Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Νέαπολης Συκεών

«Στρεμπενιώτη»: Μια όαση στη δυτική Θεσσαλονίκη

Τι προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες η περιοχή

Σχολεία, γήπεδα, θερινό σινεμά, ανοιχτό θέατρο, κολυμβητήριο, αρκετό πράσινο με δρομάκια για περπάτημα και συναντήσεις κάθε ώρα της ημέρας. Η περιοχή του Στρεμπενιώτη είναι μια όαση δραστηριοτήτων, αλλά και απόδρασης από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας και τους πολύβουους δρόμους της πόλης.

Παρότι απέχει ελάχιστα μέτρα από την πολυσύχναστη οδό Βενιζέλου και την Παπανδρέου με το που φτάσει κάποιος στην περιοχή οι ήχοι από διερχόμενα οχήματα, φωνές και θορύβους μπαίνουν σε pause.

Ο χώρος αυτός είναι πρώην στρατόπεδο και το όνομα δόθηκε προς τιμήν του οπλαρχηγού του Μακεδονικού Αγώνα Βαγγέλη Στρεμπενιώτη. Μετά την μεταπολίτευση το στρατόπεδο εγκαταλείφθηκε. Η Νεάπολη ήταν μια πυκνοκατοικημένη περιοχή και δεν είχε χώρους ούτε για την δημιουργία σχολικών υποδομών, ούτε για εγκαταστάσεις αθλητισμού. Μετά από προτάσεις της τότε τοπικής αυτοδιοίκησης η πολιτεία άρχισε αποσπασματικά, πριν παραχωρηθεί ακόμη η χρήση του στο δήμο, να κατασκευάζει σχολεία. Το 1979 έγινε το κλειστό γυμναστήριο της Νεάπολης, γνωστό ως ΕΑΚ, στο οποίο διεξάγονται αγώνες και δίπλα το κολυμβητήριο. Τέλη του 1980 τελικά παραχωρείται το πρώην στρατόπεδο στο δήμο. Έπειτα η δημιουργία του πολυκλαδικού έφερε μεγάλη ανάπτυξη.

Ένας μεγάλος χώρος πρασίνου

«Το γήπεδο που βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής καταγράφει από τις μεγαλύτερες επισκεψιμότητες στα στάδια της δυτικής Θεσσαλονίκης. Εξυπηρετεί κατοίκους τόσο της Νεάπολης και των Συκεών, όσο και από τον Δήμο Παύλου Μελά», εξηγεί μιλώντας στην Karfitsa ο πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι Στρεμπενιώτη Νεάπολης» και πρώην αντιδήμαρχος Νεάπολης και οικονομικών του Δήμου Νεάπολης Συκεών, Δημήτρης Ζιγκερίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι περίοδοι των lockdown βοήθησαν τους κατοίκους να ανακαλύψουν την εναλλακτική πλευρά και τις δυνατότητες που δίνει η περιοχή για αθλητισμό, συναθροίσεις, απλό περπάτημα και μια βόλτα. Ειδικά εκείνη την περίοδο όλη η έκταση στο Στρεμπενιώτη ήταν μια «ανάσα» από τον εγκλεισμό που ζήσαμε, και αρκετοί βρήκαν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στον αθλητισμό με πολλούς από αυτούς να συνεχίζουν ακόμη την ενασχόληση τους, παρατηρεί ο κ. Ζιγκερίδης.https://dafb94d30fb510cc42ba798a80a80f0e.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Τι υπάρχει στο Στρεμπενιώτη

Στην περιοχή πλέον υπάρχει πλήθος εγκαταστάσεων. Χαρακτηριστικά: Τέσσερις παιδικές χάρες, ένα οριοθετημένο πάρκο σκύλων, γήπεδο τένις, κολυμβητήριο, κλειστό γήπεδο, ανοιχτό θέατρο 2.000 περίπου θέσεων, το Παλιό Δημαρχείο, πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, τα κτίρια που στεγάζεται η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση μαζί με τις αποθήκες του δήμου, ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, σχολεία, το θερινό σινεμά Παράδεισος.

Ο σεισμός του 1978

Ο κ. Ζιγκερίδης έχει μεγαλώσει στη Νεάπολη και όπως τονίζει η περιοχή του Στρεμπενιώτη είναι από εκείνες που τον έχουν γεμίσει με όμορφες στιγμές. «Θυμάμαι όταν έγιναν μεικτά τα σχολεία και πήγαμε στις αίθουσες που στεγάζονταν σε στρατιωτικά κτίρια», περιγράφει. Άλλη μια ανάμνηση έρχεται για εκείνον από τον ισχυρό σεισμό του 1978. Πολίτες φοβούμενοι τον εγκέλαδο είχαν βγει από τα σπίτια τους και είχαν βρει «στέγη» στο Στρεμπενιώτη. «Τότε η περιοχή έγινε πολύ γνωστή καθώς φιλοξένησε αρκετό κόσμο. Είχαμε κατασκηνώσει στο στρατόπεδο μαζί με το μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού της Νεάπολης. Υπήρχε έντονο το αίσθημα της αλληλεγγύης και της προσφοράς τότε. Έτσι παρά τις δυσκολίες κρατήσαμε καλές αναμνήσεις», θυμάται.

Ο ίδιος τόνισε και τις δράσεις που κάνει ο Σύλλογος «Φίλοι Στρεμπενιώτη Νεάπολης», λέγοντας ότι «θέλουμε να βοηθάμε όπως και όσο μπορούμε την περιοχή. Να την προστατεύουμε και να την συντηρούμε. Για αυτό κάνουμε διάφορες δράσεις όπως δενδροφυτεύσεις».

Πηγή κειμένου και φωτό: Από την έντυπη Karfitsa

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement