Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου

Μανούκα: «Είμαστε έτοιμοι να διοικήσουμε από την πρώτη ημέρα»

Η υποψήφια δήμαρχος και επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί στην Ανάπτυξη του Ελευθερίου Κορδελιού-Ευόσμου»

«Είμαστε έτοιμοι να διοικήσουμε από την πρώτη ημέρα» δηλώνει η Μαρία Μανούκα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής».

Η υποψήφια δήμαρχος και επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί στην Ανάπτυξη του Ελευθερίου Κορδελιού-Ευόσμου», σημειώνει ότι έχει ήδη συγκροτήσει μια δυνατή ομάδα με την οποία δουλεύει για την επόμενη ημέρα του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, προωθώντας λύσεις σε όλα τα μείζονα ζητήματα που έχουν μείνει πίσω.

Επίσης, δηλώνει πως δεν έχει στη φαρέτρα της μαγικές λύσεις, αλλά τονίζει πως με δουλειά, σχέδιο και αποφασιστικότητα μπορούν να βγουν από το τέλμα πολλά προβλήματα σε Κορδελιό και Εύοσμο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

-Μπήκατε από την αρχή δυναμικά στην προεκλογική κούρσα για το δήμο Κορδελιού – Ευόσμου και παρότι δεν έχετε εμπειρία από την Τ.Α δηλώσατε πρόσφατα ότι «είμαστε έτοιμοι να διοικήσουμε από την πρώτη μέρα». Δεν είναι ίσως υπερβολική αυτή η θέση, δεδομένου ότι είναι ένας δήμος με πολλά προβλήματα και πολλές απαιτήσεις;

«Ασφαλώς ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου έχει πολλά προβλήματα και ταυτόχρονα πολλές απαιτήσεις από τη δημοτική αρχή. Ωστόσο, στην προσωπική και επαγγελματική μου διαδρομή έχω μάθει να πορεύομαι με σχέδιο και οργάνωση. Αυτά τα δυο χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με το προεκλογικό μας πρόγραμμα το οποίο είναι έτοιμο και το γνωστοποιούμε στους συνδημότες μας μέσω των συνεχόμενων δράσεων που υλοποιούμε, αλλά και την αξιόλογη ομάδα των υποψηφίων που πλαισιώνουν το συνδυασμό μου, μου δίνουν το δικαίωμα να λέω δημόσια ότι είμαστε έτοιμοι να διοικήσουμε από την πρώτη ημέρα.

Και είμαστε έτοιμοι, γιατί βιώνουμε τα ζητήματα που απασχολούν τους συνδημότες μας, γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για κάθε ένα από αυτά και πώς να το φέρουμε εις πέρας ώστε να είμαστε χρήσιμοι προς τους συνδημότες μας και αποτελεσματικοί ως προς την άσκηση διοίκησης».

-Όλους αυτούς τους μήνες χαρτογραφείτε περιοχές σε Κορδελιό και Εύοσμο και διαρκώς συνομιλείτε με πολίτες. Αν αύριο είστε η νέα δήμαρχος ποια είναι τα πρώτα τρία πράγματα με τα οποία θα ασχοληθείτε γιατί πιστεύετε ότι έχουν μείνει πίσω;

«Ασφάλεια, σχολική στέγη και καλύτερη οργάνωση των διοικητικών υπηρεσιών. Είναι τρία πεδία στα οποία ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου χωλαίνει.

Η ασφάλεια είναι ζήτημα κοινωνικής ανάγκης. Στο πλαίσιο αυτό, άμεση προτεραιότητά μας είναι να θεσπίσουμε αντιδημαρχία Ασφάλειας, η οποία θα έχει υπό την ευθύνη της και τη δημοτική αστυνομία, με στόχο τη διαρκή συνεργασία δήμου και Ελληνικής Αστυνομίας. Οφείλουμε να ξεριζώσουμε το αίσθημα ανασφάλειας που έχει κυριεύσει τους κατοίκους των περιοχών μας.

Η σχολική στέγη αποτελεί διαρκή “πληγή” για τον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου. Για το λόγο αυτόν από 1η Ιανουαρίου 2024 προχωρούμε στην τακτική συντήρηση των σχολείων, στη στήριξη όλων των σχολικών μονάδων σε ζητήματα υλικοτεχνικής υποδομής και φυσικά στην απόδοση του 100% της χρηματοδότησης που λαμβάνει ο δήμος για τα σχολεία, με ειδική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για επιπλέον χρηματοδότηση εφόσον χρειάζεται.

Τέλος, είναι αδήριτη ανάγκη να αναδιοργανώσουμε τις δημοτικές μας υπηρεσίες ώστε να είναι πιο αποδοτικές και πιο φιλικές προς τον δημότη. Θα το καταφέρουμε με τη λειτουργία ενός εσωτερικού γραφείου για την αντιμετώπιση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων της καθημερινότητας, που θα συνοδεύεται από τον εκσυγχρονισμό και την αναδιάταξη των δημοτικών υπηρεσιών με σκοπό την ορθολογικότερη αξιοποίηση του στελεχιακού μας δυναμικού.

Αν και ζητήσατε τις τρεις προτεραιότητές μου, θέλω να κάνω ειδική αναφορά στη μέριμνα που θα επιδείξουμε για τα ΑμεΑ και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η φροντίδα που επιδεικνύει ένας δήμος στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη είναι η αντανάκλαση της κοινωνικής ευαισθησίας που τον διακρίνει. Στο πλαίσιο αυτό προσανατολιζόμαστε στην αναβάθμιση των κοινωνικών δομών και την εφαρμογή στην πράξη του συνθήματος “κανένας μόνος”, μέσω της δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας και φροντίδας αστέγων και απόρων».

-Ένα από τα μείζονα ζητήματα στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως όμως στο Κορδελιό είναι η δυσοσμία. Έγιναν πολλές προσπάθειες από το πανεπιστήμιο και την ΠΚΜ, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Αν η σημερινή διοίκησε απέτυχε να δώσει λύση, εσείς πως θα πείσετε τους πολίτες ότι θα το καταφέρετε;

«Το ζήτημα είναι χρόνιο. Οι συνδημότες μας ακούνε για λύσεις που θα δοθούν, αλλά αυτές δεν βρίσκονται ποτέ, με αποτέλεσμα το πρόβλημα της δυσοσμίας να είναι έντονο κυρίως στο Κορδελιό.

Δεν έχω μαγικές λύσεις, ούτε μπορώ να δεσμευθώ ότι από 1η Ιανουαρίου του 2024 το πρόβλημα θα πάψει να υφίσταται. Ωστόσο, υπόσχομαι ότι θα εργαστούμε για την εξεύρεση μιας γραμμής ισορροπίας, που θα μας οδηγήσει στην εξεύρεση μιας μόνιμης και βιώσιμης λύσης. Σχεδιάζουμε, για παράδειγμα, τη δημιουργία και εγκατάσταση σταθμών μέτρησης ποιότητας της ατμόσφαιρας μέσω ευρωπαϊκών πόρων, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Επειδή αποστρέφομαι τις εύκολες και ανέξοδες υποσχέσεις θα αρκεστώ σε αυτό, διαβεβαιώνοντας σας ότι μαζί με τους συνεργάτες μου μελετούμε προσεκτικά όλες τις κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε, απέναντι σε ένα μείζον ζήτημα που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας».

-Ποια θεωρείτε ότι είναι τα χαρακτηριστικά του προφίλ σας και του προγράμματός σας που ξεχωρίζουν και τα οποία μπορούν να κερδίσουν τους πολίτες, ώστε να σας εμπιστευτούν, έναντι του νυν δημάρχου, αλλά και των άλλων υποψηφίων;

«Οραματίζομαι ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου να είναι εξωστρεφής, με ισχυρή τοπική οικονομία και περήφανη τοπική κοινωνία. Αυτό που διατρανώνω είναι ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με διαπιστώσεις, αλλά με σχέδιο, αποφασιστικότητα, θέληση και κυρίως διεκδίκηση. Ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου χρειάζεται δήμαρχο με τόλμη και όχι “καλό παιδί” ή “yes men” που σκύβει μοιρολατρικά το κεφάλι, αποδεχόμενος ότι του επιβάλλει η κεντρική εξουσία. Με λίγα λόγια, ο δήμος μας δεν έχει την πολυτέλεια χρόνου να βλέπει τις ευκαιρίες να περνούν, ούτε να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί μεταθέτοντάς τα στον επόμενο. Είμαστε ο δεύτερος σε πληθυσμό δήμος της Βόρειας Ελλάδας και απαιτούμε τον σεβασμό που μας αναλογεί».

-Σας προβληματίζει το γεγονός ότι τη μάχη του προσεχούς Οκτωβρίου για τη διεκδίκηση του δήμου θα τη δώσετε ανάμεσα σε αρκετούς υποψηφίους, με τους περισσότερους να απευθύνονται στο ίδιο ακροατήριο;

«Ο συνδυασμός μας “Μαζί στην Ανάπτυξη του Ελευθερίου Κορδελιού-Ευόσμου” είναι μια ανεξάρτητη, πολυσυλλεκτική και αδέσμευτη δημοτική κίνηση που δεν ποδηγετείται από κανένα κόμμα.

Συνομιλούμε με την κοινωνία για την κοινωνία, σε αυτήν απευθυνόμαστε και σε αυτήν καταθέτουμε τον προγραμματικό μας λόγο.

Ζητούμε από τους συνδημότες μας να μας δώσουν τη δύναμη να ασκήσουμε διοίκηση γιατί μπορούμε να προσφέρουμε λύσεις και όχι γιατί προερχόμαστε από τη μια ή την άλλη πολιτική παράταξη.

Σε τελική ανάλυση, τα προβλήματα του δήμου δεν έχουν χρώμα, αλλά αφορούν το σύνολο των τοπικών κοινωνιών. Αισιοδοξώ ότι ο αγώνας που δίνουμε για την πρόοδο, την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου μας, θα δικαιωθεί. Όχι για εμάς, αλλά για τους χιλιάδες συνδημότες μας οι οποίοι εναποθέτουν πάνω μας την ελπίδα και την προσμονή για τις καλύτερες ημέρες που δικαιούνται».

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement