Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου

Αλτσχάιμερ: «Περίπατος Μνήμης» στον Εύοσμο

Θα διοργανωθεί την Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, σις 5:30 το απόγευμα την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer

«Περίπατος Μνήμης» στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer στις 5:30 το απόγευμα.

Τον «Περίπατο Μνήμης» θα ηγηθεί ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης και διοργανώνεται από τον δήμο Κορδελιού Ευόσμου διά της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας – Δημόσιας Υγείας ΚΕΠ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών.

Η διαδρομή θα ξεκινήσει από την οδό Αριστοτέλους και οι συμμετέχοντες θα περπατήσουν στην οδό Τρίτση.

Η 21Η Σεπτεμβρίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer, με σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη ομώνυμη νόσο, την αφύπνιση και ενεργοποίηση της Πολιτείας, αλλά και την καταπολέμηση του στίγματος για την ομώνυμη νόσο.

Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης. Ο όρος «άνοια» αφορά στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, καταρχήν της μνήμης και ακολούθως του λόγου, της κρίσης και συνολικά της προσωπικότητας.

Σύμφωνα με στατιστικές σήμερα, υπάρχουν πάνω από 200.000 ασθενείς στην Ελλάδα και 50.000.000 παγκοσμίως, ενώ από τη νόσο προσβάλλονται το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 25% άνω των 85. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι στο μέλλον ο αριθμός των ατόμων με άνοια θα αυξηθεί δραματικά. Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (AlzheimerHellas) εκτιμά ότι αριθμός τους στην χώρα μας θα φθάσει στους 354.000 το 2050.

Ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας ΚΕΠ κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή καιη Πρόεδρος της ΠανελλήνιαςΟμοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, Νευρολόγος/Ψυχίατρος, τ. Καθηγήτρια Νευρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μάγδα Τσολάκη, απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση σε όλους- δημότες μας και μη- να συμμετέχουν στον «Περίπατο Μνήμης» και στην μετέπειτα ετήσια ενημερωτική εκδήλωση επί της οδού Α. Τρίτση.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων για τις τελευταίες εξελίξεις για το σοβαρό ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα της ΑΝΟΙΑΣ, η μετάδοση μηνυμάτων αγάπης και ελπίδας προς κάθε ενδιαφερόμενο και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των πασχόντων και κυρίως των συνοδών τους και των οικογενειών τους, οι οποίοι επωμίζονται το δυσβάστακτο ψυχολογικό, σωματικό και οικονομικό αγώνα.

Επειδή ο τόπος διεξαγωγής της εκδήλωσης δεν είναι εύκολα προσβάσιμος στους κατοίκους της Κοινότητας Ελευθερίου Κορδελιού και Διαλογής, η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας ΚΕΠ, θα εξυπηρετήσει με 2 λεωφορεία, με το εξής δρομολόγιο και με στάσεις από τις εκκλησίες ΔΙΑΛΟΓΗ: ΥΨΩΣΗ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ώρα 4.30μμ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ώρα 4.45μμ

ΚΟΡΔΕΛΙΟ: ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ώρα 4.55μμ

Πρόγραμμα εκδήλωσης 5.30μμ συγκέντρωση στο χώρο και έναρξη του «Περιπάτου Μνήμης»

6/00μμ έναρξη εκδήλωσης (στο χώρο έμπροσθεν του ΚΕΠ οδού Ολυμπιάδος) Χαιρετισμοί Δημάρχου κ. Κλεάνθη Μανδαλιανού Υφυπουργού Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη Αντιπεριφερειάρχη Υγείας κ. Χρήστου Μήττα Αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας- Δημόσιας Υγείας ΚΕΠ κ. Φωτεινής Πεσματζόγλου Δεβετζή

Ομιλία με θέμα «ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΣΟ ALZHEIMER» από την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, Νευρολόγο/Ψυχίατρο, τ. Καθηγήτρια Νευρολογίας του ΑΠΘ κ. Μάγδα Τσολάκη

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement