Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Το παράδοξο της οδού Λαγκαδά: Τέσσερις δήμοι… υπεύθυνοι ενός δρόμου

Σε ποιους ανήκει και πώς γίνονται οι εργασίες

Από τα παράδοξα της ελληνικής γραφειοκρατίας, που ταλαιπωρούν τόσο τους δημάρχους όσο και τους δημότες, είναι η οδός Λαγκαδά στη δυτική Θεσσαλονίκη. Ο δρόμος «κομμένος» σε κομμάτια ανήκει στα διοικητικά όρια τεσσάρων δήμων, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης – Συκεών και Θεσσαλονίκης.

‘Ενα μεγάλο κομμάτι της οδού Λαγκαδά ανήκει στον Δήμο Παύλου Μελά. ‘Ενα μικρότερο τμήμα του δρόμου, από την οδό Δενδροποτάμου έως την οδό Αγίων Πάντων (το δεξί κομμάτι από το Δερβένι προς τη Θεσσαλονίκη) ανήκει στον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης. Το απέναντι ρεύμα ακριβώς ανήκει στον Δήμο Νεάπολης – Συκεών, ενώ λίγο πριν φτάσουν οι οδηγοί στο κέντρο της πόλης έχουν μπει στα διοικητικά όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης.

«Τέσσερις δήμοι… δεν είναι τραγέλαφος; Τη μία φορά κάνουμε εμείς ένα έργο, την άλλη ασφαλτοστρώνει άλλος δήμος. Και βλέπει ένας οδηγός ή ο πεζός το ένα κομμάτι είναι σωστό, το άλλο κομμάτι αλλιώς», αναφέρει ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Για να γίνουν ενιαίες εργασίες ασφαλτρόστρωσης ή ηλεκτροφωτισμού θα έπρεπε να υπάρχει το σύστημα της Μητροπολιτικής Διακυβέρνησης, που να παρεμβαίνει σε θέματα δημοτικού ή υπερτοπικού χαρακτήρα. Τώρα, η Μητροπολιτική Διακυβέρνηση ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι δήμαρχοι ζητούν να περάσει στον α’ βαθμό αυτοδιοίκησης για να μπορούν να παίρνουν πιο εύκολα αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται, πως για την ασφαλτόστρωση και συντήρηση της οδού Μοναστηρίου και για να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια χρειάστηκε να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement