Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Νέαπολης Συκεών

Πόλη Αλλιώς Δ.Νεάπολης-Συκεών: Αντιδημοκρατικό «τσεκούρι» Βορίδη για τις δημοτικές εκλογές

Published

on

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης για τον νόμο Βορίδη

Για ακρωτηριασμό της δημοκρατικής λειτουργίας των δήμων κάνει λόγο η δημοτική παράταξη «Η Πόλη Αλλιώς» στον δήμο Νεάπολης Συκεών, σχολιάζοντας το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της παράταξης, «οι ρυθμίσεις αυτές έχουν στόχο την συντηρητική, αυταρχική θωράκιση των ΟΤΑ και  την ακόμη πιο έντονα συγκεντρωτική, δημαρχοκεντρική, αντιδημοκρατική τους λειτουργία». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης:

Με  σχέδιο νόμου που ετοιμάζει ο  νέος- ακροδεξιάς κοπής – υπουργός εσωτερικών Βορίδης ακρωτηριάζονται όσα ψήγματα δημοκρατικής λειτουργίας είχαν απομείνει στους Δήμους της χώρας  μετά τις επεμβάσεις του  νόμου «Κλεισθένη» και των τροποποιήσεων Θεοδωρικάκου.

Συγκεκριμένα :

 • Επαναφέρεται η  5ετής θητεία για τους Δημάρχους που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023.
 • Μειώνεται ο αριθμός των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου (στον δήμο μας από 41 μέλη σε 37)
 • Το όριο εκλογής Δημάρχου από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43% !
 • Εξασφαλίζεται κατά κανόνα τουλάχιστον η εκλογή των 3/5 των μελών του Συμβουλίου στον νικητή των εκλογών ανεξαρτήτως ποσοστού (στον  Δήμο μας 22 σύμβουλοι στους 37 !). Καταργείται, δηλαδή,  η απλή αναλογική που ίσχυσε στις προηγούμενες εκλογές.
 • Τίθεται όριο 3% για την εκλογή παρατάξεων στα Δημοτικά   Συμβούλια.
 • Εξασφαλίζεται  η πλειοψηφία του Δημάρχου στα Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων.
 • Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 30η Ιουνίου για την κατάρτιση των συνδυασμών, ενώ οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβρη του 2023!

Οι ρυθμίσεις αυτές έχουν στόχο την συντηρητική, αυταρχική θωράκιση των ΟΤΑ και  την ακόμη πιο έντονα συγκεντρωτική, δημαρχοκεντρική, αντιδημοκρατική τους λειτουργία

Έτσι οι δήμοι θα  επιτελέσουν καλύτερα τον ρόλο  του σκληρού τοπικού κράτους. Ενός ρόλου που τους ανατίθεται για την ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης  καίριων τομέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημόσιων αγαθών και δημόσιων χώρων, την γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και την ανάπτυξη και λειτουργία των πόλεων με βάση τις ανάγκες της αγοράς.  Οι δήμοι εταιρίες –εργοδότες θα συνεχίσουν  ανεμπόδιστα να περικόπτουν  δαπάνες για τις  κοινωνικές ανάγκες, θα συνεχίσουν την πολιτική της φοροεπιδρομής, χωρίς το «εμπόδιο» των διαφορετικών  φωνών που υψώνουν αναχώματα και αγωνίζονται ενάντια στην λογική που θέλει τους Δήμους να λειτουργούν με όρους ιδιωτικής οικονομίας.  

Ο νέος εκλογικός νόμος όχι μόνο αναιρεί κάθε έννοια Αυτοδιοίκησης, αλλά- με τα πολλαπλά  επιπλέον εμπόδια και περιορισμούς που θέτει- έχει σαφή στόχο την εξαφάνιση αιρετικών, ανεξάρτητων,  μαχητικών, ενοχλητικών φωνών στα δημοτικά –περιφερειακά συμβούλια -όπως  αυτή της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ-.

 Η  δε καρατόμηση κάθε έννοιας δημοκρατίας χαίρει της πλήρους συμφωνίας του κλειστού club των επαγγελματιών καθεστωτικών Δημάρχων και του ανώτατου οργάνου τους, της ΚΕΔΕ, αφού οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 θα αποδειχθούν περίπατος γι αυτούς.  

 Αντίθετα, πραγματική Τοπική Αυτοδιοίκηση για μας, για την ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ  σημαίνει:

 • ενεργός συμμετοχή των δημοτών-ισσών για να αποφασίζουν στις λαϊκές συνελεύσεις γειτονιάς και τα δημοψηφίσματα και  να εξασφαλίζεται  η «κυβερνησιμότητα» από τον ίδιο τον λαό-δήμο. Αυτό, βέβαια, σημαίνει κατάργηση των υπερεξουσιών των Δημάρχων και του ασφυκτικού ελέγχου που ασκούν σε όλες τις-κλειστές για την αντιπολίτευση-  Επιτροπές,  όπως αυτές  της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
 • δημοτικά συμβούλια εκλεγμένα με απλή αναλογική – για να  ορίζουν αυτά και τον Δήμαρχο – και δημοτικοί σύμβουλοι ανακλητοί από τον λαό χωρίς προνόμια και αμοιβές.
 • κατάργηση των μνημονιακών ρυθμίσεων για τους ΟΤΑ και του πανοπτικού ασφυκτικού έλεγχου του «Μεγάλου Αδελφού», δηλαδή του Οικονομικού Παρατηρητήριου.
 • μείωση του μεγέθους- σε ανθρώπινες διαστάσεις – των  υδροκέφαλων Δήμων, η έκταση των οποίων στην καλύτερη περίπτωση δυσχεραίνει αφάνταστα την συμμετοχή και τον έλεγχο από την πλευρά των πολιτών και στην χειρότερη την καθιστά αδύνατη, ενώ  από την άλλη διευκολύνει την επιχειρηματική λειτουργία των ΟΤΑ.

Αυτά προφανώς δεν συνάδουν με το χαρακτήρα του τοπικού κράτους που επιβάλλουν κεφάλαιο και Ε.Ε, αλλά μπορούν να επιβληθούν  μόνο από το οργανωμένο κίνημα πόλης σε πλήρη σύγκρουση με το υπάρχον σύστημα  τοπικής εξουσίας.

Υπό αυτή την έννοια η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ θα συνεχίσει στον δρόμο της  αγωνιστικής υπεράσπισης των θέσεων και αρχών της :

 • για  μια Τοπική Αυτοδιοίκηση μακριά από κάθε γραφειοκρατική και επιχειρηματική λογική,
 • για  Δήμους-υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος και των δημόσιων αγαθών,
 • για Δήμους-υπέρμαχους των πολλών αυτού του κόσμου, των εργαζομένων και της κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement