Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Νέαπολης Συκεών

Απολογισμός των απερχόμενων συμβούλων της «Πόλης Αλλιώς» Μ.Κυπραίου & Γ.Λαθήρα

Published

on

Μετά από θητεία 16 μηνών οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι παραιτήθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο Νεάπολης – Συκεών.

Σε έναν απολογισμό προχώρησαν οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι, Μαρία Κυπραίου και Γιώργος Λαθήρας, που παραιτήθηκαν μετά από θητεία 16 μηνών από το δημοτικό συμβούλιο Νεάπολης – Συκεών. Τις θέσεις τους έλαβαν η Ντία Κεραμειδά και ο Κώστας Χαραλαμπίδης που θα εκπροσωπούν την επόμενη περίοδο την παράταξη «Πόλη Αλλιώς» στα δημοτικά έδρανα.

Σε ανακοίνωση τους, οι δύο απερχόμενοι σύμβουλοι αναφέρουν: «Μετά από μία θητεία 16 μηνών στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Νεάπολης Συκεών, παραιτούμαστε από τις θέσεις των δημοτικών συμβούλων στα πλαίσια της εναλλαγής, η οποία συνιστά βασική αρχή και αφετηριακή λογική της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ αλλά και σαφή προεκλογική μας δέσμευση.

Η εναλλαγή και η ανακλητότητα υποδηλώνουν μια ….αλλιώτικη αντίληψη λειτουργίας των συλλογικών οργάνων και θεσμών, μακριά από την αστική πολιτική των ατομικών φιλοδοξιών και επιδιώξεων, των προσωποπαγών σχημάτων και των επαγγελματιών της πολιτικής. Μια αντίληψη που προκρίνει την δημοκρατική -συλλογική λειτουργία με βάση την γενική συνέλευση, την κατάργηση των ιεραρχιών και της λογικής της ανάθεσης. Μια αντίληψη που βάλλει ευθέως και εμπράκτως κατά του δημαρχοκεντρικού μοντέλου που επικρατεί στην κατ ευφημισμόν τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και κατά του παραγοντισμού και της εξάρτησης από κομματικές ή επιχειρηματικές λογικές και συμφέροντα.

Κατά την διάρκεια της θητείας μας:

  • Συμμετείχαμε ως παράταξη σε όλες τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και καταθέσαμε εκατοντάδες ερωτήσεις –προτάσεις και ψηφίσματα
  • Προκαλέσαμε συζητήσεις σε καίρια ζητήματα που απασχολούν την πόλη και τους κατοίκους της ( Παιδεία, υγεία, συγκοινωνίες, περιβάλλον, σχεδιασμός της πόλης, κοινωνική πολιτική κλπ),αναγνωρίζοντας ως αδυναμία μας την πενιχρή ενασχόληση με τα ζητήματα του αθλητισμού.
  • Ασκήσαμε έντονη αλλά ουσιαστική και εποικοδομητική κριτική στην πολιτική της διοίκησης που χαρακτηρίζεται από την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων σε όλους της τομείς, την ενίσχυση των ελαστικών σχέσεων στους εργαζόμενους του δήμου και την αυταρχική- αντιδημοκρατική λειτουργία της επικοινωνιακής καταιγίδας και των έργων βιτρίνας.
  • Προσπαθήσαμε να συμβάλουμε στην αναβάθμιση και την δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο πρέπει να αποτελεί το βασικό όργανο λειτουργίας του δήμου και όχι διεκπεραιωτικό μηχανισμό υπηρεσιακών εγγράφων και εργαλείο τυπικής επικύρωσης των επιλογών της διοίκησης . Το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί και πρέπει να είναι να είναι χώρος δημοκρατικής αντιπαράθεσης – σύνθεσης και όχι ακροατήριο «φιμωμένων» συμβούλων και ατελείωτων μονολόγων του Δημάρχου.
  • Αναδείξαμε ως κυρίαρχο ζήτημα την πολιτική που ακολουθεί η Διοίκηση του δήμου στην διαχείριση του περιοδικού που εκδίδει αλλά και στην διαχείριση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης που διαθέτει. Το περιοδικό δεν μπορεί να αποτελεί ιδιοκτησία της Διοίκησης και εργαλείο προπαγανδιστικής προβολής της. Γιατί περί αυτού πρόκειται: ουσιαστικός αποκλεισμός της αντιπολίτευσης με ελάχιστη δυνατότητα έκφρασης. Αντίθετα το περιοδικό και τα λοιπά μέσα πρέπει να αποτελούν πλουραλιστική πηγή ενημέρωσης και παρέμβασης των δημοτών-ισσών για τα τεκταινόμενα στο Δημοτικό Συμβούλιο και στον δήμο γενικότερα και να δίνουν τον χώρο και την δυνατότητα στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να παρουσιάζουν τις απόψεις και το έργο τους.
  • Αρνηθήκαμε τα προσφερόμενα προνόμια στους «αιρετούς άρχοντες» για δωρεάν είσοδο στις πολιτιστικές εκδηλώσεις , τα κατά προτεραιότητα τεστ covid ακόμη και την δημοσία δαπάνη κηδεία τους !
  • Υπερασπισθήκαμε τα αιτήματα των εργαζομένων του Δήμου, των εκπαιδευτικών των σχολείων , των σχ, καθαριστριών, των εργαζομένων στα κυλικεία, των μικροεπαγγελματιών της πόλης, των κατοίκων( κυρίως των υποβαθμισμένων γειτονιών) , των προσφύγων και των παιδιών τους, των ανέργων και των φτωχών οικογενειών, των περιβαλλοντικών οργανώσεων , των καλλιτεχνών, άλλων φορέων και των πολιτών του δήμου. Σε αυτούς τους τομείς κατά την γνώμη μας πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα ,ενώ παράλληλα επιβάλλεται να ενθαρρυνθεί με κάθε τρόπο η ενεργός συμμετοχή των πολιτών.
  • Συνεργαστήκαμε με το Σωματείο των εργαζομένων του δήμου, στη διοίκηση του οποίου απευθύνουμε θερμές ευχαριστίες.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τις εργαζόμενες στο Γραφείο του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίες με περισσή ευγένεια και προθυμία μας παρείχαν την απαραίτητη υποστήριξη στο έργο μας.

Πάνω από όλα ευχαριστούμε τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν καθώς και τις συντρόφισσες και του συντρόφους της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ, αυτού του πρωτότυπου και ελπιδοφόρου εγχειρήματος, αφού όλοι και όλες μαζί με ενθουσιασμό και συλλογικό ζήλο φέραμε σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο !

Εννοείται ότι δεν παραιτούμαστε από την συλλογική μάχη για την πόλη, τη ζωή και την κοινωνία που ονειρευόμαστε και συνεχίζουμε …αλλιώς τον αγώνα!

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην Ντία Κεραμειδά και τον Κώστα Χαραλαμπίδη που θα εκπροσωπούν την επόμενη περίοδο την ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ στο δημοτικό συμβούλιο και υποσχόμαστε να συμβάλουμε με την όποια εμπειρία μας στην κοινή προσπάθεια».

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement