Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Νέαπολης Συκεών

Πράσινα δώματα στον Δ. Νεάπολης Συκεών – Θα φυτευτούν 11.500 αρωματικά φυτά

Υπογράφηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο

Στη δημιουργία πράσινων δωμάτων σε τέσσερα δημοτικά κτήρια, που θα μετατραπούν σε φυτώρια αρωματικών φυτών προχωρά ο δήμος Νεάπολης Συκεών.

Η σύμβαση του έργου υπογράφηκε χθες από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων τέλιο Γκατζέ και τον εκπρόσωπο της ανάδοχης εταιρείας, παρουσία του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη και του προϊσταμένου της Τ.Υ. Παναγιώτη Αγγελοχωρίτη.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών ζήτησε από τον ανάδοχο «επιτάχυνση των ρυθμών κατασκευής ώστε να παραδοθούν στην κοινωνία νωρίτερα από τους συμβατικούς χρόνους, αλλά και αυστηρή τήρηση των τεχνικών προδιαγραφών για την απόλυτη εξασφάλιση της ποιότητάς τους.

Πράσινα δώματα

Η δημιουργία των πράσινων δωμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 262.000 ευρώ, που καλύπτεται από το ΕΣΠΑ, αφορά τις ταράτσες τεσσάρων δημοτικών κτιρίων, και συγκεκριμένα:
το Πολιτιστικό Κέντρο της οδού Κομνηνών της Δ.Ε. Συκεών,
το κτίριο στέγασης Δημοτικών Υπηρεσιών της οδού Λεχόβου (Τεχνική Υπηρεσία) της Δ.Ε. Συκεών,
το κτίριο του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης επί της οδού Ελ. Βενιζέλου, και
το κτίριο Κοινωνικών Υπηρεσιών Ευαγγελίστριας της Δ.Ε. Αγ. Παύλου.

Συνολικά και στα τέσσερα πράσινα δώματα θα καλυφθεί επιφάνεια 930 τ.μ. με τη φύτευση 11.500 αρωματικών φυτών, όπως είναι το θυμάρι, λεβάντα, μέντα, δυόσμος, μαντζουράνα, ρίγανη και σάλβια.

Σκοπός αυτών των παρεμβάσεων είναι η βελτίωση του αστικού (φυσικού και δομημένου) περιβάλλοντος σε πυκνοδομημένες με πολυώροφα κτίρια περιοχές του δήμου, η βελτίωση των συνθηκών χρήσης και η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις προσφερόμενες δυνατότητες αύξησης της φυτοκάλυψης στον αστικό χώρο. Έχουν επιλεγεί δώματα που προσφέρουν ικανοποιητική επιφάνεια και στεγάζουν σημαντικό πλήθος ωφελουμένων (χρηστών)

«Ένα ακόμη έργο περιβάλλοντος, ένα ακόμη έργο πρασινισμού ξεκινά στον δήμο Νεάπολης-Συκεών. Αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους μέσα από το ΕΣΠΑ, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, με την καθημερινή δουλειά της αντιδημαρχίας Τεχνικών Υπηρεσιών και τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας, και έχοντας ολοκληρωμένες μελέτες, πέτυχε να εντάξει τέσσερα δώματα, τις οροφές δηλαδή σε τέσσερα δημοτικά κτίρια, στο πρόγραμμα με τα πράσινα δώματα», δήλωσε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης μετά την υπογραφή των συμβάσεων υλοποίησης του έργου.

Όπως είπε, «στόχος μας είναι αυτό το οποίο ξεκινήσαμε πριν από πολλά χρόνια ως δήμος Συκεών, να πρασινίσουμε ταράτσες, δώματα, μπαλκόνια, προκήπια, δηλαδή να προσθέσουμε χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα πρασίνου», και πρόσθεσε: «Από μελέτες, τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει πιστοποιηθεί ότι η πρόσθεση επιπλέον χώρων πρασίνου βελτιώνει την ποιότητα ζωής, βελτιώνει την ατμόσφαιρα, αντιμετωπίζει επιτυχώς τα αιωρούμενα καρκινογόνα σωματίδια τα οποία πλήττουν την πόλη μας πολύ δυνατά. Είναι γνωστό ότι η πόλη μας είναι η χειρότερη πόλη σε όλη την Ευρώπη σε αιωρούμενα καρκινογόνα σωματίδια, όπως επίσης και ότι είναι η τελευταία πόλη σε όλη την Ευρώπη στην αναλογία τετραγωνικών μέτρων πρασίνου ανά κάτοικο με μόλις 2 τ.μ./κ. σε όλη την Θεσσαλονίκη».

«Εμείς θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα και αυτή την προσπάθεια επαναφέροντας έναν πετυχημένο θεσμό που έχει ατονίσει τα τελευταία χρόνια στον δήμο μας, τον διαγωνισμό του πράσινου μπαλκονιού, της πράσινης ταράτσας και του πράσινου προκηπίου, με στόχο να παροτρύνουμε, να πείσουμε χιλιάδες συμπολίτες μας, με τη συνδρομή και τη βοήθεια και του δήμου, να πρασινίσουν τις ταράτσες τους, τα σπίτια τους και τα προκήπιά τους. Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση για την πόλη μας, για τους πολίτες να βελτιώσουμε τους όρους ζωής, την ποιότητα ζωής μέσα από τέτοιες δράσεις», τόνισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Στέλιος Γκατζές τόνισε ότι «πέρα από το ουσιαστικό κομμάτι που ανέλυσε ο δήμαρχος, που αφορά στο να πρασινίσουμε όσο γίνεται περισσότερες περιοχές του δήμου μας, στο τεχνικό κομμάτι η Υπηρεσία διαμόρφωσε μια μελέτη σύγχρονη που σήμερα περνάμε στη φάση της υλοποίησής της υπογράφοντας τη σύμβαση με τον ανάδοχο». «Ευελπιστούμε άμεσα και γρήγορα να υλοποιηθεί για να αποδώσουμε τους χώρους αυτούς στην κοινωνία της Νεάπολης, της Ευαγγελίστριας και των Συκεών», πρόσθεσε.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement