Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Νέαπολης Συκεών

Σ.Δανιηλίδης: 24ωρες περιπολίες στο Σέιχ Σου πριν να είναι αργά

Με αφορμή την εκδήλωση πυρκαγιάς και τη σύλληψη υπόπτου για εμπρησμό ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών επαναφέρει το ζήτημα της αυξημένης αστυνόμευσης

Την πρόταση-απαίτηση για 24ωρες περιπολίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Π.Υ), της Αστυνομίας και του Δασαρχείου στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου επαναφέρει με αφορμή τη σημερινή φωτιά ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. Μάλιστα ο δήμαρχος υπογραμμίζει για άλλη μία φορά την αναγκαιότητα παρουσίας πυροσβεστικών και βυτίων μέσα στο δάσος σε 24ωρη βάση ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις λόγω fly over οι οποίες ενδεχομένως να αποδειχθούν ολέθριες την κρίσιμη ώρα. 

«Το γεγονός ότι αποφύγαμε τα χειρότερα λόγω της άμεσης αντίδρασης της πυροσβεστικής αποδεικνύει για μια ακόμη φορά τη σημασία που έχει  η πρόληψη και η αποτροπή στο θέμα της προστασίας του μοναδικού πράσινου πνεύμονα που διαθέτει η Θεσσαλονίκη» αναφέρει ο Σίμος Δανιηλίδης και προσθέτει: «Δυστυχώς πέρα από την κλιματική κρίση και την απροσεξία συμπολιτών μας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και σκόπιμες ενέργειες που έχουν στόχο να αφανίσουν το δάσος του Σέιχ Σου. Χρειάζεται λοιπόν διαρκής επαγρύπνηση και αυξημένη προσοχή από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και από τους πολίτες».

Στο σημείο  βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Ζαρίφης ο οποίος επισήμανε ότι με βάση τον προγραμματισμό της Π.Υ, τρεις υδροφόρες του δήμου Νεάπολης-Συκεών ήταν από τις 7 σήμερα το πρωί σε επιφυλακή ωστόσο δεν χρειάστηκε να επέμβουν καθώς η πυρκαγιά αντιμετωπίστηκε από την Πυροσβεστική άμεσα και πριν προλάβει να πάρει διαστάσεις.Να σημειωθεί ότι ήδη από την 1η Μαΐου η Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών του δήμου Νεάπολης-Συκεών (ΕΔΟΜΑΚ) που βρίσκεται σε 24ωρη επιφυλακή σε συνεργασία με εργαζόμενους του δήμου κάνει καθημερινά, από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ, περιπολίες στο Σέιχ Σου με ένα όχημα, ενώ από σήμερα και λόγω της αύξησης του κινδύνου πυρκαγιάς τα οχήματα θα γίνουν δύο.

Στο μεταξύ, ποινική δίωξη για εμπρησμό δάσους, σε βαθμό κακουργήματος, άσκησε ο εισαγγελέας στον 25χρονο που συνελήφθη για τη φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί στο δάσος του Σέιχ Σου, στη Θεσσαλονίκη. Ο κατηγορούμενος (ημεδαπός) παραπέμφθηκε να απολογηθεί στην 2η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, από την οποία πήρε προθεσμία και παραμένει υπό κράτηση.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε από την Πυροσβεστική, κατηγορείται ότι προκάλεσε δύο εστίες φωτιάς – σε μικρή απόσταση η μία από την άλλη – με γυμνή φλόγα (αναπτήρα), κοντά στο Φιλίππειο. Από τις δύο εστίες φωτιάς κάηκαν πευκοβελόνες, ξηρά χόρτα, κλαδιά, θάμνοι και καψαλίστηκαν πεύκα, σε μία έκταση 530 τ.μ., όπως αναφέρεται στην ίδια δικογραφία.

Ο ίδιος καταθέτοντας προανακριτικά, αρνήθηκε την εις βάρος του αποδιδόμενη πράξη. Όπως φέρεται να είπε στους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, στη 1 τα ξημερώματα είχε μια λογομαχία στα Κάστρα με τέσσερα άτομα νεαρής ηλικίας (τρεις άνδρες και μία γυναίκα), τα οποία δεν γνώριζε. Τα συγκεκριμένα άτομα – πάντα κατά τους ισχυρισμούς του – τον έβαλαν παρά τη θέλησή του σε αυτοκίνητο και τον μετέφεραν στο Σέιχ Σου, όπου του έβγαλαν τα παπούτσια, τη μπλούζα και τις κάλτσες, απειλώντας τον ότι θα τον κάψουν, ενώ άσκησαν σωματική βία εναντίον του.

«Γιατί έβαλα τη φωτιά»

Ο 25χρονος, που κατά πληροφορίες παρακολουθεί θεραπευτικό πρόγραμμα αποκατάστασης από τα ναρκωτικά, κατέθεσε στη συνέχεια ότι τα τέσσερα άτομα τον περικύκλωσαν ρίχνοντας “ζιπέλαιο” προς τα πόδια με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά. «Επειδή η φωτιά πήρε έκταση τρόμαξαν και έφυγαν, ενώ είχε ήδη ξημερώσει» φαίνεται να είπε, ενώ επειδή δεν είχε ρούχα και κρύωνε μάζεψε πευκοβελόνες τις έβαλε στην πλευρά του χωματόδρομου, ανάβοντας φωτιά για να ζεσταθεί. Καθώς τον πήρε ο ύπνος, σύμφωνα με όσα είπε, ξύπνησε κάποια στιγμή και διαπίστωσε ότι καψαλίστηκαν τα μαλλιά του, ενώ προσπάθησε να σβήσει τη φωτιά.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement