Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Νέαπολης Συκεών

Σε ποιους δήμους έμειναν ξανά χωρίς σχολικά γεύματα 30.000 μαθητές δημοτικών σχολείων

3ο δημοτικό Ευκαρπίας

Σε αγώνα δρόμου οι δήμαρχοι Νεάπολης – Συκεών και Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Επί ποδός βρίσκονται δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την διακοπή των σχολικών γευμάτων, που μέχρι την περασμένη Παρασκευή παρέχονταν σε περίπου 30.000 μαθητές δημοτικών σχολείων, ενώ μόνο στους δήμους Νεάπολης – Συκεών και Αμπελοκήπων – Μενεμένης ο αριθμός των παιδιών που σιτίζονται φτάνει τις 7.500.

Το πρόγραμμα είναι και πάλι στον αέρα για συνολικά 185.000 παιδιά σε όλη τη χώρα, που φοιτούν σε 1.227 σχολεία 74 δήμων, καθώς δεν έχει υπογραφεί ακόμη η νέα σύμβαση για την εκτέλεση του έργου παροχής και διάθεσης των γευμάτων, γεγονός που αναγκάζει την αυτοδιοίκηση να αναλάβει εκ νέου πρωτοβουλίες για την οριστική επίλυση του προβλήματος. Ήδη ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ενημέρωσε σήμερα για το θέμα, μέσω τηλεδιάσκεψης, βουλευτές της Θεσσαλονίκης, ζητώντας την άμεση παρέμβαση τους, προκειμένου τα χιλιάδες παιδιά να συνεχίσουν να σιτίζονται καθημερινά, ενώ θα στείλει εκ νέου επιστολή στoν ΟΠΕΚΑ, το φορέα που αναλαμβάνει τους διαγωνισμούς, την ΚΕΔΕ και την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως από σήμερα 4.500 μαθητές των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε Νεάπολη και Συκιές, αλλά και οι μαθητές σε όλα τα σχολεία της Επικράτειας, θα στερούνται τα σχολικά γεύματα, και χωρίς κανείς να γνωρίζει το πότε θα ξαναγίνει η διάθεση των γευμάτων σε αυτούς. «Και όπως είστε σε θέση να αντιληφθείτε, για κάποιους μαθητές αυτά τα γεύματα είναι άκρως αναγκαία για τη σωστή σίτισή τους, εξαιτίας της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης που βρίσκονται οι οικογένειές τους.

Στην κατεύθυνση αυτή, θεωρούμε πως επιβάλλεται να ακολουθηθεί η οποιαδήποτε νόμιμη διαδικασία ακολουθείται σε περιπτώσεις κατεπείγουσας ανάγκης, οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα για την αναθέτουσα αρχή, οι οποίες και καθιστούν αδύνατη την τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοιχτές διαδικασίες» επισημαίνει ο κ. Δανiηλίδης.

Να αλλάξει ο τρόπος ανάθεσης του έργου

Ανάλογη επιστολή είχε σταλεί και στις αρχές της σχολικής χρονιάς, την οποία συνυπέγραψε και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, στο δήμο του οποίου, τα γεύματα έχουν ανάγκη καθημερινά περίπου 3.000 παιδιά. Μάλιστα τον περασμένο Νοέμβριο ο δήμαρχος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα, τις συνέπειες της οποίας βιώνουν παιδιά, άπορων οικογενειών.

Όπως ανέφερε στο makthes.gr o αντιδήμαρχος Παιδείας Νεάπολης – Συκεών, Μιχάλης Βουλγαρίδης, είναι αδήριτη ανάγκη να βρεθεί τρόπος για να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα παροχής σχολικών γευμάτων, καθώς όπως είπε «είναι παιδιά κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτων οικογενειών που χρειάζονται καθημερινά τα γεύματα».

Επιπλέον, όπως είπε, είναι ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος ανάθεσης του έργου, αίτημα που έχει καταθέσει η αυτοδιοίκηση, και να προχωρήσει ει δυνατόν με απευθείας ανάθεση, λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται ότι στους δήμους Νεάπολης – Συκεών και Αμπελοκήπων – Μενεμένης κατά την περσινή σχολική περίοδο 2019-2020 δεν διανεμήθηκαν σχολικά γεύματα λόγω προσφυγών και δικαστικών διενέξεων των υποψηφίων αναδόχων, όπως το ίδιο συνέβη και για άλλους δυο δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης (Ευόσμου-Κορδελιού, Ωραιοκάστρου). Αποτέλεσμα αυτής της αρνητικής εξέλιξης, ήταν συνολικά 7.340 παιδιά (4.500 του δήμου Νεάπολης-Συκεών και 2.840 του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης), να στερηθούν των γευμάτων.

Πηγή: makthes.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement