Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου

Στη Δυτ.Θεσσαλονίκη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας – Το μήνυμά της Κ.Σακελλαροπούλου

Επισκέφτηκε δομές της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως

Μήνυμα υπέρ της ενδυνάμωσης της κοινωνική αλληλεγγύης έστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία επισκέφθηκε κοινωνικές δομές της Μητρόπολης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως και συναντήθηκε με εθελόντριες οι οποίες ετοιμάζουν γεύματα για τα συσσίτια, τα οποία σε όλη την περιοχή που καλύπτει η Μητρόπολη ανέρχονται σε 8.000 κάθε μέρα.

   «Αυτό που είδα σήμερα και είναι πάρα πολύ συγκινητικό είναι η αλληλεγγύη, η προσφορά προς τον πλησίον, κι εδώ έχει κανείς σε μια μικρογραφία το απόλυτο παράδειγμα», είπε η κυρία Σακελλαροπούλου απευθυνόμενη στις εθελόντριες.

   Επισήμανε το γεγονός ότι οι εθελόντριες προσφέρουν ανιδιοτελώς τον χρόνο τους και τη στοργή τους σε όσους έχουν ανάγκη και τόνισε πως ο χαρακτηρισμός που τους ταιριάζει είναι «διακόνισσες της αγάπης». «Βάζετε μαζί και το περίσσευμα της καρδιάς σας. Λειτουργώντας σαν μητέρες, αδελφές, συγγενείς, φίλες όσων σιτίζονται στις δομές της Μητρόπολης, τους χαρίζετε, μαζί με το ζεστό γεύμα, το ενδιαφέρον, τη συμπάθεια, την καλοσύνη σας και τους κάνετε να γευτούν τη θέρμη της αλληλεγγύης. Γι’ αυτό και τα όσα κάνετε εδώ δεν μας συγκινούν απλώς, μας παρακινούν και μας εμπνέουν. Είναι πολύ σημαντικό να δείχνουμε όλοι την αλληλεγγύη μας ο ένας για τον άλλον, να είμαστε εκεί ο ένας για τον άλλον, την ώρα που θα τον χρειαστεί, γιατί ο καθένας μπορεί να βρεθεί σε στιγμή ανάγκης», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

   Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στους ιερείς που συντονίζουν τη φιλανθρωπική δράση στις ενορίες, λέγοντας ότι είναι «σημαιοφόροι της συμπόνιας, αχθοφόροι του καλού, εκείνοι που, πάντοτε παρόντες, μεριμνούν για την ανακούφιση των συνανθρώπων μας», και σημείωσε πως εθελόντριες και κληρικοί, υπό την καθοδήγηση του Μητροπολίτη Βαρνάβα, έχουν καταστήσει τη Μητρόπολη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως «υπόδειγμα αθόρυβης και ουσιαστικής υπηρεσίας προς τον πλησίον».

   Τόνισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης ζουν οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, εργαζόμενοι, άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αλλά είναι και μια περιοχή με μεγάλη δυναμική, καθώς ο Δήμος Ελευθερίου Κορδελιού είναι ο πολυπληθέστερος μετά τον Δήμο Θεσσαλονίκης κι έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά νεολαίας.

   Για την εκδήλωση της αλληλεγγύης είπε ότι βοηθάει και το γεγονός ότι στη Δυτική Θεσσαλονίκη εγκαταστάθηκαν αρκετοί πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία που γνώρισαν τι σημαίνει ανάγκη. Οι πρόσφυγες αυτοί στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία, στη Θράκη και σε άλλα μέρη της Ελλάδας ζωντάνεψαν τις περιοχές που εγκαταστάθηκαν και έδωσαν ώθηση στη χώρα σε όλα τα επίπεδα, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

   «Οι εθελόντριες κρατάνε όρθια την αγάπη και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου», είπε ο Μητροπολίτης Βαρνάβας.

   Η κυρία Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε κοινωνικές δομές της Μητρόπολης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως μετά από πρόσκληση του Μητροπολίτη Βαρνάβα, με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την ίδρυση της.

   Πρώτος σταθμός της επίσκεψης της ήταν ο ιστορικός ναός του Αγίου Αθανασίου, στον Εύοσμο, ο οποίος κτίστηκε το 1819 και έχουν διατηρηθεί οι εντυπωσιακές τοιχογραφίες του.

   Εκεί την υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Βαρνάβας και ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, Ελευθέριος Αλεξανδρίδης, οι οποίοι την ξενάγησαν στο εσωτερικού του ναού και την ενημέρωσαν για την ιστορία του.

   Σε γειτονικό χώρο, εκεί που ήταν το παλιό νεκροταφείο, τώρα βρίσκονται εγκαταστάσεις των κοινωνικών δομών της Μητρόπολης, γι αυτό και ο Μητροπολίτης παρατήρησε πως “έχουμε ζωή εκ των τάφων.

   Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε την εγκατάσταση του συσσιτίου “Άρτος Ζωής”, συναντήθηκε με εθελόντριες που ετοίμαζαν τα γεύματα και συνομίλησε μαζί τους, ενώ δέχθηκε ως δώρα προϊόντα που ετοιμάζουν οι ίδιες και τα πουλάνε για να ενισχύουν το συσσίτιο.

   Στη συνέχεια επισκέφθηκε το γηροκομείο “Εστία Παπαγεωργίου” όπου τσούγκρισε κόκκινα αυγά και αντάλλαξε ευχές με ηλικιωμένους, τον παιδικό σταθμό “Αναπνοή”, όπου τα μικρά παιδιά της ετοίμασαν συγκινητική υποδοχή με τραγούδια και της πρόσφεραν ζωγραφιές, ενώ είδε και τον ξενώνα ασθενών και συγγενών τους “Το σπίτι των Αγγέλων”.

   Στον συγκεκριμένο ξενώνα καταγράφονται 2.500 διανυκτερεύσεις ετησίως και συνήθως φιλοξενείς συγγενείς καρκινοπαθών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

   Οι εθελόντριες που βοηθούν στις κοινωνικές δομές της Μητρόπολης ανέρχονται σε 1.000.

   Στο γηροκομείο φιλοξενούνται 43 ηλικιωμένοι.

   Πέρα από τα συσσίτια η Μητρόπολη προσφέρει πρωινό για 200 παιδιά.

   Ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Ελευθέριος Αλεξανδρίδης συνεχάρη τις εθελόντριες και τη Μητρόπολη για το έργο που προσφέρουν και δήλωσε πως ο Δήμος θα είναι πάντα στο πλευρό τους με όποιον τρόπο μπορεί.

   Μετά από τις κοινωνικές δομές η κυρία Σακελλαροπούλου μετέβη στο Επισκοπείο όπου την υποδέχθηκαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου (πρόεδρος της ΚΕΔΕ), Νεάπολης-Συκεών Σίμος Διανιηλίδης, Δέλτα Γερακίνα Μπισμπινά, Κορδελιού- Ευόσμου Ελευθέριος Αλεξανδρίδης, Πυλαίας- Χορτιάτη Ιγνάτιος Καιτεζίδης, Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης, και ο πρύτανης Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας Σταμάτης Αγγελόπουλος.

   Το βράδυ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί σε δείπνο που παραθέτει ο Μητροπολίτης Βαρνάβας και θα πάρουν σε αυτό μέρος 570 εθελόντριες που βοηθούν στα συσσίτια.

    Επίσκεψη στα Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζέιτενλικ

   Η κυρία Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε επίσης τα Συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ, όπου την υποδέχθηκε ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Αθανάσιος Γαρίνης, και στρατιωτικό άγημα επέδωσε τιμές.

   Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι και ακολούθησαν ενός λεπτού σιγή, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και ενημέρωση της για τα Συμμαχικά Κοιμητήρια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement