Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου

Κορδελιό: Με θέατρο πέφτει η αυλαία του Φεστιβάλ «Ταράτσα στα Δυτικά»

Published

on

Μια εκπληκτική παράσταση περιμένει μικρούς και μεγάλους στο Πολυλειτουργικό Κέντρο

Με τη θεατρική παράσταση «Γης Αερικά» που παρουσιάζεται για δεύτερη ημέρα στην ταράτσα του Πολυλειτουργικού Κέντρου «Θέατρο Οδού Μοναστηρίου» (οδός Παρατσίκογλου και Χρυσ. Σμύρνης γωνία, Ελευθέριο Κορδελιό – Είσοδος από Μοναστηρίου), ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου στις 21.00 το 1ο Φεστιβάλ «Ταράτσα στα δυτικά», που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου.

Ξεδιπλώνοντας επί σκηνής τα διαχρονικά στοιχεία της λαϊκής μας παράδοσης, η νέα της παραγωγή της Ομάδας Enigma – σε σύνθεση κειμένων και δραματουργική επεξεργασία Αστερόπης Χαριτίδου και σκηνοθεσία Κυριάκου Δανιηλίδη – ζωντανεύει την κοινή ιστορική μνήμη μέσα από λαϊκούς θρύλους, με τρόπο σύγχρονο και δυναμικό.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με τηλεφωνική κράτηση στο: 2310771033 (ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00πμ – 14.00μμ), ενώ αντί εισιτηρίου όσοι το επιθυμούν μπορούν να προσφέρουν προαιρετικά τρόφιμα και φάρμακα για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Φαρμακείου του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Στην παράσταση παρακολουθούμε τρεις διαφορετικές ηρωίδες: την Τρισεύγενη από το ομώνυμο έργο του Κωστή Παλαμά, την Ηλιογέννητη από το ομώνυμο έργο του Ηλία Βουτιερίδη και τη Σμαράγδα από το έργο Πρωτομάστορας του Νίκου Καζαντζάκη, που στηρίζεται στο δημοτικό ποίημα “Το Γεφύρι της Άρτας”. Τρεις ηρωίδες που θυμίζουν αερικά λαϊκών θρύλων, με ιστορίες παράλληλες και κοινή μοίρα. Μέσα από τους διαλόγους των έργων βλέπουμε να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας, ένα κομμάτι δικό μας, ένα κομμάτι τόσο παλιό και τόσο σύγχρονο μαζί, ένα κομμάτι Ελλάδας. Με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης για ελευθερία και ανεξαρτησία, επιλέγουμε έργα της “Γενιάς του 1880” σε μια παράσταση που ταξιδεύει μέσα στη λαϊκή μας παράδοση.

Πριν 200 χρόνια πραγματώθηκε μια τεράστια προσπάθεια δημιουργίας εθνικής ενότητας, συνείδησης, και ομοψυχίας. Από αυτή την προσπάθεια δε θα μπορούσε να λείπει το θέατρο. Η δυσκολία που αντιμετώπισε το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος ήταν στο να βρει την συνέχεια της ιστορίας. Την σύνδεση με το πριν, με το παρελθόν, με την ρίζα. Πώς να γεφυρώσει κάποιος τα 2500 χιλιάδες χρόνια που μεσολαβούν από τον Περικλή στον Κολοκοτρώνη; Την απάντηση έδωσαν οι θεατρικοί συγγραφείς του 19ου αιώνα και ήταν απλή. Μέσα από την παράδοση. Μέσα από την κοινή μνήμη.

Το κίνημα του Ρωμαίικου Συμβολισμού όπως είναι γνωστό, υιοθετεί ως συνδετικό ιστό τα παραδοσιακά και λαογραφικά στοιχεία του τόπου. Δημοτικά τραγούδια, θρύλοι, λαϊκά παραμύθια, δοξασίες, ήθη, έθιμα, όλα επιστρατεύτηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως υλικό για τα θεατρικά έργα, φέρνοντας τους ανθρώπους από το χθες στο σήμερα. Μέσα στον πυρήνα της Νεοελληνικής Παράδοσης υπήρχαν πάντα τα σπέρματα των αρχαιοελληνικών μύθων, οι αξίες, η ψυχή, η ιστορική διαδρομή ενός λαού μέσα στο χρόνο.

Η παράσταση, όπως και όλες οι εκδηλώσεις του 1ου Φεστιβάλ “Ταράτσα στα δυτικά”, πραγματοποιούνται τηρουμένων όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού covid-19.

Σημειώνεται ότι : -Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, τόσο κατά την είσοδο και έξοδο από το κέντρο, όσο και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

-Η εκδήλωση είναι αποκλειστικά για καθήμενους.-Οι πόρτες για την είσοδο του κοινού ανοίγουν μιάμιση ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

-Η είσοδος και η έξοδος του κοινού γίνεται τμηματικά για αποφυγή συνωστισμού, τηρουμένων των αποστάσεων ασφαλείας του 1,5 μέτρου.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement