Ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Θεσσαλονίκης
«Η σοσιαλδημοκρατία είναι το πιο επιτυχημένο μοντέλο οργάνωσης και πολιτικής διεύθυνσης των κοινωνιών» τόνισε μεταξύ άλλων στην εκδήλωση του ΕΚΘ για τον ΜΑΗ του 36 ο Αντώνης Σαουλίδης.
Ο υπ. Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι ήταν το μοντέλο που απάντησε με τον πιο άμεσο – καθολικό – φιλολαϊκό τρόπο στις προκλήσεις κάθε εποχής.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής επιγραμματικά σημείωσε την μείωση των ανισοτήτων, την δημιουργία του κράτους πρόνοιας, την ενίσχυση της ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας, τον απεγκλωβισμό από τη φτώχεια εκατομμύρια πολιτών, την ενίσχυση της δημοκρατίας.
«Και πάλι οι σοσιαλδημοκρατικές αρχές και πολιτικές έδωσαν διέξοδο στις μεγάλες κρίσεις των αρχών του 21ου αιώνα. Στην οικονομική κρίση και στην πανδημία. Το κράτος επανήλθε, η έννοια της ρύθμισης επανήλθε, η παράμετρος της κοινωνικής συνοχής επανήλθε στο δημόσιο διάλογο μετά από μία 20ετία που είχαν παραγκωνιστεί» τόνισε με νόημα ο Αντώνης Σαουλίδης.
«Σήμερα το δικό μας μοντέλο της δημοκρατίας, η φιλελεύθερη δημοκρατία, αντιμετωπίζει παγκόσμιες προκλήσεις. Απέναντί της συνασπίζονται άλλα συστήματα. Μη δημοκρατικά, αυταρχικά, κρατικιστικά» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ.
Οι προκλήσεις στην Ελλάδα σήμερα
Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Αντώνης Σαουλίδης αναφέρθηκε στις σημερινά μεγάλα και ανοιχτά ζητήματα ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.
«Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στην έξοδο από την κρίση έχουν να κάνουν με την εργασία:
• Την ανεργία,
• την χαμηλή απασχόληση,
• το brain drain,
• αλλά και την προσαρμογή στα νέα τεχνολογικά δεδομένα.
Βασικό μέλημα είναι η αποτροπή της επανάληψης της ανάπτυξης χωρίς θέσεις εργασίας (Jobless growth), που χαρακτήριζε την περίοδο πριν την κρίση».
Τέλος ο Αντώνης Σαουλίδης παρέθεσε τα κρίσιμα ζητήματα για τους εργαζόμενους αλλά και τον ελληνικό λαό ευρύτερα:
1. Εισόδημα. Πραγματικός μισθός για το 2022 -7,4% με βάση τον ΟΟΣΑ. Αγοραστική δύναμη Ελλήνων στην προτελευταία θέση της Ε.Ε με βάση τη EUROSTAT.
2. Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Τριμερής διαπραγμάτευση και συμφωνία κοινωνικών εταίρων.
3. Επαναφορά τριετιών στην μισθολογική εξέλιξη
4. Η συνεχής απορρύθµιση των εργασιακών σχέσεων – χωρίς την πίεση κάποιας τρόικας – και η διάλυση της Επιθεώρησης Εργασίας, αποτελούν αναπόσπαστο τµήµα και σηµαντικότατο παράγοντα της οικονοµικής πολιτικής της κυβέρνησης.
5. Στρατηγική της ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, με ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Με ρήτρα απασχόλησης σε κάθε κυβερνητική πράξη ή Νόμο που αφορά την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
6. Πολιτικές στήριξης των ανέργων. Voucher 600 ευρώ τον μήνα-για ένα χρόνο σε κάθε απολυμένο. Το voucher μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως επιδότηση σε εργοδότη ,για πρόσληψη του ανέργου. Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, εντός εξαμήνου από την εγγραφή κάθε ανέργου, θα του προτείνει μια θέση εργασίας, ή κατάρτισης ή εργασιακής εμπειρίας. Κάρτα απεριορίστων διαδρομών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για ένα μακροχρόνια άνεργο.
7. Προστασία πρώτης κατοικίας
8. Ανατροπή σχέσεων ΕΜΜΕΣΩΝ – ΑΜΕΣΩΝ ΦΟΡΩΝ. Αυτό που γίνεται στη χώρα είναι πρωτοφανές.
Η μεταμνημονιακή Ελλάδα πρέπει να αποφύγει μια αναβίωση της αγοράς εργασίας δύο ταχυτήτων, – με εντός και εκτός των τειχών των προνομίων. Να υπερνικήσει την αδήλωτη και τη χαμηλά αμειβόμενη εργασία.
Η τόνωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες να επιτυγχάνεται, με κύριο μέσο τη μείωση του κόστους εργασίας, ένα εργασιακό καθεστώς γενικευμένης ανασφάλειας, με κατάργηση δικαιωμάτων, με συνθήκες υπονόμευσης του απαραίτητου κοινωνικού διαλόγου μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων» κατέληξε ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης.