Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Νέα ΔΕΘ: Ανάπλαση ή μετεγκατάσταση; – Οι δύο απόψεις στο debate του ΑΠΘ

Τα επιχειρήματα τριών δημάρχων της δυτικής Θεσσαλονίκης για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στα δυτικά

Ευρεία συζήτηση για το θέμα της χωροθέτησης του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία πανεπιστημιακών καθηγητών και με τη συμμετοχή του προέδρου της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσου Τζήκα και δημάρχων της δυτικής Θεσσαλονίκης που διεκδικούν τη μετεγκατάσταση της Διεθνούς Έκθεσης στη Σίνδο.

Την εκδήλωση με τίτλο «Το μέλλον της ΔΕΘ – Το μέλλον της πόλης», στην οποία έκαναν παρέμβαση ο μητροπολίτης Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως Βαρνάβας και ο πρώην υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Γιάννης Μαγκριώτης, διοργάνωσε η νεοσύστατη πρωτοβουλία «ΔΕΘ – Μητροπολιτικό Πάρκο – πανεπιστημιακοί για βιώσιμη Θεσσαλονίκη». Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας, κοσμήτορας της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, στην κίνηση αυτή συμμετέχουν καθηγητές όχι μόνο από το ΑΠΘ που στοχεύουν στο να συμβάλουν ουσιαστικά στη συζήτηση για τη βέλτιστη λύση και για την πόλη και για τη Διεθνή Έκθεση.

Πάντως, η σύνθεση του πάνελ προκάλεσε τη διαμαρτυρία του Τάσου Τζήκας, ο οποίος επισήμανε πως ήταν ο μόνος θεσμικός εκπρόσωπος υπέρ της παραμονής του εκθεσιακού φορέα στο κέντρο της πόλης, παρότι, όπως είπε, πρόκειται για την πλειοψηφική άποψη, με τον κ. Ζαρωτιάδη να απαντά ότι είχαν κληθεί και άλλοι υποστηρικτές της συγκεκριμένης θέσης, όπως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση.

Ο συντονιστής της συζήτησης, αναπληρωτής καθηγητής Πολεοδομίας – Χωροταξίας του ΑΠΘ, Νίκος Παπαμίχος, τα ερωτήματα που τίθενται είναι σε ποιο βαθμό υλοποιείται η ανάπτυξη του μητροπολιτικού πάρκου με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, ποιες είναι οι αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές συνέπειες για την πόλη αλλά και για τον εκθεσιακό φορέα, καθώς επίσης πώς και με ποιος όρους θα χρηματοδοτηθεί το σχέδιο.

Οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης και Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, παρέθεσαν τα επιχειρήματα που έχουν εκφράσει δημόσια για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στα δυτικά και συγκεκριμένα στο αγρόκτημα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στη Σίνδο.

Όπως ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου, η μετεγκατάσταση δυτικά είχε ανακοινωθεί το 2008 από τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ενώ το 2009 και προκρίθηκε η περιοχή της Σίνδου. «Η θέση μας δεν είναι ανταγωνιστική, αλλά συναγωνιστική. Αγωνιζόμαστε όλοι για το ίδιο πράγμα με διαφορετική θέση», ανέφερε μεταξύ άλλων, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι με το υφιστάμενο σχέδιο δεν θα γίνει σωστά ούτε ΔΕΘ, ούτε το μητροπολιτικό πάρκο και ότι τα επιχειρήματα ότι δεν υπάρχουν χρήματα «είναι λίαν ασθενή».

Στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της Θεσσαλονίκης που επιβάλλει τη δημιουργία του εκθεσιακού κέντρου σε μητροπολιτικό πάρκο τόνισε ο κ. Δανιηλίδης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις ομόφωνες αποφάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης υπέρ της επιλογής της Σίνδου και υποστήριξε ότι υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια που μπορούν να χρηματοδοτήσουν έργο, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το 3ο ΕΣΠΑ. Επιπλέον, επισήμανε ότι οι εργασίες εντός της υφιστάμενης ΔΕΘ θα φέρουν στο φως αρχαιολογικά ευρήματα που θα σηματοδοτήσουν μεγάλες καθυστερήσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Ιωαννίδης τόνισε πως τα επιχειρήματα υπέρ του αγροκτήματος του ΤΕΙ δεν έχουν περιοριστεί, καθώς έχουν λυθεί ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και την προσβασιμότητα. Ο δήμαρχος Δέλτα ανέφερε επίσης ότι το κόστος είναι πολύ μικρότερο από τα 500 εκ. ευρώ που υπολογίζεται, ενώ η ταχύτητα εκτέλεσης θα είναι μεγαλύτερη, καθώς πρόκειται για χώρο χωρίς αρχαιολογικούς και περιβαλλοντικούς περιορισμούς, ενώ έκανε λόγο για ανισομερή ανάπτυξη της πόλης.

Υπέρ του καταμερισμού των εκθέσεων δυτικά και στο κέντρο ανάλογα με τη δυναμική τους τάχθηκε ο Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το έργο δεν είναι βιώσιμο. Από την πλευρά του ο μητροπολίτης Βαρνάβας τόνισε πως ο λαός της δυτικής Θεσσαλονίκης υφίσταται έναν ιδιότυπο ταξικό ρατσισμό.

Η απάντηση της ΔΕΘ-HELEXPO

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO τόνισε πως η παραμονή του εκθεσιακού φορέα είναι η μόνη ρεαλιστική και βιώσιμη λύση με βάση, όπως προκύπτει και από τη μοναδική μελέτη που διενεργήθηκε με οικονομοτεχνικούς όρους το 2012. Όπως επισήμανε, η διοίκηση του εκθεσιακού φορέα θέλησε να κάνει μία ολιστική μελέτη που να απαντά σε τρία ζητήματα: ότι το νέο εκθεσιακό κέντρο θα πρέπει να είναι βιώσιμο σε ό,τι αφορά το εκθεσιακό αντικείμενο, θα πρέπει η λύση να προσφέρει στην οικονομία της πόλης, όπως κάνει σήμερα η έκθεση και να βελτιώνει ποιότητα ζωής στην πόλη. Γι’ αυτό, όπως είπε, από τα συνολικά 165 στρέμματα της έκτασης το 50% θα δοθεί για χρήση στην πόλη.

Ο κ. Τζήκας τόνισε ότι η μελέτη για τη Σίνδο που αφορούσε τη διεκδίκηση της EXPO είχε προδιαγραφές για ένα φαραωνικό έργο που προϋπέθετε 250 στρέμματα, ωστόσο στο διάστημα που μεσολάβησε η διεθνής τάση αντιστράφηκε υπέρ των εκθεσιακών κέντρων μεσαίας κλίμακας εντός κέντρου. «Οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Έχουμε μπει σε περίοδο που λεφτά δεν υπάρχουν και που η έκθεση αναγεννήθηκε και τώρα είναι η στιγμή να πάρει την πρωτοβουλία για νέα εκθεσιακό κέντρο. Αν δεν το κάνουμε εμείς, θα το κάνουν ανταγωνιστές στα Βαλκάνια», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι αν υπάρξει καθυστέρηση ετών «θα χάσουμε το στοίχημα». Και πρόσθεσε ότι «δεν μπορείς να πάρεις τον αναπτυξιακό Λευκό Πύργο και να τον πας αλλού και να πιστεύεις ότι θα έχει τα ίδια αποτελέσματα».

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO παραδέχτηκε ότι υπάρχει θέμα ισότιμης ανάπτυξης της δυτικής Θεσσαλονίκης, το οποίο όμως δεν μπορεί να λύσει ο εκθεσιακός φορέας, η άποψη του οποίου είναι αποκλειστικά τεχνοκρατική και όχι πολιτική. Τόνισε, δε, ότι έγινε εξαντλητικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους και δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη συναίνεση που υπήρξε ποτέ για ένα τόσο σημαντικό έργο για την πόλη, από επιμελητήρια δήμο, περιφέρεια, ΤΕΕ και οργανωμένους φορείς, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι πάνω από το 70% των πολιτών είναι υπέρ της παραμονής στο κέντρο.
Υπέρ της παραμονής στο κέντρο τάχθηκαν ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Γιάννης Μασούτης, ο οποίος τόνισε ότι «θα πρέπει να ακούσουμε τους ειδικούς», ο Α’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Μανώλης Βλαχογιάννης, καθώς και ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ – Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Παπαστεργίου, ο οποίος επισήμανε ότι, αν εμπλακούμε σε νέα συζήτηση, θα χαθεί άλλη μία δεκαετία.

Πηγή: Voria.gr/ Ρεπορτάζ Φωτεινή Στεφανοπούλου

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement