Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Νέαπολης Συκεών

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας – Οι δράσεις και η συμμετοχή του Δ.Νεάπολης Συκεών

Με πλούσιο πρόγραμμα δράσης ο δήμος Νεάπολης-Συκεών συμμετέχει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, στο πρόγραμμα του ευρωπαϊκού θεσμού (16- 22.9.2022)

Με το πανευρωπαϊκό φετινό σύνθημα «Συνδυάζω-Μετακινούμαι», ο δήμος Νεάπολης-Συκεών συμμετέχει για πέμπτη συνεχή χρονιά στο θεσμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, έχοντας σχεδιάσει, για μια ολόκληρη εβδομάδα (16- 22.9.2022), ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους, τον συντονισμό των οποίων έχει αναλάβει και φέτος η δημοτική σύμβουλος Ειρήνη Καγιαμπίνη, με την αρωγή των αντιδημαρχιών Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ), των ΚΔΑΠμεΑ, της ΕΔΟΜΑΚ και άλλων φορέων του δήμου και της πόλης.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας πραγματοποιείται κάθε χρόνο, από το 2002, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και αστικής ανάπτυξης, και κατ’ επέκταση για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού αναδεικνύονται μικρές και μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, ικανές να προσφέρουν στους πολίτες τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης σε αυτές (χρήση ποδηλάτου, περπάτημα, κ.λπ.) εξασφαλίζοντάς τους μια πιο ασφαλή και φιλικότερη προς το περιβάλλον καθημερινότητα. 

Μια τέτοια διάκριση πέτυχε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών το 2019, ο οποίος, σε σύνολο 86 συμμετοχών, συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στις έξι καλύτερες πόλεις της χώρας, στην κατηγορία των μεγάλων πόλεων, που βραβεύτηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις σχετικές δράσεις που ανέπτυξαν. Μάλιστα, βραβεύθηκε σε μία ειδική τελετή στην Αθήνα παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Έξυπνη πόλη, με κυρίαρχο στόχο την προστασία 

του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των πολιτών

«Στον δήμο μας υλοποιούμε εδώ και χρόνια έργα και δράσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας, στο πλαίσιο μιας σύγχρονης έξυπνης πόλης, με κυρίαρχο στόχο της την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των πολιτών (ηλεκτροκίνητα υπηρεσιακά οχήματα, αντικατάσταση δημοτικού φωτισμού, ενεργειακή θωράκιση δημοτικών κτιρίων, ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων, δεκάδες χιλιάδες φυτεύσεις, απαλλοτριώσεις, διοικητικές αποβολές καταπατητών και εξαγορές ιδιόκτητων οικοπέδων για να προστεθούν στο δημόσιο κοινόχρηστο χώρο -κόντρα στους καταπατητές και τα συμφέροντα-, προωθώντας ταυτόχρονα μία επιβεβλημένη αλλαγή νοοτροπίας και την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αναγκαίο να δράσει δυναμικά απέναντι σε σημαντικές προκλήσεις σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος και οι υποδομές, και δράσεις. Στόχος μας να καταστήσουμε τις πόλεις μας, πιο ανθρώπινες, πιο πράσινες, πιο υγιείς», σημειώνει ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. 

«Στο πλαίσιο αυτό», προσθέτει, «η πιο γενναία απόφαση που πρέπει να ληφθεί, είναι η μεταφορά της ΔΕΘ στον συγκεκριμένο χώρο που έχει προταθεί στη Σίνδο. Η διατήρηση, άλλωστε, στο κέντρο, μπορεί να χαρακτηριστεί εγκληματική, αν αναλογιστούμε τα στοιχεία που κατατάσσουν τη Θεσσαλονίκη στην τελευταία θέση της Ευρώπης ως προς την αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, με την πυκνή δόμηση και τις κακές συνθήκες κυκλοφορίας να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Η πόλη μας, για να ανασάνει, χρειάζεται πράσινο. Χρειάζεται οργανωμένη αναδάσωση, χρειάζεται ένα μητροπολιτικό πάρκο που θα συνδέει το θαλάσσιο μέτωπο με το περιαστικό δάσος του Σέιχ-Σου και τον μεγάλο αρχαιολογικό και βυζαντινό περίπατο˙ χρειάζεται επέκταση του περιαστικού δάσους με τη δημιουργία ενός «πράσινου πετάλου» που θα λειτουργεί ως προστατευτικός μανδύας και θα συνεχίζει το πράσινο του Σέιχ-Σου έως τη Σίνδο και το Καλοχώρι, ‘‘περνώντας’’ πάνω από τη νέα εξωτερική περιφερειακή οδό, συμπεριλαμβάνοντας τις περιοχές του 424 ΓΣΝ, του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, της Ν. Ευκαρπίας και του ΤΙΤΑΝ. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την υπογείωση του Σιδηροδρομικού Σταθμού και των σιδηροδρομικών γραμμών, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα Γραμμικό Δάσος χιλιάδων στρεμμάτων, ως ‘‘πράσινο έμβολο’’».

Το πρόγραμμα
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:   

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

 • Δράσεις στη φύση // 16:00-20:00
  Βιωματικές εμπειρίες εξωστρέφειας στη φύση (τοξοβολία, ιππασία, περίπατος) με τη συμμετοχή των νέων από τα ΚΔΑΠμεΑ του δήμου Νεάπολης-Συκεών και του Συλλόγου Φίλων Ατόμων με Αναπηρία «αλλάΖΩ»

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

 • Περίπατος-Καθαριότητα στο Δημοτικό Άλσος Συκεών (Δενδροφυτεία) // 10:00-11:00

Με τη συμβολή της αντιδημαρχίας καθαριότητας και του Σ.Κ. Συκεών.

 • Γυμναστική στη φύση // 11:00-12:00 

Με την καθοδήγηση της καθ. Φυσικής Αγωγής Αλεξάνδρας Αναστασιάδου. 

 • «Πάρε το ποδήλατό σου κι έλα…» // 18:00-20:00 

Δράση στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής των Πεύκων (οδός Αρτέμιδος), που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια, και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης Κινητικότητας του Ευρωπαϊκού έργου PE4Trans (Με την επιστημονική υποστήριξη της Ερευνητικής Ομάδας Συστημάτων Μεταφοράς ΑΠΟ).

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ (Γνωρίζω-αισθάνομαι-ζω το Άλσος αλλιώς)

 • Δημοτικό Άλσος Πεύκων (ΔΕΛΑΣΑΛ) // 11:00

-«Προστάτες και προστάτριες του δάσους»: Βιωματικό παιχνίδι ρόλων για παιδιά.

 • Δημοτικό Άλσος Συκεών (Δεντροφυτεία) //  11:00

-«Μουσικές παραμυθοαφηγήσεις στο δάσος»: Διαδραστική μουσική αφήγηση παραμυθιών για παιδιά. 

 • Γιόγκα στη φύση // 18:00-20:00 

-Γνωριμία με τη γιόγκα (για ενήλικες) υπό την καθοδήγηση της Χαράς Ματούλα, στο Δημοτικό Άλσος Συκεών (Δενδροφυτεία). 

ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

 • «Ομορφαίνω την γειτονιά μου» // 09:00

Κοινή δράση πολιτών και νέων των ΚΔΑΠ μεΑ για καθαρισμό-καλλωπισμό γειτονιάς του δήμου μας.

 • Φυσιολατρικός περίπατος στο περιαστικό δάσος // 17.30 

-Εξερευνούμε τα μονοπάτια του περιαστικού δάσους Σέιχ-Σου, υπό την καθοδήγηση μελών του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης και μελών του Συλλόγου Φίλων Ατόμων με Αναπηρία «αλλάΖΩ».

-Σημείο συνάντησης: Ξενοδοχείο «Φιλίππειο»

-ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ στο τηλέφωνο 2310639615 (9:00 έως 16:00).

ΤΡΙΤΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

 • Φυσιολατρικός περίπατος στο περιαστικό δάσος // 9:00-12:00

-Εξερευνούμε τα μονοπάτια του περιαστικού δάσους Σέιχ-Σου με τη συμμετοχή μαθητών του δήμου μας υπό την καθοδήγηση μελών του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης και μελών του Συλλόγου Φίλων Ατόμων με αναπηρία «αλλάΖΩ.»
-Σημείο συνάντησης: Ξενοδοχείο «Φιλίππειο»

ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

 • Τα μνημεία αλλιώς // 10:00-12:00 

-Γνωρίζουμε μνημεία και εκκλησίες της πόλης μας.

-Σημείο συνάντησης: Δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών (Στρ. Στ. Σαράφη & Ι.Μιχαήλ 1, Συκιές) 

-ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ στο τηλέφωνο 2310639615 (9:00 έως 16:00).

 • Ποδηλατάδα στην παραλία // 17:30-20:00

-Βόλτα στη νέα παραλία με ποδήλατα (για οικογένειες ατομικά) και ηλεκτρικά πατίνια, σε συνεργασία με την Thess Bike.
-Σημείο συνάντησης: Υπαίθριο πάρκινγκ πλησίον του Μεγάρου Μουσικής

-ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ στο τηλέφωνο 2310639615 (9:00 έως 16:00).

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

 • Φυσιολατρικός περίπατος στο περιαστικό δάσος // 9:00-12:00

-Εξερευνούμε τα μονοπάτια του περιαστικού δάσους Σέιχ-Σου με τη συμμετοχή μαθητών του δήμου μας υπό την καθοδήγηση μελών του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης και μελών του Συλλόγου Φίλων με Αναπηρία «αλλάΖΩ».

-Σημείο συνάντησης: Ξενοδοχείο «Φιλίππειο»

 • Ιστορικός περίπατος εντός και εκτός των Τειχών // 17:30-20:00 

-Περίπατος από το Επταπύργιο μέχρι την Πολιτιστική γειτονιά.

-Σημείο συνάντησης: Επταπύργιο-ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ στο τηλέφωνο 2310639615 (9:00 έως 16:00).

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement