευτελίζοντας τη ζωή και την αξιοπρέπεια μας».

«’Ομως, είναι, δυστυχώς και πολλοί που θέλουν αυτές τις ημέρες να γιορτάσουν πανηγυρικά, για να επιβεβαιώσουν μάλλον τη θρησκευτική τους καταξίωση, θεωρώντας ότι και μόνο η ιδεολογική τους προσήλωση στο Ευαγγέλιο τους κατατάσσει στους θριαμβευτές που θα νικήσουν τον κορωνοϊό και θα αποκτήσουν με θαυματουργό τρόπο την ανοσία. Ζητούν το “θαύμα και το κύρος”, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι τώρα δεν είναι καιρός να μιλούμε για οράματα και θαυματουργικές φανερώσεις, αλλά με τον τρόπο της ζωής μας να φανερώνουμε το θαύμα της αγάπης του Θεού».

«Ολοι αυτοί λησμονούν ότι ο Χριστός είναι το αντίθετο της θρησκείας. Δεν έρχεται για να εγκαθιδρύσει μια νέα θρησκεία ή μία νέα ιδεολογία, αλλά να μας δείξει έναν νέο τρόπο ζωής. Αυτός είναι ο Χριστός: ζωή, τρόπος να ζεις για τον άλλον. Κοινωνία και σχέση. Αλληλεγγύη και θυσία. Οι οπαδοί της θρησκείας όμως δεν μπορούν να αντέξουν ότι στην ιδέα ενός Θεού που ως αδύναμο βρέφος εμφανίζεται ενώπιον μας εύθραυστος, απροστάτευτος και καταφρονεμένος. Τυφλωμένοι από τον θρησκευτικό φανατισμό τους δεν θα μπορέσουν να δουν το λαμπερό αστέρι που φέτος θα σταθεί πάνω από τα νοσοκομεία, εκεί όπου οι αδελφοί μας αγωνίζονται μόνοι για να κρατηθούν στη ζωή. Αυτά είναι στις μέρες μας η φάτνη “όπου γεννιέται η ευσπλαχία”.

Καταλήγοντας στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Σεβ.Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας αναφέρει: «Αδελφοί μου, το έλεος του Θεού δεν εξαντλείται, οι πόρτες των Εκκλησιών μας είναι κλειστές, όμως η λειτουργία συνεχίζεται, δεν σταματά. Συνεχίζεται η λειτουργία μετά τη Λειτουργία στη διακονία των ασθενών, στην παρηγοριά και την εμψύχωση του κάθε αναγκεμένου και φοβισμένου συνανθρώπου μας, στους θλιβομένους αδελφούς μας που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα».

Συμπληρώνει, επίσης, πως οι Ιερείς μνημονεύουν και προσεύχονται καθημερινά για το λαό, για τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό, για τους εθελοντές στην υπηρεσία των πασχόντων, για όλους εκείνους που με κίνδυνο της ζωής τους αγωνίζονται για να σώσουν τις ζωές των ασθενών.

«Αδελφοί, μη φοβάσθε. Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να χαθεί, εάν η Γέννηση του Χριστού συντελεστεί μέσα στην καρδιά μας και ανάψει σε αυτήν τη φλόγα της αγάπης. Μη φοβάσθε. Η ενότητα, η αγάπη και η αλληλεγγύη θα νικήσουν το θάνατο. Από το ταπεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ ξεπηδάει και πάλι η ελπίδα για τη μεταμόρφωση του κόσμου», κλείνει το χριστουγεννιάτικο μήνυμα.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement