Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

«Βοήθεια στο Σπίτι»: Μόνο το 20% -30% του προσωπικού έχει εμβολιαστεί

Published

on

Επιφυλακτικοί οι εργαζόμενοι για το εμβόλιο, την ώρα που είναι αυξημένος ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού, λόγω παροχής υπηρεσιών σε ευπαθείς ομάδες

Αν και ο εμβολιασμός του προσωπικού στις περισσότερες δομές υγείας της χώρας, φαίνεται ότι προχωρά ομαλά, στο «Βοήθεια στο Σπίτι» μια από τις δομές των δήμων, όπου είναι αυξημένος ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού, η συμμετοχή των εργαζομένων για να κάνουν το εμβόλιο είναι αρκετά μικρή.

Μέχρι στιγμής από τους 3.000 και πλέον εργαζόμενους στις 880 δομές του προγράμματος στους 332 δήμους της χώρας, μέχρι στιγμής λιγότερα από 1.000 είναι τα άτομα που εμβολιάστηκαν, παρότι έχουν τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή, καθώς εντάσσονται στο υγειονομικό προσωπικό.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί άρχισαν στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου και αφορούσαν εργαζόμενους σε δομές που παρέχουν υπηρεσίες σε ευπαθείς ομάδες, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), κ.α, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών είχε αποστείλει σχετικό έγγραφο για τη δήλωση συμμετοχής τους το Δεκέμβριο του 2020.

Ωστόσο στις 31 του ίδιου μήνα, όταν το ΥΠΕΣ παρέλαβε στοιχεία από τους κατά τόπους δήμoους, διαπίστωσε ότι δηλώσεις συμμετοχής είχε υποβάλλει μόλις το 20%-30%.

Ο εμβολιασμός του συγκεκριμένου προσωπικού εντάσσεται στην πρώτη φάση, και αφορά τους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή της υγείας, τις ευπαθείς ομάδες και όσους βρίσκονται σε κλειστές δομές, δομές φροντίδας και όσους υπηρετούν σε σημαντικές υπηρεσίες του κράτους

Εκπρόσωποι των νομικών προσώπων δήμων της Θεσσαλονίκης τονίζουν στο makthes.gr ότι η συμμετοχή είναι εξαιρετικά χαμηλή, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το προσωπικό αυτό εξυπηρετεί καθημερινά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, μεταφέρει ηλικιωμένους με σοβαρά προβλήματα υγείας σε νοσοκομεία και κλινικές, ενώ παρά τους περιορισμούς για κατ΄ οίκον επισκέψεις σε πολλές περιπτώσεις εργαζόμενοι συνεχίζουν τις επισκέψεις, καθώς υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια και φροντίδα, επειδή δεν έχουν κανέναν δικό τους.

Δεν θέλουν, οι μισοί είναι επιφυλακτικοί

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του νομικού προσώπου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης στο δήμο Νεάπολης Συκεών, Αρίστο Γαλανό, η συμμετοχή των εργαζομένων στο πρόγραμμα είναι μικρή, αφού από τους συνολικά 42, μέχρι σήμερα εμβολιάστηκαν μόλις 17 -18 άτομα, ποσοστό που δεν ξεπερνά το 40%.

«Μπορούν να το κάνουν ανά πάσα στιγμή, αλλά αρνούνται ή διστάζουν. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να έχουν ήδη εμβολιαστεί όλοι. Είναι προαπαιτούμενο, καθώς το προσωπικό αυτό έρχεται σε επαφή με ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες, μεταφέρει κόσμο στα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ πηγαίνει και σε σπίτια πολιτών, όποτε υπάρχει ανάγκη» τόνισε ο κ. Γαλανός προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι αυξημένος και λόγω των μεταλλάξεων. Ωστόσο, όπως λέει, δεν μπορεί να υποχρεώσεις κανέναν, αν και σε κάποιες χώρες αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν.

Περίπου οι μισοί από τους 37 εργαζόμενους στο πρόγραμμα του δήμου Κιλκίς, έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής, χωρίς ωστόσο να είναι ακριβής ο αριθμός. Η εργαζόμενη στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων στην Κεντρική Μακεδονία, Ζωή Ιωακειμίδου, δεν μπορεί, όπως λέει να δώσει ερμηνεία στο γεγονός της μικρής συμμετοχής στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του covid, παρότι θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. «Δεν έχω ακριβή νούμερα, καθώς τα στοιχεία εστάλησαν από το δήμο στο υπουργείο, ωστόσο έχω μια εικόνα από του συναδέλφους. Προσωπικά εμβολιάστηκα, κυρίως για τη δική ,ου προστασία αλλά και των ανθρώπων που καλούμαι να φροντίσω στο σπίτι η το νοσοκομείο» επισημαίνει η ίδια, ενώ σημειώνει ότι είναι σεβαστή και η επιθυμία κάποιων να μην κάνουν το εμβόλιο, υπό την έννοια πως ο καθένας έχει δικαίωμα να επιλέξει τι είναι καλύτερο για τον ίδιο, αλλά υπό τις συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία δεν θα έπρεπε να υπάρχει άλλη επιλογή.

Μικρή είναι συμμετοχή των εργαζομένων στη συγκεκριμένη δομή και στο δήμο Παύλου Μελά, καθώς υπολογίζεται ότι από τα 18 άτομα δεν έχουν εμβολιαστεί ούτε οι μισοί. H  αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής , Χαρά Αμανατίδου σημειώνει ότι θα έπρεπε να έχουν ήδη εμβολιαστεί όλοι, καθώς το συγκεκριμένο προσωπικό προβλέφθηκε να ενταχθεί στην πρώτη φάση, επειδή είναι αυξημένος ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού. Πρόκειται, όπως λέει, για παροχή υπηρεσιών σε ευπαθείς πολίτες, ανήμπορους, ηλικιωμένους και χρόνια ασθενείς, ωστόσο σημειώνει πως «δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε κανέναν».

Υπενθυμίζεται ότι μέσω των δομών του «Βοήθεια στο Σπίτι» εξυπηρετούνται πάνω από 75.000 άνθρωποί σε όλη την Ελλάδα ακόμη και την περίοδο της καραντίνας, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται διαρκώς.

Στους 332 δήμους της χώρας λειτουργούν συνολικά 880 δομές, στις οποίες υπηρετούν συνολικά 4.000 εργαζόμενοι, 2.900 εξ αυτών υπηρετούσαν ήδη στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και οι υπόλοιποι 1.100 προέρχονται από άλλες υπηρεσίες.

Πηγή: makthes.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement