Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Προς τη δυτική Θεσσαλονίκη στρέφουν τους φοιτητές τα υψηλά ενοίκια

Αναζητούν στέγη προς τα δυτικά αφού τα στούντιο και οι γκαρσονιέρες είναι 40%-50% φθηνότερα απ’ ότι κέντρο – ανατολικά

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης και οι περιοχές, ανατολικότερα, που βρίσκονται όμως σχετικά κοντά στα Πανεπιστήμια, είναι πρώτες στις προτιμήσεις των φοιτητών που έρχονται να σπουδάσουν στην πόλη και ψάχνουν να νοικιάσουν σπίτι. Ωστόσο, η περιορισμένη προσφορά μικρών διαμερισμάτων και τα «τσιμπημένα» ενοίκια, έχουν αρχίσει να τους «σπρώχνουν» δυτικά, αφού τα studios και οι γκαρσονιέρες είναι 40%-50% φθηνότερα απ’ ό,τι κεντρο-ανατολικά.

Η Θεσσαλονίκη είναι μία αναμφίβολα μεγάλη πανεπιστημιούπολη, που επίσης φιλοξενεί και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και αρκετούς επαγγελματίες, από άλλες πόλεις ή από το εξωτερικό, που δουλεύουν σε εταιρείες Τεχνολογίας και οι οποίοι βεβαίως διαθέτουν περισσότερα χρήματα για δαπάνες στέγασης.

Όλος αυτός ο φοιτητόκοσμος, ψάχνει κάπου να μείνει και όπως πληροφορείται το makthes.gr, οι ιδιωτικές εστίες είναι όλες γεμάτες, ενώ πολλά από τα παλιά βιοτεχνικά κτίρια του κέντρου, που έχουν μετατραπεί σε κατοικίες, νοικιάζονται από φοιτητές.

Οπότε, λόγω μικρής προσφοράς και υψηλότερων τιμών, οι φοιτητές –που στην πλειονότητά τους αγαπούν τη βραδινή ζωή και την κίνηση του κέντρου- αναζητούν στέγη και προς τα δυτικά, δηλαδή γύρω από την περιοχή του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού που κανονικά είναι κέντρο πόλης, αν και όχι με τα μέτρα των Θεσσαλονικέων και βορειοδυτικότερα, ως Αμπελοκήπους, τις χαμηλότερες περιοχές της Νεάπολης, ενώ ορισμένες φορές και στη Σίνδο.

ΔΙΠΑΕ και φοιτητική στέγη στη Σίνδο

Στη Σίνδο βρίσκονται τα περισσότερα Τμήματα του ΔΙΠΑΕ (πρώην ΑΤΕΙΘ), ενός μεγάλου Πανεπιστημίου, με περισσότερους των 53.000 φοιτητών, από τους οποίους περίπου το 60%, δηλαδή πάνω από 30.000, παρακολουθούν μαθήματα στο συγκρότημα της Σίνδου.

Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη, ότι το ΔΙΠΑΕ στη Σίνδο, συνδέεται με την πόλη με μία λεωφορειακή γραμμή, την ‘52’, η οποία έχει αφετηρία στο Ν.Σ. Σταθμό, τότε θα υπέθετε κάποιος ότι μία πολύ βολική και φθηνότερη λύση για έναν φοιτητή του Πανεπιστημίου, θα ήταν να αναζητήσει σπίτι κοντά στη Σχολή του. 

Όμως η αγορά δείχνει πως προσφορά και ζήτηση, δεν λειτουργούν με υποθέσεις, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος πληθυσμός σπουδαστών, να συνωστίζεται καθημερινά στον ΝΣΣ, περιμένοντας επί ώρα το λεωφορείο, για να πάνε στο Πανεπιστήμιο, μετά από 20-25 λεπτά διαδρομής. Και πάρα πολλοί από αυτούς τους φοιτητές, που ζούνε πιο ανατολικά από το κέντρο, χρειάζεται να αλλάξουν λεωφορείο για να φτάσουν κάποια στιγμή στα αμφιθέατρα και τα εργαστήρια του ΔΙΠΑΕ.

Όμως η Σίνδος, ως τώρα τουλάχιστον, δεν έχει αρπάξει την ευκαιρία να γίνει φοιτητούπολη καθώς συνεχίζει να διατηρεί τον σχεδόν ημιαγροτικό χαρακτήρα της, παρότι βορειότερα από τον οικισμό, βρίσκεται και η μεγάλη βιομηχανική περιοχή της ΕΤΒΑ.

Έτσι, ακόμη και οι λίγοι φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι κοντά στο ΔΙΠΑΕ, μετά τον πρώτο ή δεύτερο χρόνο, μετακομίζουν προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης και ανατολικότερα, όπως είπε στο makthes.gr o κ. Κώστας Γεωργάκος, μεσίτης και πρόεδρος του Ελληνο-Σερβικού Επιμελητηρίου Βορ. Ελλάδος, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Τιμών & Εκτιμήσεων Ακινήτων Ν.Α. Ευρώπης.

Η Σίνδος, όπως υποστήριξε, θα μπορούσε να έχει αναπτυχθεί σε περιοχή φοιτητικής κατοικίας, αν ο Δήμος Δέλτα στον οποίο ανήκει, αλλά και ιδιώτες, είχαν επενδύσει στην περιοχή, δημιουργώντας όχι μόνο κατοικίες αλλά και κοινωνικές υποδομές που θα έκαναν την κωμόπολη, ελκυστική πρόταση για κοινότητες νέων ατόμων.

Αυτή είναι και η άποψη του κ. Δημήτρη Πετρίδη, μεσίτη που δραστηριοποιείται στην περιοχή, ο οποίος τόνισε την έλλειψη υποδομών ενώ είπε, πως και τα διαθέσιμα προς ενοικίαση διαμερίσματα, είναι δυσεύρετα επειδή στον οικισμό μένουν και αρκετοί από τους εργαζόμενους στις εταιρείες της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ.

Οι λίγες προσφερόμενες προς ενοικίαση κατοικίες, είναι σε καινούργιες οικοδομές, κτισμένες στην τελευταία 15ετία, είναι κατά κανόνα σε καλή κατάσταση, ενώ τα studios και οι γκαρσονιέρες είναι και πλήρως επιπλωμένα, κάτι που δεν ισχύει για τα διαμερίσματα των 70 τ.μ. και άνω, που κυρίως μισθώνονται από οικογένειες.

Στη Σίνδο, ένα επιπλωμένο studio νοικιάζεται προς 200 ευρώ/μήνα και μία γκαρσονιέρα προς 250-260 ευρώ, ένα δε διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων, προς 300 ευρώ, τιμές που δεν υπάρχουν πλέον στο κέντρο και στις ανατολικότερες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Studios και γκαρσονιέρες στη ρουλέτα των τιμών

Όπως συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια, οι φοιτητές έχουν εγκαταλείψει τον παλιό κανόνα της συγκατοίκησης, με τους περισσότερους να αναζητούν studios ή γκαρσονιέρες για να μείνουν, παρότι αυτές οι επιλογές βαραίνουν παραπάνω στο οικογενειακό εισόδημα, δηλαδή στις τσέπες των γονιών τους.

Τα ενοίκια αναμφίβολα έχουν ανεβεί, αλλά οι τιμές παίζουν ανάλογα την περιοχή, το εμβαδό της κατοικίας, την κατάσταση της και το εάν είναι επιπλωμένη ή όχι.

Μια ιδέα για τις τιμές ενός αρκετά καλού studio στην περιοχή του N.Σ.Σ. και της οδού Μοναστηρίου, μας έδωσε ο κ. Γεωργάκος λέγοντας ότι το ενοίκιο παίζει από 250 ως 350 ευρώ, ενώ μία γκαρσονιέρα πιάνει και τα 380-400 ευρώ. Ανατολικότερα του κέντρου αλλά κοντά σε αυτό, π.χ. στην περιοχή της Λεωφόρου Στρατού ως Μπότσαρη, τα studios νοικιάζονται από 350 ως 400 ευρώ, ενώ οι γκαρσονιέρες φτάνουν και τα 450 ευρώ. Για τα πολύ προσεγμένα studios και γκαρσονιέρες, που προσφέρονται επιπλωμένα και εξοπλισμένα, τα ενοίκια ξεπερνούν και τα 500 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί νέοι επιστήμονες, από αυτούς που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη για να εργαστούν σε εταιρείες Ι.Τ., έχουν νοικιάσει διαμερίσματα σε κτίριο, στην περιοχή της Χαριλάου, που μετατράπηκε από γραφεία σε συγκρότημα κατοικιών, με σκοπό αρχικά να φιλοξενηθούν και φοιτητές.

Νεάπολη και Αμπελόκηποι, περιοχές- στόχοι

Όταν τα ενοίκια δυτικότερα, είναι κατά 100- 150 ευρώ φθηνότερα, επόμενο ήταν οι φοιτητές να στραφούν σε πιο δυτικές περιοχές, επισήμανε ο κ. Απόστολος Μώκος, μεσίτης που δραστηριοποιείται κυρίως στο κέντρο και στα δυτικά του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Στους Αμπελόκηπους, υπάρχει ζήτηση από φοιτητές, σε περιοχές που γειτνιάζουν με την Νεάπολη, ενώ περιζήτητα είναι και τα διαμερίσματα στην περιοχή της Μονής Λαζαριστών, όπου βρίσκεται και το Τμήμα της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Ένα επιπλωμένο studio στα σύνορα Αμπελοκήπων – Νεάπολης νοικιάζεται προς 250 ευρώ, ενώ μία γκαρσονιέρα στην περιοχή της Μονής Λαζαριστών φθάνει ως και τα 400 ευρώ, όταν από την άλλη πλευρά, ένα ανακαινισμένο επιπλωμένο διαμέρισμα δύο δωματίων, στον 2ο όροφο πολυκατοικίας χωρίς ασανσέρ, νοικιάζεται για 350 ευρώ. Μεταξύ 400-430 ευρώ, νοικιάζεται ανακαινισμένο και επιπλωμένο διαμέρισμα 60-65 τ.μ. στην οδό Μεγ. Αλεξάνδρου, στους Αμπελόκηπους.

Όπως είπε ο κ. Μώκος, υπάρχουν και φθηνότερες λύσεις, στην περιοχή της Ξηροκρήνης, πίσω από τον Ν.Σ. Σταθμό, όπου studios σε καλή κατάσταση νοικιάζονται προς 220-230 ευρώ το μήνα, επειδή στη γειτονιά αυτή, υπάρχουν συχνά προβλήματα με συμπλοκές μεταξύ διαφόρων ατόμων.

Η φοιτητική στέγη, έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες στη Θεσσαλονίκη, από περιοχή σε περιοχή, ακόμη και από δρόμο σε δρόμο, αλλά οπωσδήποτε «υποφέρει» από έλλειψη ακινήτων και αρκετά υψηλές τιμές.

Πηγή: makthes.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement