Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Προσωρινό λουκέτο σε όλους τους συνδέσμους έως τις 31 Ιουλίου

Ποια είναι τα μέτρα της κυβέρνησης

Τέσσερα μέτρα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας στον ελληνικό αθλητισμό ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Οι ανακοινώσεις γίνονται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτης Τάκης Θεοδωρικάκος κατά την ομιλία του ανέφερε πως «Θα ευχόμουν να μην δίναμε ποτέ αυτή τη συνέντευξη και να ζούσε ο Άλκης. Οφείλουμε όμως να πούμε κάποια πράγματα και να πράξουμε τα αναγκαία ώστε να μην υπάρξει άλλος Άλκης, άλλο ελληνόπουλο, άλλος πολίτης, άλλος άνθρωπος θύμα αυτού του παραλογισμού».

Τα μέτρα για την οπαδική βία είναι τα παρακάτω:

  • Συνεχίζουμε τους ελέγχους σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών και όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις θα σφραγίζονται.
  • ΠΑΕ και οι ΚΑΕ έχουν τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν τα συστήματα καμερών στα γήπεδα, ώστε να εντοπίζουν τους παραβάτες.
  • Θα υπάρξει πρόγραμμα εκπαίδευσης των αστυνομικών για την πρόβλεψη παραβατικότητας ανηλίκων. Εκπαιδευτικές ανταλλαγές με αξιωματικούς άλλων χωρών ειδικά με την Βρετανία.
  • Αναβαθμίζεται η αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Επικεφαλής ανώτατος αξιωματικός ο εκάστοτε υπαρχηγός της ΕΛΑΣ.

Τι αλλάζει στις ποινές

Μία σειρά διατάξεων, που αυστηροποιούν το νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, παρουσιάστηκε  από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα. Όπως τόνισε, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχουν στόχο να κλείσουν όλα τα «παράθυρα» του υπάρχοντος νομικού πλαισίου.

Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε ότι αυξάνεται το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, από έξι μήνες έως 5 έτη. Σε διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών θα προβλέπεται ποινή από 2 έως 5 έτη. Καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικού αγώνα έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών. Απαγορεύεται η αναστολή έκτισης ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, οι οποίες θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα. Σε περίπτωση αναβολής της δίκης, καθίσταται υποχρεωτική η επιβολή περιοριστικών όρων.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας όλων των λεσχών φιλάθλων και των παραρτημάτων τους ως τις 31 Ιουλίου 2022.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement