Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

Δ. Παύλου Μελά: Ξεκινούν έλεγχοι των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει ενημέρωση, μέσω του διαδικτύου και των ΜΜΕ, αλλά και από μικτό συνεργείο ελέγχου

Ο δήμος Παύλου Μελά, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, πρόκειται να ξεκινήσει ενημερωτική δράση και ελέγχους στους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς στα διοικητικά όριά του.

Για την εφαρμογή του Ν. 4039/2012 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 46 του Ν. 4235/2014 περί ζώων συντροφιάς, την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021, έγινε ενημερωτική συνάντηση στο Αστυνομικό Τμήμα Παύλου Μελά, όπου παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Αθλητισμού, Δράσεων Εθελοντισμού και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παύλου Μελά, Αθανάσιος Λαζαρίδης και αρμόδιος για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, η Διοικητής του Α.Τ. Παύλου Μελά, αστυνόμος Α’, Παπαδοπούλου Έλλη, ο προϊστάμενος της δημοτικής αστυνομίας, δημοτικός αστυνόμος Κωνσταντινίδης Ιωάννης και ο αστυνόμος Β’ Παπαδόπουλος Γεώργιος του Α.Τ. Λευκού Πύργου, σύνδεσμος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης με τις αρμόδιες υπηρεσίες και της εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Θέμα της συνάντησης η σωστή ενημέρωση και η καλύτερη συνεργασία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας και τυχόν προϋποθέσεις βελτίωσής της.

Αποφασίστηκε, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, στο επόμενο χρονικό διάστημα να γίνει ενημέρωση, μέσω του διαδικτύου και των ΜΜΕ, αλλά και από μικτό συνεργείο ελέγχου, των ιδιοκτητών των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς για την τήρηση των υποχρεώσεών τους, όπως αυτές αναφέρονται στην κείμενη νομοθεσία.

Συγκεκριμένα:

Κάθε ιδιοκτήτης κατοικίδιου θα πρέπει:
✔️ Να µεριμνά για την ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή του κατοικιδίου του καθώς και για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας,
✔️ Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για την κτηνιατρική του εξέταση
✔️ Να δηλώνει την κατοχή του ζώου στην αρμόδια υπηρεσία του τόπου κατοικίας του.
✔️ Να τοποθετεί σε εμφανές σημείο στο περιλαίμιο του ζώου τη µεταλλική κονκάρδα που παραλαµβάνει κάθε χρόνο από τον κτηνίατρο κατά τον ετήσιο αντιλυσσικό εμβολιασμό του.
✔️ Να εξασφαλίζει κατάλληλο κατάλυμα στο κατοικίδιό του.
✔️ Στην περίπτωση που έχει σκύλο, να φροντίζει για τον περίπατό του, που πρέπει να πραγματοποιείται πάντα με συνοδό.
✔️ Να καθαρίζει άμεσα τα περιττώματα του ζώου, κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

Πέρα από την αποτελεσματική ενημέρωση των πολιτών, την τήρηση της νομιμότητας και την εξασφάλιση της ευζωίας των ζώων, στόχος είναι να καταστεί δυνατή και η διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς μέσα από τον εντοπισμό όσων τυχόν εγκαταλείπουν ή αφήνουν τα κατοικίδιά τους να κυκλοφορούν ελεύθερα με συνέπεια να δημιουργούν πληθυσμούς αδέσποτων ζώων. Για την προαγωγή της φιλοζωίας, ο δήμος Παύλου Μελά σε συνεργασία με την Πανελλήνια Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και το Φιλοζωικό Σωματείο”ΦΡΟΝΤΙΖΩ” διοργανώνει ενημερωτικές δράσεις μέσα στα σχολεία παρουσιάζοντας το εγκεκριμένο Πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας ”Άνθρωποι και ζώα στον ίδιο πλανήτη”.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021, στο Δημαρχείο Πολίχνης, συνάντηση του αντιδήμαρχου Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Αθλητισμού, Δράσεων Εθελοντισμού και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παύλου Μελά και μέλους της επιτροπής της ΠΕΔΚΜ για την κατάθεση προτάσεων τροποποίησης της ισχύουσας νομοθεσίας (Ν. 4039/2012 και Ν. 4235/2014), Αθανάσιου Λαζαρίδη, με τον βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Δημήτρη Κούβελα, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προαναφερόμενα και να τα εκθέσει σχετικά στον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών προς όφελος των ζώων, των πολιτών και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement