Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Νέαπολης Συκεών

Ιερά Πανήγυρις Ι.Ν.Αγίων Θεοδώρων Συκεών – Τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών

Η περιφορά, όπως και όλες οι ακολουθίες, πραγματοποιήθηκαν χωρίς την προγραμματισμένη συνοδεία της Φιλαρμονικής μουσικής και άλλων πανηγυρικών εκδηλώσεων λόγω του τριημέρου εθνικού πένθους

Μετά από μια διετία περιορισμών λόγω της πανδημίας, λαμπρό ήταν φέτος το πανηγύρι των Μεγαλομαρτύρων Αγίων Θεοδώρων στις Συκιές στους οποίους είναι αφιερωμένος ο Ιερός Ναός της ενορίας.

Η έναρξη του εορτασμού έγινε το βράδυ της Πέμπτης 2 Μαρτίου με κατανυκτική αγρυπνία στην οποία οι πιστοί παρακολούθησαν τον Όρθρο, τις Ώρες, τον Εσπερινό και την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία έχοντας ανάμεσά τους τα ιερά Λείψανα των Αγίων μας τα οποία προσκύνησαν όλοι με ευλάβεια.

Την παραμονή, Παρασκευή 03 Μαρτίου, νωρίς το απόγευμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου διαβάστηκαν τρισάγια για την ανάπαυση των κεκοιμημένων αδελφών και οικείων. Στις 5.00΄ μ.μ. έγινε η περιφορά της Ιεράς Εικόνας των Αγίων στην οποία συμμετείχε μεγάλο πλήθος πιστών.

Η περιφορά, όπως και όλες οι ακολουθίες, πραγματοποιήθηκαν με σεμνότητα, χωρίς την προγραμματισμένη συνοδεία της Φιλαρμονικής μουσικής και άλλων πανηγυρικών εκδηλώσεων λόγω του τριημέρου εθνικού πένθους στη μνήμη των θυμάτων του μεγάλου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στις 28 Φεβρουαρίου στα Τέμπη της Λάρισας. Μετά τη λιτανεία, μέσα σε έναν κατάμεστο ναό, ακολούθησαν ο Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής και η Α΄ Στάση των Χαιρετισμών της Παναγίας μας. Της ακολουθίας προεξήρχε ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Κιζιρίδης, ο οποίος με λεπτότητα και σεβασμό λόγω των πένθιμων καταστάσεων απηύθυνε στους πιστούς σύντομο λόγο προτρέποντάς τους σε προσευχή και περισυλλογή.

Το πρωί της κυριώνυμης ημέρας της εορτής, Σάββατο 04 Μαρτίου, τελέσθηκε  Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνου με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Βαρνάβα.

Ο κ.Βαρνάβας, καθώς λόγω των συνοδικών υποχρεώσεών του έπρεπε να απουσιάζει στην Αθήνα, δεν θέλησε να αφήσει το πανηγυρίζον με αφορμή την Ανάμνηση τού διά των κολλύβων Θαύματος του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος ποίμνιό του άνευ παραμυθίας. Τουναντίον, φρόντισε ώστε να  πανηγυρίσει διπλά η «ακρόπολις» των Αγίων Θεοδώρων της δυτικής Θεσσαλονίκης υποδεχόμενη για πρώτη φορά τον Ποιμενάρχη της αδελφής Μητροπόλεως από τα ανατολικά της πόλεώς μας.

Η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε με μεγαλοπρέπεια, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ιουστίνος με τη συγκινητική ομιλία του για τη θαυματουργική προστασία και παρουσία του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, αλλά και όλων των Αγίων, στη ζωή των πιστών τόνισε ότι έχουμε Θεό τέλειας ελευθερίας και τέλειας και αμετάπτωτης αγάπης. Προέτρεψε πατρικά να ζούμε χριστιανικά, ώστε με τον τρόπο της ζωής μας να προσκαλούμε τον Θεό να παρεμβαίνει στη ζωή μας, να μας προστατεύει και να μας σώζει.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιουστίνος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον Ποιμενάρχη μας κ.κ. Βαρνάβα για τη σημερινή εξαιρετική ευκαρία της παρουσίας του στον ναό μας, κατά την οποία, όπως δήλωσε, είχε τη χαρά να συναντηθεί με αγαπητά πρόσωπα κληρικών και λαϊκών. Ευχαρίστησε θερμά τους πατέρες της ενορίας και τους συνεργάτες τους και ευχήθηκε σε όλες και όλους καλή δύναμη κατά τη Μ. Τεσσαρακοστή.

Αντιφωνώντας τον Σεβασμιώτατο, ο προϊστάμενος του ναού πρωτοπρ. π. Γεώργιος Μπέτας εξέφρασε τις ευχαριστίες και τα ειλικρινή αισθήματα τιμής και χαράς των πατέρων, του εκκλησιαστικού συμβουλίου και του πιστού λαού της ενορίας για την παρουσία του, καθώς και την ελπίδα η ενορία των Αγίων Θεοδώρων να βρεθεί ξανά κάτω από την επισκοπική ευλογία του.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement