Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Στους δρόμους μαζικά οι εργαζόμενοι στους δήμους μετά τις εθνικές εκλογές

Published

on

Την απόφαση για δυναμικές κινητοποιήσεις επικύρωσε η Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ, δηλώνοντας απογοητευμένη από τη στάση των δημάρχων

Απεργιακός «πυρετός» αναμένεται να επικρατήσει αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές, καθώς οι εργαζόμενοι στους δήμους ετοιμάζονται για μαζική… κάθοδο στους δρόμους, αντιδρώντας στη «χαλαρή» στάση των αιρετών απέναντι στην τραγική υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών και στο «βόλεμα», όπως υποστηρίζουν, των δημάρχων να καλύπτουν τις ανάγκες των δήμων από συμβασιούχους.

Την απόφαση για μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις επικύρωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ) μετά την απογοήτευσή της από τον απολογισμό της τελευταίας συνεδρίασης του δ.σ. της ΚΕΔΕ, παρουσία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας, όπου συζητήθηκαν η μεγάλη έλλειψη προσωπικού και η ευκαιριακή υποκατάστασή τους με εργαζόμενους προγραμμάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ (προ συνταξιοδοτικό, Κοινωφελής Εργασία), η κατάργηση της διάταξης Βορίδη για εξάντληση των ενδίκων μέσων μόνο στα ζητήματα που αφορούν εργαζόμενους κ.ά.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των εργαζομένων ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, που φέρεται να δήλωσε στο δ.σ. ότι «οι συμβασιούχοι και εργαζόμενοι COVID-19 είναι ρουσφέτια και μπήκαν με παράτυπο τρόπο χωρίς διαδικασίες», άποψη, που σύμφωνα με τους συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ ταυτίζεται με εκείνη του μέχρι πρότινος υπουργού Εσωτερικού Μάκη Βορίδη.

«Είναι λυπηρό αλλά και εξοργιστικό να καταγράφεται ως επίσημη θέση της ΚΕΔΕ η θέση που έχει διατυπώσει ο πρώην υπουργός. Θα αναμέναμε η επίσημη θέση της για ρουσφέτια και παράτυπες προσλήψεις, να εκφράζεται την ώρα που η κυβέρνηση νομοθέτησε αυτές τις προσλήψεις και όχι όταν αυτοί, συνέπεια της απασχόλησής τους, διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα στην εργασία. Θα αναμέναμε επίσης την καταγγελία της ΚΕΔΕ περί παράτυπων-ρουσφετολογικών προσλήψεων να γίνεται έστω χρονικά πριν διαπράξουν οι ίδιοι οι αιρετοί το ‘έγκλημα’ που σήμερα υιοθετούν ετεροχρονισμένα» σχολιάζει με δηκτικό τρόπο η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Πήρε η μπάλα και τους δημάρχους

Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι η υιοθέτηση όχι μόνο της άποψης του κ. Βορίδη αλλά ακόμη και των εκφράσεων και χαρακτηρισμών του από το προεδρείο της ΚΕΔΕ δεν τιμά τον αυτοδιοικητικό ρόλο που πρέπει να εκφράζουν τα μέλη της. 

«Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ με μία τοποθέτηση σε ύφος και ουσία που δεν τον έχουμε συνηθίσει, εξέφρασε αποκάλυπτα την στήριξη στις αθρόες ιδιωτικοποιήσεις που κατά τον ίδιο ‘βγάζουν την δουλειά’ εξίσου καλά με τους εργαζόμενους» καταγγέλλουν οι ίδιοι, προσθέτοντας πως γι’ αυτούς είναι ξεκάθαρο πως η κομματική ιδιότητα του προέδρου (σ.σ. Δ. Παπαστεργίου) υπερίσχυσε του αυτοδιοικητικού του ρόλου, αφού το σύνολο των αιρετών αναγνώρισε το αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μάλιστα η ΠΟΕ-ΟΤΑ ξεκαθαρίζει πως «οι αιρετοί δεν είναι συνεργάτες των εργαζομένων, όπως προσχηματικά οι ίδιοι υποστηρίζουν όταν αυτό βολεύει για να αποποιηθούν τις ευθύνες τους δείχνοντας με το δάχτυλο την κυβέρνηση. Αποτελούν τους καθημερινούς εργοδότες και έχουν ακέραιο κομμάτι ευθύνης για την κατάντια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχει καταστεί το αποπαίδι και ο… επαίτης της κεντρικής κυβέρνησης».

Και ως εργοδότες, σημειώνει, το επόμενο χρονικό διάστημα θα αναλάβουν το σημαντικό μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί απέναντι στο σχέδιο μετατροπής της ΤΑ σε μία μεγάλη ΑΕ όπου οι αιρετοί θα «συνδιαλέγονται» μόνο με εργολάβους μικρούς ή μεγάλους.

Στους δρόμους μετά την 21η Μαΐου

Δεδομένης της δυσφορίας των εργαζομένων από τη στάση των δημάρχων το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε ομόφωνα αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές να καλέσει σε σύσκεψη το σύνολο των Διοικητικών Συμβουλίων των συλλόγων μελών της σε όλη τη χώρα, με πρόταση μαζικών κινητοποιήσεων.

Κεντρικό αίτημα διεκδίκησης θα είναι η κάλυψη με μόνιμο προσωπικό των τεράστιων οργανικών κενών των δήμων, η μονιμοποίηση των εργαζομένων που εργάζονται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις καλύπτοντας τα κενά και την ανάκληση της διάταξης Βορίδη για υποχρεωτικές εφέσεις μονομερώς σε όσα θέματα αφορούν εργαζόμενους. 

Μάλιστα απ’ αυτές τις κινητοποιήσεις δεν θα λείπει το διεκδικητικό πλαίσιο για αυξήσεις μισθών, για τη μισθολογική αναγνώριση της διετίας 2016-2017, για την μη περικοπή αλλά την αύξηση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας κ.ά.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Κάλυψη των αναγκών με μόνιμο προσωπικό σε όλες τις υπηρεσίες μέσω ΑΣΕΠ. Εφόσον η κυβέρνηση επιμένει να καλύπτει με ελαστικές σχέσεις εργασίες τα τεράστια οργανικά κενά, κύριο κριτήριο αποτελεί η δυνατότητα ανταπόκρισης των υπηρεσιών στις καθημερινές ανάγκες. Συνεπώς, ζητάμε και διεκδικούμε τη μονιμοποίηση των εργαζομένων που θα εργάζονται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ειδικά όταν τα δικαστήρια αναγνωρίζουν ως Αορίστου Χρόνου την πραγματική τους εργασιακή σχέση» υπογραμμίζει η Ομοσπονδίας Εργαζομένων.

Παράταση των συμβάσεων για την Κοινωφελή Εργασία

Τη θέση της ΠΟΕ-ΟΤΑ έρχεται να επιβεβαιώσει και το αίτημα των εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στους δήμους, που ζητούν την παράταση των συμβάσεων τους, τουλάχιστον έως την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών Εκλογών (Οκτώβριος 2023).

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν πως, από 15 έως 30 Ιουνίου 2023, 19.000 άτομα «μένουν στο δρόμο» με τις συνέπειες για τους ίδιους και τις οικογένειες τους ζωτικής σημασίας. Επιπλέον, όπως αναφέρουν, η λύση των συμβάσεων τους θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις κρίσιμες υπηρεσίες που στελεχώνουν, όπως η καθαριότητα, το πράσινο και άλλες.

Σε επιστολή τους οι συμβασιούχοι τονίζουν μεταξύ άλλων: «Είμαστε 19.000 εργαζόμενοι της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, πρόγραμμα του 2022 σε δήμους και περιφέρειες και οι συμβάσεις μας λήγουν μαζικά από 15 ως 30/06/2023 εν μέσω θέρους και διπλών εκλογικών αναμετρήσεων. Προερχόμαστε από μακροχρόνια ανεργία και επιλεχθήκαμε λόγω κοινωνικών κριτηρίων.

Η κατάσταση που επικρατεί στους δήμους της χώρας (οι περισσότεροι ωφελούμενοι του προγράμματος υπηρετούν σε δήμους σε θέσεις ανταποδοτικού χαρακτήρα, καθαριότητα, πράσινο κ.τ.λ.) είναι εφιαλτική, λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών και οι δήμοι θα παραμείνουν χωρίς προσωπικό καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού αν απολυθούμε».

Για το λόγο αυτό, ζητούν παράταση του προγράμματος μέχρι και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, αίτημα, που όπως λένε έχουν καταθέσει και οι δήμοι στο υπουργείο Εσωτερικών.

Πηγή: makthes.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement