Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου

Το σχέδιο του δήμου Κορδελιού Ευόσμου για Αστυνομικό Τμήμα και Πυροσβεστικό Σταθμό

Τι προβλέπει το σχέδιο της δημοτικής αρχής που παρουσιάστηκε στον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο και στον υφυπουργό Σταύρο Καλαφάτη.

Σε πυρήνα υπηρεσιών, δημοτικών και κρατικών, ο οποίος θα αποτελείται μεταξύ άλλων από Αστυνομικό Τμήμα, Πυροσβεστικό Σταθμό και Τερματικό Σταθμό του ΟΑΣΘ θέλει να μετατρέψει την περιοχή άνωθεν του περιφερειακού ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου. Πρόκειται για μια έκταση 2,3 στρεμμάτων που είναι στην ιδιοκτησία του δήμου και βρίσκεται στην αριστερή πλευρά επί της οδού Μαιάνδρου (στην άνοδο).

Το μεγαλόπνοο σχέδιο της δημοτικής αρχής παρουσιάστηκε από τον δήμαρχο Κλεάνθη Μανδαλιανό τόσο στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου, όσο και στον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) Σταύρο Καλαφάτη σε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα στο Διοικητήριο.

Ο κ. Θεοδωρικάκος διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την παλαιότητα του κτηρίου όπου τώρα στεγάζεται το Αστυνομικό Τμήμα επί της οδού Νυμφαίου με Κολοκοτρώνη, ανακοινώνοντας ότι εξετάζεται μετά από πρόταση του δημάρχου Κορδελιού Ευόσμου το ενδεχόμενον μεταφοράς του. Τον συντονισμό των υπηρεσιών για να βρεθεί οριστική λύση στο θέμα ανέλαβε ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης. Έτσι, προκρίνεται η ανταλλαγή του κτηρίου και του οικοπέδου, με μεγαλύτερη έκταση κυριότητας του δήμου στην περιοχή άνωθεν του περιφερειακού. Μάλιστα, εκτός από το Αστυνομικό Τμήμα θα μπορεί να φιλοξενεί και μονάδες ειδικών δυνάμεων όπως τα ΜΑΤ. Ο κ. Μανδαλιανός εκτιμά ότι η δημιουργία ενός σύγχρονου Αστυνομικού Τμήματος, σε ένα τόσο στρατηγικό σημείο άμεσης δράσης, θα καλύπτει τόσο όλη την έκταση του δήμου αλλά θα λειτουργεί και ως επιχειρησιακό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή των όμορων δήμων, αυξάνοντας το αίσθημα ασφάλειας σε μεγάλο τμήμα της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Δημιουργία νέου Πυροσβεστικού Σταθμού

Έργο μείζονος σημασία χαρακτηρίζει ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου τη δημιουργία Πυροσβεστικού Σταθμού άνωθεν του Περιφερειακού. Εκτιμά ότι πρόκειται για μία περιοχή, η οποία αφενός θεωρείται λόγω της θέσης της καταλληλότερη από την ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αφετέρου θα σηματοδοτήσει την αναβάθμιση της περιοχής με τη δημιουργία υπηρεσιών κοινωφελούς σκοπού. Η πρόταση του δήμου συζητήθηκε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο του 2021, ωστόσο, καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, η θέση του Πυροσβεστικού Σταθμού στο συγκεκριμένο σημείο δίνει τη δυνατότητα στην Πυροσβεστική να επιχειρεί άμεσα τόσο στον δήμο όσο και στους όμορους δήμους, ενώ βρίσκεται εντός της Ζώνης SEVESO. Στην πρόταση αυτή είναι θετική η διοίκηση της Πυροσβεστικής, όπως προκύπτει από έγγραφο τον περασμένο Σεπτέμβριο του διοικητή αρχιπυράρχου, Νικολάου Αθάνατου προς τον δήμαρχο Κορδελιού Ευόσμου. «H ίδρυση Πυροσβεστικού Σταθμού στην περιοχή του Δήμου σας, συντελεί στην επιχειρησιακή κάλυψη σημαντικού τμήματος του δυτικού πολεοδομικού ιστού, βιομηχανικών εγκαταστάσεων SEVESO, της βιομηχανικής περιοχής Καλοχωρίου αλλά και περιοχών με έντονη μίξη δασικής έκτασης κατοικιών αποφορτίζοντας σημαντικά τον επιχειρησιακό τομέα του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού».

Μεταφορά του Τερματικού Σταθμού Ευόσμου

Στα σχέδια της δημοτικής αρχής είναι και η μεταφορά του Τερματικού Σταθμού Ευόσμου του ΟΑΣΘ, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αντ. Τρίτση και Νυμφαίου, σε οικόπεδο στην περιοχή άνωθεν του περιφερειακού. Μάλιστα, το θέμα έχει τεθεί από τον δήμαρχο Κλεάνθη Μανδαλιανό στον πρόεδρο του ΟΑΣΘ Γιώργο Σκόρδα, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, βλέπει θετικά την πρόταση του δήμου. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή Κορδελιού Ευόσμου με την υλοποίηση αυτής της παρέμβασης δίνεται απάντηση στην ανάγκη σύνδεσης του οικισμού άνωθεν της περιφερειακής, επιλύοντας το πρόβλημα της εξυπηρέτησης των κατοίκων της νεόδμητης περιοχής.

Ο κ. Μανδαλιανός, μιλώντας στη Voria.gr έκανε λόγο για «έργα και υποδομές τα οποία πρέπει να προχωρήσουν για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και σταδιακά να μετατρέψουν τη πόλη σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη». Ο σχεδιασμός του δήμου θα βρεθεί στο επίκεντρο νέας συνάντησης του υφυπουργού Σταύρου Καλαφάτη και του δημάρχου Κλεάνθη Μανδαλιανού.

Πηγή: voria.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement