Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου

Το Δ.Σ. Κορδελιού-Ευόσμου κατά του Υφ.Αθλητισμού για το πρόγραμμα «’Αθληση για όλους»: στους 5.000 ανέρχονται οι αθλούμενοι στον δήμο

Καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την άδικη και αντιλαϊκή απόφαση και να εξασφαλίσει την εύρυθμη συνέχιση του Προγράμματος

Στην έκδοση ψηφίσματος κατά της απόφασης του Υφυπουργείου Αθλητισμού να μην χρηματοδοτήσει τα Προγράμματα “Άθληση για Όλους” για την περίοδο 2021 – 2022, προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Κορδελιού Ευόσμου.

Με το ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά την άμεση ανάκληση της  απόφασης που ουσιαστικά καταργεί τον ιστορικό θεσμό, διαταράσσοντας την αθλητική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα και στερώντας από τους χιλιάδες αθλούμενους το δικαίωμα στην άθληση, μέσω των προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού.

Κατά τη χθεσινή  (2/9/2021) συνεδρίαση του σώματος τονίστηκε πως η άδικη και αιφνιδιαστική αυτή απόφαση, παραμονές της έναρξης της νέας αθλητικής περιόδου, αποτελεί τεράστιο πλήγμα για τα αθλητικά δρώμενα του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου -ο οποίος είναι ο πρώτος  πανελλαδικά στην υλοποίηση προγραμμάτων “Άθληση για Όλους” – και τους περίπου 5000 αθλούμενους του Δήμου, οδηγώντας ταυτόχρονα στην ανεργία 1.142 Καθηγητές Φυσικής Αγωγής σε όλη τη χώρα.

 Σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός έχει αποστείλει στις 26 Αυγούστου έγγραφο προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, με το οποίο ζητά από το Υφυπουργείο να προχωρήσει στην  έγκριση των θέσεων των γυμναστών και στη συνέχιση χρηματοδότησης των προγραμμάτων, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίησή τους.

 Αναλυτικά το ψήφισμα  έχει ως εξής:

            “Η απόφαση του Υφ. Αθλητισμού να μην χρηματοδοτήσει για την τρέχουσα περίοδο 2021 – 2022 τα Προγράμματα “Άθληση για Όλους” (Π.Α.γ.Ο.) με την “πρόφαση”  του ανασχεδιασμού και αναδιαμόρφωσης των προγραμμάτων, αποτελεί επί της ουσίας κατάργηση ενός ζωτικού ιστορικού θεσμού, ο οποίος επί 40 ολόκληρα χρόνια αποτελεί ουσιαστική κοινωνική επένδυση, καθιστώντας το κοινωνικό αγαθό της  άθλησης δικαίωμα για όλους τους πολίτες.

            Η συγκεκριμένη απόφαση στερεί από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών και ιδίως των ειδικών ομάδων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εγγραφούν σε ιδιωτικά γυμναστήρια, το ιερό και αναφαίρετο δικαίωμα στην άθληση, στη συμμετοχή και κατ΄ επέκταση στην υγεία και σωματική ευεξία, που  μόνο ο αθλητισμός εξασφαλίζει.

            Επικαλούμενο λόγους “διαφάνειας, αποτελεσματικότητας, ελέγχου και αξιολόγησης” ενός πετυχημένου πρώτιστα κοινωνικού, και αθλητικού θεσμού που όλες αυτές τις δεκαετίες αποτελεί ευεργετική διέξοδο για τις τοπικές κοινωνίες και έχει αξιολογηθεί θετικά από τους ίδιους τους πολίτες, το αιτιολογικό της απόφασης δημιουργεί τεράστια ερωτήματα, ειδικά σε αυτήν τη περίοδο που η παρατεταμένη οικονομική κρίση και η πανδημία επιτείνουν τα αδιέξοδα και δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης  και έκρηξης των κοινωνικών προβλημάτων και των κοινωνικών ανισοτήτων.

            Η ανακοίνωση για τη μη χρηματοδότηση των Π.Α.γ.Ο. της φετινής αθλητικής περιόδου από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.), παραμονές μάλιστα της έναρξής της, είναι πράξη τουλάχιστον οξύμωρη και αιφνιδιαστική, τη στιγμή που το οργανωτικό πλαίσιο των προγραμμάτων έχει ήδη ανασχεδιαστεί και αναδιαμορφωθεί μόλις πρόσφατα (ΦΕΚ 461/Β/ 14.02.2020) από τον ίδιο τον Υφυπουργό!

            Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου κατέχοντας ρόλο πρωταγωνιστή στα αθλητικά δρώμενα πανελληνίως τις τελευταίες δύο δεκαετίες, όντας ο πρώτος Δήμος σε όλη τη χώρα στην υλοποίηση Π.Α.γ.Ο., αναπτύσσει υποδειγματικά και συντονισμένα ένα μεγάλο και στοχευμένο αθλητικό προγραμματισμό, που πληροί όλες τις προδιαγραφές, τις οποίες προτάσσει σήμερα η Γ.Γ.Α. ως “πλαίσιο επιβεβλημένης και αναγκαίας αναδιάταξης” το οποίο οφείλουν να ακολουθήσουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης!

            Ένας Δήμος που μέσα από τα Προγράμματα “Άθληση για Όλους”, – 215 στο σύνολό τους  (αριθμός που μας κατατάσσει πρώτους σε όλη την Ελλάδα)- δίνει διέξοδο σε 4.000 πολίτες όλων των ηλικιών, υλοποιώντας τμήματα άθλησης για την προσχολική, παιδική, εφηβική ηλικία, για ενήλικες και για την τρίτη ηλικία, ενώ αναπτύσσει πρότυπα σε πανελλήνιο επίπεδο ειδικά προγράμματα άθλησης και αποκατάστασης για 600 δημότες συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων (ασθενείς χρόνιων παθήσεων, άτομα με αναπηρίες) στο φάσμα όλων των ηλικιών. Όλες οι παραπάνω δράσεις απευθύνονται σε στοχευμένες πληθυσμιακές ομάδες εδώ και πολλά χρόνια, αναιρώντας το επιχείρημα του Υφυπουργού, το οποίο είναι ατυχές και εξωπραγματικό.

            Αποδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο της αθλητικής του δυναμικής και ανταποκρινόμενος με  αυξημένα αντανακλαστικά στις ανάγκες των αθλουμένων, ο Δήμος μέσω των αθλητικών του προγραμμάτων ανταποκρίθηκε επιτυχώς στα νέα δεδομένα που σηματοδότησε η πανδημία, με ευέλικτη προσαρμογή στο νέο καθεστώς των περιοριστικών μέτρων που τέθηκε σε ισχύ σε όλη τη χώρα. Ακόμη και όταν όλες οι αθλητικές δραστηριότητες ήταν σε παύση, ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου έδωσε διέξοδο στα αδιέξοδα του εγκλεισμού για εκατοντάδες αθλούμενους, συνεχίζοντας τα αθλητικά του προγράμματα εξ αποστάσεως μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες, πραγματοποιώντας ένα ψηφιακό άλμα και στηριζόμενος αποκλειστικά στις δικές του δυνάμεις, χωρίς καμία υποστήριξη.

            Παράλληλα με την επαναλειτουργία και το σταδιακό άνοιγμα των αθλητικών δραστηριοτήτων ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου προχώρησε ένα βήμα πιο μπροστά, με την ανάπτυξη έξυπνων ψηφιακών εφαρμογών για την ελεγχόμενη πρόσβαση κοινού στα δημοτικά γυμναστήρια και τη διαχείριση μητρώου μελών, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός του κοινού και να τηρηθεί το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο κάθε φορά στα προγράμματα «Άθληση για όλους».

            Κατά το διάστημα επανεκκίνησης του αθλητισμού, συνεχίστηκαν οι δραστηριότητες με την υπαίθρια άσκηση, τα καλοκαιρινά αθλητικά προγράμματα για τα παιδιά και τις ακαδημίες, τηρώντας και διασφαλίζοντας αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Επειδή με την απόφαση για τη μη χρηματοδότηση των Προγραμμάτων “Άθληση για Όλους” επί της ουσίας μπαίνει λουκέτο στις δημοτικές αθλητικές δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν μέχρι σήμερα χιλιάδες πολίτες

Επειδή ο αθλητισμός είναι αναφαίρετο δικαίωμα για όλους και όχι προνόμιο και πολυτέλεια για τους λίγους

Επειδή τα επιχειρήματα περί της δημιουργίας νέου πλαισίου ανασχεδιασμού και αναδιαμόρφωσης των Προγραμμάτων (Π.Α.γ.Ο) είναι τουλάχιστον άστοχα και εξωπραγματικά

Επειδή 1.142 Καθηγητές Φυσικής Αγωγής σε όλη τη χώρα θα βρεθούν πλέον αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας

Καλούμε την κυβέρνηση

Να αποσύρει άμεσα την άδικη και αντιλαϊκή αυτή απόφαση και να εξασφαλίσει την εύρυθμη συνέχιση του Προγράμματος, ώστε τη νέα αθλητική χρονιά να μη διαταραχθεί η αθλητική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα και οι χιλιάδες ωφελούμενοι των Προγραμμάτων “Άθληση για Όλους” να μη στερηθούν το δικαίωμα στην άθληση, με άμεση έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την έγκριση των θέσεων Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής που θα στελεχώσουν τη λειτουργία τους και την έγκριση επιχορήγησης των τμημάτων που θα υλοποιηθούν από τους φορείς.

Την ώρα που σε όλες τις  ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες η άθληση συνταγογραφείται, συνδεόμενη άρρηκτα ως  αναπόσπαστο μέρος της πρωτοβάθμιας πρόληψης και της προαγωγής της δημόσιας υγείας, η οικονομική υποστήριξη των προγραμμάτων πρέπει τουλάχιστον να θεωρείται όχι μόνο δεδομένη αλλά επιβεβλημένη”.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement